Fosfinové ligandy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fosfinové ligandy jsou organické sloučeniny odvozené od fosfanu používané jako ligandy, často v homogenní katalýze a organokovové chemii, ale i v jiných odvětvích chemie. Jejich obecný vzorec je PRR'R" (R, R', R" = H, alkyl, aryl...).[1]

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Nejběžnější fosfinové ligandy mají obecný vzorec PR3. Mají tři roviny symetrie na jednotlivých substituentech. Příklady jsou trimethylfosfin a trifenylfosfin. Triarylfosfity jsou obvykle stabilní bílé pevné látky, zatímco trialkylfosfiny jsou bezbarvé kapaliny, které se na vzduchu oxidují na příslušné fosfinoxidy (R3PO). Ligandy mohou být rozděleny do skupin podle síly donoru a sterických efektů, které vyvolávají, což lze určit pomocí Tolmanova elektronového parametru a Tolmanova úhlu. Alkylfosfiny jsou oproti arylfosfinům obecně silnější zásady a lepší σ donory.

Chelatující fosfiny[editovat | editovat zdroj]

Bidentátní fosfiny[editovat | editovat zdroj]

K nejčastěji používaným bidentátním fosfinovým ligandům patří 1,2-bis(difenylfosfino)ethan (dppe) a 1,2-bis(dimethylfosfino)ethan (dmpe), R2PCH2CH2PR2 (R = fenyl nebo methyl).

Tridentátní fosfiny[editovat | editovat zdroj]

Tridentátní fosfinové ligandy bývají označované triphos. Jejich fenylové varianty mají vzorce CH3C(CH2PPh2)3 a PhP(CH2CH2PPh2)2.

Tetradentátní fosfiny[editovat | editovat zdroj]

K tetradentátním fosfinovým ligandům patří například tris[2-(difenylfosfino)ethyl]fosfin (pp3).[2]

Chirální fosfinové ligandy[editovat | editovat zdroj]

Chirální fosfinové ligandy se využívají v asymetrické syntéze, například při asymetrické hydrogenaci. Patří sem mimo jiné chirální difosfiny, ale také P-chirální fosfiny jako je DIPAMP. Příkladem C2-symetrického chirálního ligandu je BINAP, který vytváří chirální komplexy díky atropisomerii.

sPhos sPhos SPANphos SPANPhos
SEGPHOS SEGphos Triphos Triphos
Xantphos Xantphos Kwonův fosfin Kwonovy fosfiny
Chiraphos Chiraphos duPhos DuPhos
Příklady fosfinových ligandů

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Phosphine ligand na anglické Wikipedii.

  1. J. H. Downing; M. B. Smith. Phosphorus Ligands. Comprehensive Coordination Chemistry II. 2003, s. 253–296. ISBN 978-0-471-52619-3. 
  2. C. A. Ghilardi; S. Midollini; L. Sacconi. Reactions of the tripod ligand tris(2-diphenylphosphinoethyl)phosphine with cobalt(II) and nickel(II) salts and sodium borohydride. Structural characterization of a five-coordinate cobalt(I) hydride complex. Inorganic Chemistry. 2002, s. 1790–1795.