As-Sawíra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Essaouira)
As-Sawíra
الصويرة, ⵎⵓⴳⴰⴷⵓⵔ
As-Sawíra – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+0
StátMarokoMaroko Maroko
RegionMarrákéš-Safi
As-Sawíra
As-Sawíra
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha90 km²
Počet obyvatel77 966 (2014)
Hustota zalidnění866,3 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityMedína v As-Sawíre
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iv
Odkaz753 (anglicky)
Zařazení2001 (25. zasedání)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

As-Sawíra (arabsky الصويرة‎, berbersky ⵜⴰⵙⵓⵔⵜ, také Essaouira nebo portugalsky Mogador) je přístavní město v Maroku. Leží na pobřeží Atlantského oceánu v regionu Marrákéš-Safi.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Podle archeologických průzkumů byla lokalita osídlena už v pravěku. Zdejší zátoka chráněná od moře stejnojmenným ostrovem Mogador vytváří klidný přírodní přístav, jde o jedno z nejlepších kotvišť při pobřeží Maroka. Kartaginský průzkumník Hanno Mořeplavec zde při své návštěvě v pátém století před naším letopočtem založil obchodní stanici. Kromě Kartáginců zde ve starověku žili i Berbeři i Římané.

Okolo počátku našeho letopočtu zde numidský král Juba II. vybudoval výrobnu tyrského purpuru, kteréžto barvivo se zde vyrábělo z ostranek sbíraných z mořských skalisek v pásmu přílivu. Barvivo sloužilo k výrobě purpurových pruhů tog římských senátorů.

V roce 1506 zde nařídil portugalský král Manuel I. Portugalský vybudování pevnosti, která byla nazvána Castelo Real de Mogador, ale ta vydržela v portugalských rukou jen čtyři roky, do roku 1510, kdy byla dobyta místními obyvateli. Mohutný rozvoj města nastal v druhé polovině 18. století, kdy se z nevýznamného městečka As-Sawíra vyvinulo v živé obchodní centrum spojující Maroko se Subsaharskou Afrikou i Evropou. Urbanismus a architektura opevněného přístavního města spojují evropské prvky s arabsko-muslimskými. Od roku 2001 je zdejší medína (historické centrum) zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

V povídce Berberský autobus, která vyšla v roce 1941 v souboru povídek různých autorů Dvanáct poutí světem, popsal spisovatel Zdeněk Němeček příběh českého řidiče Roberta Jaroška, který založil a provozoval v Maroku autobusovou linku na trase Marakeš-Mogador (As-Sawíra).[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Berberský autobus. Pestrý týden. 29. 11. 1941, s. 22. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]