Eparchie čeboksarská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Čeboksary
Základní informace
SídloČeboksaryRuskoRusko Rusko
KatedrálaChrám Uvedení přesvaté Bohorodice do chrámu (Čeboksary)
Zřízena5. ledna 1854
MetropolitaSavvatij (Antonov)
Další informace
Webhttp://www.cheb-eparhia.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Čeboksary je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území Čeboksarského, Alikovského, Vurnarského, Krasnočetajského, Mariinsko-Posadského, Morgaušského, Civilského, Šumerlinského a Jadrinského rajónu Čuvašska.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup čeboksarský a čuvašský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 5. ledna 1854 byl Nejsvětějším synodem zřízen čeboksarský vikariát kazaňské eparchie. Všichni předrevoluční čeboksarští biskupové žili v Kazani. Po zřízení čistopolského vikariátu roku 1899 byli čebosarstí biskupové považováni za druhé vikáře.

Revoluci roku 1917 vedla k vážným otřesům v církevním životě. Dne 24. června 1920 byla z území Kazaňské a Simbirské gubernie vytvořena Čuvašská autonomní oblast a nová vláda začala podporovat církevní separatismus. Objevily se renovační skupiny, které se zmocnily chrámů a volali po revoluci v církvi a požadovaly vytvoření Čuvašské autokefální církve.

Boj proti schizmatu a renovaci v Čuvašsku je spojen se jménem biskupa Germana (Kokela), který byl pověřen řízením čuvašských farností, ale s pomocí Sjednocené státní politické správy (OGPU) renovátoři vyhnali biskupa Germana z Čuvašska.

Třicátá léta byla ve znamení hromadného zavírání chrámů. Zbývající farnosti byli ve správě gorkovských biskupů, protože Čuvašská autonomní sovětská socialistická republika byla v letech 1929-1936 součástí Gorkovského kraje. Ve stejném období přestala v Čuvašsku existovat renovační administrativa. Čeboksarští biskupové přestali být jmenováni roku 1938.

V letech Velké vlastenecké války prošla státní politika vůči pravoslavné církvi změnami - došlo ke krátkodobému oživení církevního života. Čeboksarská a Čuvašská eparchie byla nařízením z roku 1945 obnovena jako samostatná eparchie. Dne 3. ledna 1946 byl dekretem patriarchy Alexije I. jmenován biskupem Ilarij (Ilin). Na počátku 50. let měla eparchie 41 chrámů.

Výsledkem protináboženské kampaně z poloviny 50. až 60. let bylo uzavření 6 chrámů v Čuvašsku.

Dne 4. října 2012 byly z části území eparchie zřízeny nové eparchie alatyrská a kanašská. Staly se součástí nově vzniklé čuvašské metropole.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Čeboksarský vikariát kazaňské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Čebosarská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Чебоксарская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]