Florentino Ameghino

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Florentino Ameghino
Florentino Ameghino (1878)
Florentino Ameghino (1878)
Narození19. září 1853
Moneglia, ItálieItálie Itálie
Úmrtí6. srpna 1911
La Plata, ArgentinaArgentina Argentina
Alma materNárodní univerzita La Plata
PracovištěNárodní univerzita La Plata
Národní univerzita v Córdobě
Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum
Oborypaleontologie a archeologie
PříbuzníCarlos Ameghino (sourozenec)
PodpisFlorentino Ameghino – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Florentino Ameghino (19. září 1853 Moneglia6. srpna 1911 La Plata) byl argentinský paleontolog, jeden z výrazných intelektuálů tzv. Generace 80.

Působení[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny italských přistěhovalců (podle některých zdrojů se narodil už roku 1853 v italské Moneglii). Byl samoukem (jeho vědeckou dráhu výrazně ovlivnili Herbert Spencer a Hermann Burmeister), pracoval jako učitel a knihkupec v Mercedesu a od sedmdesátých let zkoumal spolu s mladšími bratry Carlosem a Juanem fosilie v oblastech pampy a Patagonie. Formálně popsal okolo šesti tisíc prehistorických živočichů, jako např. rody Phorusrhacos, Paraptenodytes, Clasmodosaurus, Loncosaurus, Parastrapotherium, Catagonus nebo Pyrotherium. V roce 1878 vydal svoji první knihu Počátky lidského osídlení na Río de La Plata, která byla přeložena do angličtiny a francouzštiny.

Roku 1886 mu ředitel muzea ve městě La Plata Francisco Moreno svěřil přírodovědné oddělení. Později vyučoval na Universidad Nacional de Córdoba a vedl Rivadaviovo muzeum v Buenos Aires, byl členem Argentinské akademie věd. Za své objevy získal medaili na Světové výstavě 1889 v Paříži, dostal se však také do konfliktu se světovou vědeckou obcí kvůli své vehementně zastávané teorii o jihoamerickém původu člověka.

Pocty[editovat | editovat zdroj]

Je po něm pojmenováno město Florentino Ameghino (Buenos Aires), přehrada na řece Chubut, antarktické údolí Ameghino Gully, kráter na Měsíci, argentinský vědecký časopis Ameghiniana a řada taxonů, např. muchomůrka Amanita ameghinoi.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]