Útěk uprchlíků přes rozbitý most v Koreji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černobílá fotografie zachycuje lidi přecházející řeku po zničeném mostě
Útěk uprchlíků přes rozbitý most v Koreji, vítěz Pulitzerovy fotografické ceny, autor: fotograf agentury Associated Press Max Desfor

Útěk uprchlíků přes rozbitý most v Koreji (anglicky Flight of Refugees Across Wrecked Bridge in Korea) je fotografie Maxe Desfora z Associated Press pořízená 4. prosince 1950, na zničeném mostě přes řeku Tedong poblíž Pchjongjangu v Severní Koreji. Tisíce civilistů bojují s ledovou vodou řeky Tedong a míří na jih od Pchjongjangu, aby unikli postupujícím komunistickým silám během korejské války, kterou Desfor v té době fotograficky dokumentoval. Fotografie v následujícím roce získala Pulitzerovu cenu.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Během korejské války bitva u Inčchonu obrátila vítězství proti Korejské lidové armádě na stranu Američanů, kteří bojovali pod velením OSN. Osmá armáda USA, která tvořila většinu sil OSN, poté začala velmi rychle postupovat k čínským hranicím, ale v bitvě u řeky Čchongčchon byla poražena poté, co se na severokorejskou stranu přidal velký počet čínských vojáků.[1] Silám OSN byl vydán rozkaz na ústup zpět na Korejský poloostrov a ústup dlouhý 190 km byl nejdelší ústup v americké vojenské historii.[2]

Pořízení fotografie[editovat | editovat zdroj]

Max Desfor (8. listopadu 1913 – 19. února 2018), fotograf Associated Press, cestoval s vojáky první linie a dokonce se zúčastnil seskoku padákem se 187. pěším plukem.[3][4] Poté, co americké jednotky začaly prchat na jih, byl Desfor schopen zabavit džíp se dvěma dalšími reportéry a armádním signalistou. Překročili řeku Tedong na pontonovém mostě OSN. Při jízdě podél jižního pobřeží řeky zpozorovali, jak korejští uprchlíci překračují řeku pěšky, kde byla pokryta ledem, a pomocí malých člunů, kde řeka zamrznutá nebyla. Dále na jižním pobřeží narazili na zničený most, kde viděli stovky Korejců, jak se pokoušejí překonat rozbité nosníky mostu.[5] Bylo 4. prosince 1950, začínala zima, a Desforův fotoaparát kvůli mrazu špatně fungoval.[6]

Desforova návštěva Koreje v roce 2010[editovat | editovat zdroj]

V červnu 2010 se Desfor vrátil do Koreje k 60. výročí války a sdílel některé ze svých myšlenek. „Ptám se kohokoli, kdo bude poslouchat – proč se slaví začátek války? Oslavují samozřejmě začátek, protože válka nikdy nekončí – stále pokračuje.“[3] Desfor také hovořil o svém působení v první linii s vojáky, a přesto, že je hrdý na svou fotografii oceněnou Pulitzerovou cenou, věří, že během války pořídil lepší fotografie. O samotné válce říká: „Korejská válka je označována jako Zapomenutá válka a hlavním důvodem je, že [američtí vojáci] nikdy po svém návratu neoslavovali v průvodu, nikdy nedostali úlevu, nikdy nebyli připomínáni za své úsilí za provedenou práci. Byli úplně zapomenuti.“[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Existují další snímky, které na počátku prosince 1950 pořídili fotografové americké armády a zobrazují scény, jež bylo možné pozorovat na řece Tedong.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flight of Refugees Across Wrecked Bridge in Korea na anglické Wikipedii.

  1. Stokesbury (1988), s. 98–99.
  2. Bradford (2009), s. 238.
  3. a b c HARTZENBUSCH, Lara. US photographer Max Desfor relives Korean War [online]. BBC News, 2010-06-25 [cit. 2020-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. West a So (2001), s. 83.
  5. The Pulitzer Prize Photographs. Příprava vydání Cyma Rubin a Eric Newton. [s.l.]: Newseum Inc. ISBN 978-0-9799521-3-5. (anglicky) 
  6. LUCAS, Dean. Escaping over the Taedong Bridge [online]. Famous Pictures Magazine, 2010-07-17 [cit. 2020-11-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]