Heiligkreuzkofel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Monte Cavallo)
Heiligkreuzkofel

Vrchol2 907 m
Prominence70 m
Poloha
StátItálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Heiligkreuzkofel (ladinsky Sas dla Crusc, také Rosskofel nebo L Ćiaval, italsky Monte Cavallo) je hora o nadmořské výšce 2907 m n. m. v pohoří Fanes v Dolomitech. Na východní straně hraničí s jihotyrolským údolím Val Badia a je součástí přírodního parku Fanes-Sennes-Braies. Na západní straně hory se nachází poutní kostel Heilig Kreuz a horská bouda Heiligkreuz-Hospiz.

Od kostela po západních svazích přes suťová pole nebo z náhorní plošiny Fanes na druhé straně hory od chaty Lavarellahütte vedou značené zajištěné vysokohorské cesty na horské sedlo Kreuzkofelscharte (2612 m) a dále na vrchol.

Na západní straně hory se nachází lezecké cesty vytýčené známými horolezci, jako byli Georges Livanos, Sepp Mayerl, Albert Precht, Reinhard Schiestl, Prem Darshano, Heinz Mariacher, Luisa Iovane nebo Christoph Hainz.

Zvláště významnou cestou je Mittelpfeiler, otevřená v roce 1968 Reinholdem a Güntherem Messnerovými, která byla v době zprovoznění jednou z nejtěžších cest vůbec. Tehdy byla hodnocena obtížností VI (stupnice UIAA byla v té době uzavřená), dnes je hodnocena VII+. Heinzi Mariacherovi se podařilo tuto cestu poprvé zopakovat v roce 1978, ale s lehčí obtížností VII-, kdy nejnáročnější místo obešel. První opakované přelezení včetně nejtěžšího místa se podařilo až v roce 1988 Andreasi Orglerovi a Ottimu Wiedmannovi.

Dalšími moderními trasami jsou Loss lei, heb schun (IX-), Jugendliebe(VIII), Friedl-Mutschlechner-/Carlo -Großrubatscher-Gedächtnisweg von Christoph Hainz und A. Oberbacher (7b+) a Auf die Felsen, ihr Affen (7a).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heiligkreuzkofel na německé Wikipedii.