Fanes (pohoří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fanes)
Fanes (pohoří)

StátItálieItálie Itálie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pohoří Fanes je horská skupina nalézající se v severozápadních Dolomitech v Itálii. Za své jméno vděčí centrální náhorní plošině Fanes, která je dějištěm ladinských legend o království Fanes (Le rëgn de Fanes). Jako součást dolomitových skupin sdružených organizací UNESCO pod názvem "Severní Dolomity" je skupina Fanes od 26. června 2009 součástí "Světového dědictví Dolomity".

Poloha a vymezení[editovat | editovat zdroj]

Pohoří Fanes se nachází východně od údolí Val Badia. Údolí Enneberger Tal, které se z něj větví jihovýchodním směrem, tvoří severovýchodní hranici směrem k Braieským Dolomitům. Hranice dále pokračuje v čele údolí Rautal kolem severní strany horské skupiny Camin ke Campo Croce. Zde se hranice stáčí na jih přes údolí Val Travenanzes do průsmyku Passo di Falzarego. Linie Falzarego Pass-Livinallongo-Arabba-Campolongopass představuje jižní hranici skupiny Fanes. K pohoří Fanes se někdy přiřazuje i pohoří Tofana, které není v této definici hranice zahrnuto.

Největší části horské skupiny leží v Jižním Tyrolsku (obce Enneberg, Wengen, Abtei, Corvara a St. Martin in Thurn) a jsou téměř celé chráněny v přírodním parku Fanes-Sennes-Prags. Východní a jižní část skupiny Fanes se nachází v provincii Belluno (Benátsko).

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Horské chaty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fanesgruppe na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hanspaul Menara und Josef Rampold: Südtiroler Bergtouren. Athesia, Bozen 1976, S. 176.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]