Fédération Internationale Féline

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z FIFe)
Na tento článek je přesměrováno heslo FIFe. Možná hledáte: Fife – správní oblast ve Skotsku.
Výstava koček 2014 v Poznani, Polsko

Fédération Internationale Féline, zkráceně FIFe, je největší evropská organizace chovatelů koček (působí však i mimo Evropu) a jedna z největších organizací chovatelů koček na světě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1949 došlo v Paříži na společném setkání chovatelů z Itálie, Francie a Belgie k dohodě o založení společné zastřešující organizace.[1] Vůdčí osobou při formování nové organizace byla Francouzka Marguérite Ravelová.[1] Ještě v roce 1949 se uskutečnila první společná výstava, na které bylo prezentováno tehdy imponující množství 200 koček.[1]

10. prosince 1950 se v belgickém Gentu uskutečnilo první generální shromáždění, kde bylo založení organizace oficiálně posvěceno a kde byly schváleny první plemenné standardy a první pravidla pro pořádání výstav.[1] Organizace přijala název Fédération Internationale Féline d'Europe. Po přijetí brazilského klubu chovatelů koček v roce 1972 byla poslední část názvu odkazující na Evropu vypuštěna a název získal dnešní podobu – Fédération Internationale Féline.[1]

Dnes organizace sdružuje více než 100 000 chovatelů koček z 43 národních organizací z 41 zemí (Rakousko a Nizozemsko zastupují dvě různé organizace).[1] Organizace z jedné další země má zatím podmíněné příjetí.[1] Česko zastupuje Sdružení chovatelů koček v České republice (SCHK), odbor Českého svazu chovatelů (ČSCH).

Pod záštitou organizace se každoročně uskuteční kolem 700 výstav ušlechtilých koček.[1] Jednou do roka se pak koná Světová výstava (FIFe World Show), na které jsou prezentovány nejlepší kočky z celé organizace.

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Cílem FIFe je propagovat ušlechtilé kočky a zlepšovaní životních podmínek koček obecně. Organizace stanovuje pravidla pro chov a pořádání výstav, která jsou téměř univerzálně uznávána a akceptována.

Organizace eviduje a vydává osvědčení chovatelským stanicím, organizuje výstavy a registruje rodokmeny. Je vyžadováno, aby každá národní organizace vedla vlastní plemenné knihy pro jednotlivá plemena, která jsou v rámci příslušné organizace chována.

Uznaná plemena[editovat | editovat zdroj]

(stav k 1. 1. 2015)

FIFe dělí plemena do čtyř základních skupin. Zvláštní postavení pak mají předběžně uznaná plemena a domácí kočky. Každé plemeno má svůj třípísmenný kód.[2]

Skupina I – Perské a exotické kočky
Skupina II – Polodlouhosrsté kočky
Skupina III – Krátkosrsté a somálské kočky
Skupina IV – Siamské a orientální kočky
Předběžně uznaná plemena
Domácí kočky
  • Domácí kočka dlouhosrstá (HCL)
  • Domácí kočka krátkosrstá (HCS)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fédération internationale féline na francouzské Wikipedii.

  1. a b c d e f g h 66 Years of Happy, Healthy Cats [online]. Fédération Internationale Féline [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-27. (anglicky) 
  2. Breed standards [online]. Fédération Internationale Féline, rev. 2015-01-01 [cit. 2015-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-20. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]