Frédéric-Louis Allamand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z F. Allam.)
Frédéric-Louis Allamand
Narození1736 nebo 5. února 1736
Payerne
Úmrtí3. března 1809
Valkenburg
Alma materUniverzita v Leidenu
Povoláníbotanik a lékař
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jean Frédérique (Frédéric) François Louis Allamand (5. února 1736 Payerne3. března 1809 Valkenburg) byl švýcarský lékař a botanik.

Život[editovat | editovat zdroj]

Frédéric-Louis Allamand byl synem Françoise-Benjamina Allamanda a jeho ženy Marie Madeleine de Treytorrens. Roku 1749 se přestěhoval k svému strýci Jeanu-Nicolasovi-Sébastienu Allamandovi (1716-1787) do Leidenu, kde byl Jean-Nicolas profesorem filozofie. Tento roku tu také začal studovat literaturu. Jeho zájmy se ale změnily a roku 1753 promoval na medicíně.

Od roku 1760 pracoval jako lodní lékař u nizozemského námořnictva a při plavbách navštívil Surinam, Guyanu a Holandskou západní Indii. Roku 1770 publikoval v Nova Acta Leopoldina příspěvek o příjici v západní Indii a popsal několik tamních, dosud neobjevených, rostlinných druhů. Koncem téhož roku poslal rukopis nazvaný Genera Plantarum Americanarum Linnému.

Později se Allamand stal lékařem na dvoře Kateřiny II. v Petrohradu a roku 1776 se zde oženil s Adrianou van Guericke. Roku 1793 se vrátil zpět do Leidenu.

Carl von Linné nazval jeho jménem rod Allamanda z čeledi Apocynaceae.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Dissertatio anatomico physiologica inauguralis, de externo tactus organo... Leiden, 1753 - dizertační práce
  • Observatio XXIII. Historia Luis Indicae. V: Nova Acta Physico-Medica Academiae Caesareae Leopoldino. 4. svazek, Norimberk, 1770
  • Observatio XXIV. Plantarum genera nova, aut accuratius observata, earumque species. V: Nova Acta Physico-Medica Academiae Caesareae Leopoldino. 4. svazek, 1770
Frédéric-Louis Allamand má v Mezinárodním rejstříku jmen rostlin zkratku F.Allam.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frédéric-Louis Allamand na německé Wikipedii.

  1. BRUMMITT, Richard Kenneth; POWELL, C. E. Authors of Plant Names. Kew: Royal Botanical Gardens, 1992. Dostupné online. ISBN 1-84246-085-4. (anglicky) Mezinárodní rejstřík jmen rostlin je zapracován do seznamu botaniků a mykologů dle zkratek.