Epilátor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Detailní pohled na hlavu epilátoru

Epilátor je elektrické zařízení, které se používá k odstraňování lidských chloupků tím, že mechanicky uchopí více chloupků současně a vytáhne je. Způsob, jakým epilátory vytahují chloupky, je podobný voskování, i když na rozdíl od voskování neodstraňuje buňky z epitelové tkáně pokožky. Kromě pružin v raných pružinových typech epilátorů nejsou v epilátorech žádné části, které by vyžadovaly pravidelnou výměnu. Epilátory jsou dodávány v provedení s napájením, s akumulátorem či dobíjecí. Zařízení s bateriemi mohou být používána za mokra nebo za sucha.

Typy[editovat | editovat zdroj]

Pružinový typ[editovat | editovat zdroj]

Epilátor v provozu

Prvním typem epilátoru byla originální Epilady, která byla vyráběna společností Mepro a v roce 1986 uvedena na trh v Izraeli.[1] Měla vinutou spirálu, která byla zakřivena tak, že na jedné straně bylo vinutí pružiny zmáčknuto a těsně se dotýkalo, zatímco na druhé straně bylo vinutí rozevřeno a s mezerami. Motor v Epilady otáčel pružinu a způsoboval její ohýbání. Posouvání rotující pružiny na kůži způsobilo, že chloupky byly zachyceny vinutím a vytaženy z kůže.[2]

Vzhledem k tomu, že pružiny se neustále ohýbaly, docházelo k jejich občasnému selhání a byly prodávány samostatně jako náhradní část.[zdroj?]

Dnes existují manuální epilátory určené pro obličej, které nepoužívají napájecí zdroj. Tato konstrukce se skládá jednoduše ze spirálové pružiny se dvěma úchyty. Pružina se pak ohne do křivky a umístí se na nechtěné obličejové ochlupení, zatímco se otáčí rukojetí.

Typ s rotačními disky[editovat | editovat zdroj]

Lady Remington Smooth and Silky byl navržen tak, aby fungoval podobně jako pružinový typ Epilady, ale místo pružiny byla použita řada kovových disků. Epilátor byl předmětem rozsáhlého patentového sporu v Evropě kvůli koncepční podobnosti s pružinovým epilátorem.[3] Případ porušení patentu ve Spojeného království je známý jako Improver Corporation v Remington Consumer Product Limited [1990] FSR 181.

Pinzetový typ[editovat | editovat zdroj]

Epilátor zobrazující dvě různé hlavy, čisticí kartáček a napájecí adaptér

Návrh s rotujícími disky byl vylepšen tak, že v moderních provedeních nejsou desky již kompletními disky. Hlava moderního epilátoru obsahuje řadu kovových desek umístěných v plastovém pouzdře. Konce desek mohou být vystupovat na jedné nebo obou stranách pouzdra. Při otáčení hlavy se hroty desek pohybují společně a oddělí se jednou za každou otáčku. To vytváří pinzetový efekt, kdy jsou chloupky sevřené mezi desky vytaženy, a při otočení disku od pokožky opět uvolněny v okamžiku, když se desky od sebe vzdalují. To při pohybu epilátoru po kůži umožňuje nepřetržitý cyklus uchopování, tažení, vytažení a odhození chloupků.

V závislosti na síle a křehkosti chloupků jsou některé spíše přetrženy než vytaženy. Vzhledem k tomu, že tyto chloupky vyčnívají jen těsně nad povrch kůže, mohou vypadat jako strniště od holení, ale jsou mnohem řidší, protože ostatní chloupky bývají zcela vytaženy. Stejně jako u voskování nedojde po první epilaci k takovému růstu, což je způsobeno fázemi růstu, které se u chloupků vyskytují. Pravidelná epilace je méně bolestivá než prvotní a počet přetržených chloupků se s pravidelnou epilací snižuje.

Typy pro mokré užití[editovat | editovat zdroj]

Mnoho moderních epilátorů, jako je například Braun Silk-Epil 9, má vestavěnou dobíjecí baterii a je navrženo tak, aby mohly být používány za mokra i za sucha.[4] Tyto typy zařízení jsou konstruovány pro použití ve sprše, ale i mimo sprchu či s případným krémem nebo gelem. Použití pleťového krému nebo gelu je užitečné pro zmenšení bolesti a podráždění spojených se zařízením vhodným jen pro suché použití.[5]

Voskování epilovaného místa[editovat | editovat zdroj]

Epilace může být pro některé lidi bolestivá, protože stejně jako při voskování dochází k vytahování chloupků s kořínkem. Vzhledem k tomu, že bolest je zvláště intenzivní při první epilaci místa, dávají někteří lidé přednost tomu, aby bylo místo nejprve profesionálně voskováno, a až poté použijí epilátor pro odstranění obnoveného ochlupení.[6]

Epilátor pro muže[editovat | editovat zdroj]

Epilátor je považován za ženskou věc, ale nyní se používá epilátor k odstraňování chloupků z mužské tváře a ochlupení.Většinou dávají přednost epilátoru, protože ve srovnání s holicím strojkem vydrží dlouho.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Epilator na anglické Wikipedii.

  1. Israelis Revolutionize Hair Removal Industry. The New York Times. Dostupné online. ISSN 0362-4331. 
  2. ADELMAN, Martin. The doctrine of equivalents and prosecution history estoppel: united states developments [online]. 2000 [cit. 2015-10-16]. [https: //web.archive.org/web/20081230113248/http://www.law.washington.edu/CASRIP/Symposium/Number6/Adelman.pdf Dostupné v archivu] pořízeném z originálu dne 2008-12-30. 
  3. FISHER, Matt. Fundamentals of Patent Law: Interpretation and Scope of Protection. [s.l.]: Bloomsbury Publishing, 2007. Dostupné online. ISBN 1847313817. S. 246ff. 
  4. Braun Silk Epil 7. Smooth Skin Lab. 2015-09-14. Dostupné online [cit. 2017-04-06]. (anglicky) 
  5. CRUMAY. Physical Modalities in Dermatologic Therapy. Redakce FACP Herbert Goldschmidt MD. [s.l.]: Springer New York, 1978-01-01. Dostupné online. ISBN 9781461262619. S. 197-199. (anglicky) 
  6. GODFREY. The Principles and Practice of Electrical Epilation. [s.l.]: Routledge, 2001. Dostupné online. ISBN 0750652268. S. 113. 
  7. ProEpilator [online]. 2019-10-07 [cit. 2020-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-02-19. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]