Eparchie jakutská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Jakutsk
Základní informace
SídloJakutskRuskoRusko Rusko
KatedrálaChrám Proměnění Páně (Jakutsk)
Zřízena1869/23. února 1993
ArcibiskupRoman (Lukin)
Další informace
Webhttp://pravyakutia.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Jakutsk je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území republiky Jakutsko.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup jakutský a lenský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1620-1731 bylo Jakutsko součástí tobolské eparchie.

V letech 1853-1870 existoval Jakutský vikariát kamčatské eparchie. První biskup kamčatský a aleutský svatý Innokentij (Veniaminov) pobýval od 11. září 1853 v Jakutsku a roku 1860 odešel do Blagověščensku. Oficiální založení vikariátu je spojeno s datem 11. ledna 1858 případně podle jiných zdrojů s datem 16. listopadu 1859.

Na konci roku 1869 byl jako výsledek práce Innokentija (Veniaminova) podepsán carem Alexandrem II. Nikolajevičem výnos o zřízení jakutské eparchie.

Roku 1899 během reorganizace kamčatské eparchie byl Ochotský ujezd Přímořské oblasti přidělen k jakutské eparchii.

Během let ruské občanské války se eparchie dočasně ocitla bez svého biskupa, jelikož biskup Jevfimij (Lapin) odešel do Moskvy na Místní sobor ruské pravoslavné církvi (1917-1918) a již se nemohl vrátit. Roku 1919 Omská prozatímní vyšší církevní správa jmenovala dočasným správcem eparchie biskupa Sofronije (Arefjeva). Biskup Sofronij byl v září 1921 zatčen a vyhoštěn z území eparchie. Na konci 20. let vznikla v Jakutsku renovační eparchie. Od roku 1927 renovační biskup N. I. Vinokurov pobýval v Sredněkolymsku. Jakutská eparchie byla velmi chudá zvláště poté co byl sovětskými úřady zabaven Spasský monastýr v Jakutsku. Roku 1929 jmenovali renovátoři jakutským biskupem Michaila (Nikolajeva) ale zřejmě kvůli nedostatku financí nezašel dále než do Irkutska. Roku 1930 měli renovátoři již dva chrámy a roku 1931 renovační synod začlenil eparchii do východosibiřské metropole.

Renovacionismus se v Jakutsku rozvíjel na pozadí masivního zavírání chrámů a zatýkání duchovních, které začalo koncem 20. let. V důsledku toho byly postupně likvidovány všechny duchovní instituce. Chrámy byly vydrancovány a znesvěceny. Církevní majetek a náčiní byly zabaveny. V důsledku toho se ve 30. letech Jakutsko stalo součástí irkutské eparchie. Roku 1939 byl uzavřen poslední fungující chrám v Jakutsku.

Roku 1983 se Rada pro náboženské záležitosti po dlouhých výzvách věřících rozhodla zaregistrovat pravoslavnou farnost v Jakutsku. Jednalo se o modlitebnu svatého Mikuláše Divotvorce.

Dne 23. února 1993 byla rozhodnutím Svatého synodu obnovena jakutská eparchie. Původním titul biskup zněl biskup jakutský a viljujský ale 26. prosince 1995 byl titul změněn. Důvodem změny bylo to, že město Viljujsk obývalo 7000 lidí a nenacházela se zde žádná pravoslavná farnost a město Lensk čítalo více než 30 000 obyvatel a stavěl se zde pravoslavný chrám.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Jakutský vikariát kamčatské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Jakutská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Якутская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]