Fotografie v Koreji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fotografie v Koreji je součástí historie země. Podobně jako v ostatních státech, byl vývoj techniky, řemesla a umění fotografie mimo jiné důsledkem změny technologie, zlepšování ekonomických a politických podmínek a míry uznání fotografie jako svéprávné formy umění. Fotografie se v Koreji vyvíjela za spoluúčasti a zájmu od počátků tohoto umění ve světě fotografie až do dnešních dní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Praktické fotografování bylo zpožděno až do konce 19. století, protože politika dynastie Čoson[1] zakazovala kontakt s cizinci. Podle záznamů byli Korejci poprvé vyfotografováni v roce 1863, dva korejští diplomaté vyslaní do Číny, ale fotografie se nedochovala.[2] V 60. a 70. letech 19. století působilo v zemi několik zahraničních fotografů, jako byl například britský dokumentarista Felice Beato. V roce 1871 Beato nastoupil na loďstvo Spojených států vyslané jako expedice na Koreu, a fotografoval bitvu na ostrově Ganghwa.[2]

Na konci 19. století se objevili někteří korejští fotografové. Prvním profesionálním fotografem v Koreji byl Kim Yong-Won, který otevřel vlastní fotografické studio v roce 1883. Kim, který odcestoval do Japonska, se fotografii učil od japonského fotografa Honda Shunnosuke. [3] V roce 1884 otevřeli vlastní ateliéry Ji Un-Young a Hwang Chul, kteří studovali fotografii také v Japonsku. I přes aktivity těchto průkopnických fotografických ateliérů se však v Koreji fotografii nedařilo.

Od roku 1910 Japonsko kolonizovalo Koreu a během této doby se japonští fotografové v Koreji stali velmi aktivními. Na druhé straně bylo v roce 1926 založeno sdružení fotografů Kyong-sung (京城 写真 師 会). Během 30. let se objevilo mnoho korejských amatérských fotografů, kteří založili „70 amatérských fotografických klubů s až 1000 členy“. Japonská vláda korejské fotografické aktivity během druhé světové války hodně omezila.

Po druhé světové válce vznikl v roce 1945 spolek amatérských fotografů Chosun Photo Art Study Group (Choson Sajin Yesul Yonguhui). Umělecká fotografie byla v tomto období mezi amatérskými fotografy dominantní tendencí.

Jižní Korea[editovat | editovat zdroj]

V šedesátých letech 20. století, po korejské válce, se začala objevovat fotožurnalistika a komerční fotografie.

Během sedmdesátých let se fotografie v Jižní Koreji stala velmi populární a mezi Korejci je stále (2019) velmi oblíbená. V roce 1981 byla založena Korejská rada profesorů fotografie a následující rok byla založena Korejská fotografická vzdělávací společnost.[4]

Organizace[editovat | editovat zdroj]

  • 陸命心 (Katedra fotografie, Soulský institut umění, 서울예술대학)
  • Korejské muzeum fotoaparátů

Známé fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Photography in Korea na anglické Wikipedii.

  1. do roku 1897
  2. a b Old Asia Photography. [s.l.]: oldkoreaphotography.com Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09.  Archivováno 9. 6. 2020 na Wayback Machine.
  3. [s.l.]: oldkoreaphotography.com Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09.  Archivováno 9. 6. 2020 na Wayback Machine.
  4. Chronologie fotografie [online]. smt.jp. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Terry Bennett, Korea Caught In Time, Garnet Publishing, 1997.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]