Etnografické muzeum ve Wloclawku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sídlo Zemského muzeum, Bulvár J. Pilsudského 6, Wloclawek

Etnografické Muzeum ve Wloclawku – pobočka muzea kujavské a dobrzyňské oblasti ve Wloclawku v Kujavsko-pomořském vojvodství.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Wloclawské zemské muzeum se nachází v komplexu budov na Bulváru maršála J. Piłsudského 6 ve Wloclawku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum bylo postavena v polovině 19. století, před rokem 1848, podle návrhu Františka Turnelle – tehdejšího architekta města Wloclawek. V letech 1980–1985 byla budova zvýšena o novou část, která se architektonicky odkazovala k původní stavbě. Uvnitř se nachází výstavní místnost, audiovizuální sál, knihovna, dílna a kanceláře[1].

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 10. října 1986, návštěvníkům byla zpřístupněna stálá expozice „Lidová kultura Kujavů a Dobrzyňska“ a výstava" Současné lidové umění v oblasti Kujavska a Dobrzyňska ". V roce 1987 muzeum získalo ocenění druhého stupně v soutěži „Muzejní událost roku 1986“ za zpřístupnění budovy a stálé expozice[2], v roce 1988 bylo oceněno za výstavu „Současné regionální šaty“ v soutěži „Muzejní událost roku 1988“.

V letech 2011-2014 probíhaly renovační a modernizační práce muzejního komplexu: renovace interiéru, důkladná rekonstrukce nádvoří a podkroví, pro potřeby sbírek muzea a knihovny byly přizpůsobené suterénní prostory [3]. V roce 2015 byla v budově muzea zřízena laboratoř digitalizace a reprografie.

V roce 2016 muzeum slavilo 30. výročí založení. Během těchto 30 let uspořádalo téměř 100 krátkodobých a 37 putovních výstav. Sbírka muzea byla rozšířena o 5729 položek, konalo se v něm přes 100 různých akcí, které v regionu získaly poměrně velkou popularitu[4].

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Stálá výstava:

  • Výstava “Fotografie švece. Svět Roberta Pokorny ve skleněných negativech”
    „Lidová kultura země Kujav a Dobrzyňska“ - ukazuje vesnice z přelomu 19. a 20. století, a dnes už neexistující lidovou kulturu.

Od roku 1986 se tady konaly masopustní události, na základě kterých v roce 1995 vznikl každoroční „masopustní průvod ulicemi Wloclawka“. Zemské muzeum pravidelně organizuje setkání pod názvem „neděle s kurátorem“, během kterých mohou účastníci navštívit krátkodobé výstavy.

Od roku 2014 se na nádvoří muzea koná kulinářská akce propagující tradiční výrobky z místních produktů[5].

Muzeum organizuje i vzdělávací aktivity: celoroční a příležitostné workshopy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Muzeum Etnograficzne we Włocławku na polské Wikipedii.

  1. 30-lecie Muzeum Etnograficznego Archivováno 23. 8. 2020 na Wayback Machine.. Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku. (pol.).
  2. Muzeum Etnograficzne (pol.). Archivováno 13. 5. 2020 na Wayback Machine. Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.
  3. MZKiD we Włocławku: Muzeum Etnograficzne we Włocławku już po remoncie. Włocławek Nasze Miasto. (pol.).
  4. Muzeum Etnograficzne we Włocławku ma już trzydzieści lat. Wloclawek.info.pl. (pol.).
  5. Do muzeum po naukę i zabawę. www.kujawsko-pomorskie.pl. (pol.).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]