Eparchie irkutská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Irkutsk
Základní informace
SídloIrkutskRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor Zjevení Páně (Irkutsk)
Zřízena1727
ArcibiskupMaximilian (Kljujev)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Webhttp://iemp.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Irkutsk je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území Irkutského, Alarského, Angarského, Balaganského, Bajandajevského, Bochanského, Kačugského, Olchonského, Osinského, Sljuďanského, Usolského, Usť-Kutského, Usť-Udinského, Čeremchovského, Čunského, Šelechovského a Echirit-Bulagatského rajónu Irkutské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup irkutský a angarský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1707 byl založen irkutský vikariát tobolské metropole s titulem biskupa irkutský a něrčinský. Roku 1727 byl vikariát povýšen na samostatnou eparchii.

Rozsáhlá eparchie, která od roku 1731 zahrnovala území Jakutska se rozšířila na celou Sibiř, ruský Dálný východ a na Aljašku. V prosinci 1840 byla zřízena z části jejího území eparchie kamčatská, kurilská a aleutská, do které bylo 26. června 1852 přeřazeno území Jakutska.

Dne 28. ledna 1894 vznikl vikariát Čita, který byl 12. března téhož roku povýšen na eparchii. Na začátku 20. století měla eparchie hranice podobné těm moderním. Po Ruské revoluci roku 1917 byly pod tlakem autorit zničeny a uzavřeny duchovní instituce Sibiře a Dálného východu. Zrušeny byly i místní eparchie, jejichž území se z větší části ve 30. letech navrátilo zpět do irkutské eparchie. Stejný osud potkalo i irkutskou eparchie, která byla však roku 1943 obnovena.

V letech 1945-1949 spravovala území Dálného východu eparchie chabarovská. Následně převzala jurisdikci irkutská eparchie.

Až do konce sovětského období byla irkutská eparchie největší v Ruské pravoslavné církvi.

Roku 1993 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena z části území eparchie nová eparchie jakutská a roku 1994 eparchie čitská.

Dne 5. října 2011 byly z Eparchie odděleny nové eparchie Bratsk a Sajansk. O den později byly eparchie bratská, irkutská a sajanská včleněny do nově vzniklé irkutské metropole.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Irkutský a Něrčinský vikariát tobolské metropole[editovat | editovat zdroj]

Irkutská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Иркутская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]