František Kaštánek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. Ing. František Kaštánek, DrSc.
Narození30. května 1935 (88 let)
Praha
PracovištěÚstav chemických procesů Akademie věd České republiky
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Oborychemické inženýrství a biotechnologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Kaštánek (* 1935 Praha) je český vysokoškolský pedagog a výzkumný pracovník. Je profesorem bioinženýrství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jeho vědeckým zaměřením je především základní a aplikovaný výzkum v oblasti environmentálního a chemického inženýrství a biotechnologií. V letech 1990 až 1995 byl ředitelem Ústavu chemických procesů AV ČR,[1] kde v současnosti působí jako vedoucí vědecký pracovník v Oddělení katalýzy a reakčního inženýrství.[2] V letech 1994–1995 se podílel na založení Technologického centra AV ČR, a byl i jeho ředitelem.[3]

Život a vědecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1964 získal titul kandidáta technických věd, v roce 1985 titul doktora technických věd. V roce 1989 se habilitoval na docenta v oboru bioinženýrství a od roku 1990 je v tomto oboru profesorem.[4] Přednášel také na řadě zahraničních univerzit (např. Universidad de La Habana, Cuba, Universidad de Sur, Bahía Blanca, Argentina, Indian Institute de Technology, Heyderabad, Indie).[4]

V současnosti se zúčastňuje jako expert řady projektů v ČR i EU. Je členem komisí pro Státní závěrečné zkoušky na ústavech VŠCHT, členem Vědeckých rad Centra kompetence Bioraf a Národního centra kompetence Biocirtek při TAČR, členem Oborové rady Biotechnologie VŠCHT Praha a řady celostátních odborných komisí, byl řadu let členem Komise pro ověřování environmentálních technologií při Evropské komisi v Bruselu.

Zaměření vědecko-výzkumné, aplikační a publikační činnosti je orientováno zejména na chemicko-inženýrské principy a bioinženýrství v ochraně životního prostředí, teoretické základy a aplikace technologií a biotechnologií pro destrukce vysoce toxických a odpadních látek v tuhých, kapalných a plynných mediích, technologické využití obnovitelných zdrojů a reálné aplikace v těchto oblastech, na chemické reaktory a bioreaktory pro vícefázové systémy s cílem získávání nových látek, fotobioreaktory pro kultivace řas pro získávání nových produktů, fotokatalýzu, fotoelektrolýzu vody a nové materiály, zejména pak v současnosti na problematiku biorafinací a cirkulační ekonomiky v biotechnologiích a na problematiku ochrany půd před klimatickými změnami.

Je nositelem řady společenských ocenění (mj. v roce 2003 Ballingova medaile udělovaná Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze za originální přínosy v rozvoji oboru Bioinženýrství v České republice, v roce 2008 Hlávkova medaile udělovaná Hlávkovou nadací za zásadní přínosy k rozvoji vědy, v roce 2017 Heyrovského medaile Akademie věd ČR za zásluhy v chemických vědách). Je členem Inženýrské Akademie ČR a Čs. společnosti chemické.

Bibliografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Je autorem několika monografií a téměř 200 vědeckých publikací v našich a zejména zahraničních časopisech.[5]

  • Chemical reactors for gas-liquid systems. E. Horwood, Chichester 1993 (spoluautoři: David H. Sharp, Jindřich Zahradník)
  • Dekontaminace podzemních vod s obsahem PCB. Česká společnost chemického inženýrství, Praha 1994
  • Bioinženýrství. Academia, Praha 2001

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kaštánek František. vesmir.cz [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online. 
  2. | Jeden z šesti ústavů Sekce chemických věd Akademie věd České republiky.. www.icpf.cas.cz [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online. 
  3. Technologické centrum AV ČR | Základní informace. www.tc.cz [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-09. 
  4. a b F – Personální zabezpečení – přednášející, školitel nebo člen oborové rady. old.vscht.cz [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online. 
  5. Kaštánek, František, 1935- - Portaro - katalog knihovny. katalog.vsb.cz [online]. [cit. 2020-05-11]. Dostupné online.