Franty Kocourka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franty Kocourka
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 5
ČtvrťSmíchov
Poloha
Začíná naPod Kesnerkou
Končí naPod Děvínem
Historie
Datum vzniku1947[1]
Denominace1947[1]
Pojmenováno poFrantišek Kocourek
Další údaje
Délka540 m
Kód ulice452289
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franty Kocourka je ulicePraze 5Smíchově. Pro vozidla je jednosměrná, sestupuje mírným obloukem po západním úbočí kopce Na Brabenci od horní části ulice Pod Kesnerkou k dolní části ulice Pod Kesnerkou. Měří přibližně 430 metrů, z nadmořské výšky cca 271 m n. m. plynule sestupuje do nadmořské výšky cca 235 m n. m., tedy průměrný podélný sklon je něco přes 8 %. V horní části je nezastavěná, po západní straně s ní sousedí strmý lesnatý sráz k ulici Křížové, na východní straně zadní strany pozemků a garáže domů v ulici Pod Kesnerkou. V dolní části stojí po obou stranách zástavba, menší vily a dvojdomky. U začátku zastavěného úseku do ní shora ústí bezejmenné pěší prodloužení ulice Pajerovy, níže ji v zastavěném úseku křižuje po hřbetnici schodiště Koulka o průměrném sklonu asi 20 %).

Název ulice[editovat | editovat zdroj]

Ulice je pojmenována po českém novináři, spisovateli a rozhlasovém reportéru Františku Kocourkovi; pro své vlastenecké postoje byl deportován do koncentračního tábora Osvětim, ve kterém zahynul. Jeho jméno nese tato ulice od vzniku v roce 1947 nepřetržitě.[1] Po ulici je pojmenována jednosměrná autobusová zastávka v ulici Pod Kesnerkou, nacházející se asi 100 metrů za vyústěním ulice Franty Kocourka.

Pamětihodnosti v ulici a v okolí[editovat | editovat zdroj]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Nejbližší zastávka autobusu je v ulici Pod Kesnerkou (stejnojmenná). K nedalekému Smíchovskému nádraží vede Radlická lávka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997–2012. ISBN 80-85983-23-0. Heslo Franty Kocourka, s. 176. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]