Felsenmeermuseum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Felsenmeermuseum
Údaje o muzeu
StátNěmeckoNěmecko Německo
MěstoHemer
Zakladatelspolek Bürger- und Heimatverein Hemer e.V.
Pojmenováno popřilehlém kamenném moři
Založeno1989
Zaměřenínárodopisné, průmyslové, přírodovědecké
Původní účel budovyrezidenční vila
Další budovyVila Grah
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Felsenmeermuseum je muzeum v německém městě Hemer tematicky zaměřené na tamější kamenné moře. Nachází se ve vile komisního rady Petera Graha v městské části Sundwig z roku 1902, jež je památkově chráněna. Muzeum nabízí pohled do historie kamenného moře, ve kterém se již více než tisíc let těží železná ruda, a samotného města Hemer.[1] Rozebíranými tématy je zejména lokální těžba, zpracování kovů a papírenství.[2]

Další muzejní expozice prezentuje vznik a vývoj hemerského jeskynního systému. Jsou zde představeny pravěké kosterní nálezy. V sekci městské historie je prezentována rekonstrukce franckého hrobu ze 7. století či předměty upomínající na nucené vysídlení. K nejvýznamnějším exponátům patří nález 3 500 tisíc mincí v městské části Westig z roku 1949.

V muzeu jsou též prezentovány životní příběhu hemerských rodáků Friedricha Leopolda Woesta, Willibrorda Benzlera a Hanse Prinzhorna.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno roku 1989 a od svého počátku je spravováno místním spolkem Bürger- und Heimatverein Hemer e.V., založeném v roce 1923, jež si klade za cíl pečovat o přírodní, historickou a kulturní identitu města Hemer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Felsenmeermuseum na německé Wikipedii.

  1. SCHULTE, Christoph. "Volles Haus" beim Festempfang "25 Jahre Felsenmeer-Museum Hemer". lokalkompass.de [online]. 2014-08-24 [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. (německy) 
  2. FÖRSTER, Maike. Sauerland macht lustig : für Wanderfreunde und Wissensdurstige ; 66 Lieblingsplätze und 11 Orte zum Staunen. Meßkirch: Gmeiner, 2013. 189 s. ISBN 978-3-8392-1470-1. Kapitola Goldrausch im Zwergenland. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]