Encyclopedia Dramatica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Encyclopedia Dramatica
Charakter stránkysatirický, parodie
V jazyceangličtina
Autor„Girlvinyl“ (Sherrod DeGrippo?)
URLhttp://www.encyclopediadramatica.com
Komerčníano
Registracepouze v případě editace
Datum spuštění9. prosinec 2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Encyclopædia Dramatica (také Encyclopedia Dramatica nebo ED) je satirický internetový wiki projekt, který byl založen v roce 2004 Sherrod DeGrippo, také známou jako "Girlvinyl", po osobních problémech se správci anglické Wikipedie. Snaží se informovat o "internetovém dramatu" a internetových memech obscénním, politicky nekorektním, provokativním, neuctivým stylem.

Články na ED ve vulgárně satirickém a parodickém stylu mimo jiné kritizují Wikipedii, Conservapedii, Uncyclopedii, YouTube, politiku, Myspace, stejně jako mluví o kultuře kolem imageboardů a komediálních stránkách, jako je například 4chan, SomethingAwful či YTMND. ED je často sama o sobě obviňována z vandalismu (v roce 2006 se na ní objevila získaná data z několika falešných inzerátů) a kritizována pro používání nevhodných fotografií mimo jiné i tzv. "shocking images". Známý je též spor tvůrců Encyclopædia Dramatica a některých tvůrců anglické Wikipedie.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dne 16. prosince 2008 Encyclopædia Dramatica získala ocenění 'People's Choice Winners', v kategorii pro oblíbené wiki stránky na 2. výročním sjezdu Mashable Open Web Awards.

Přesměrování na Oh Internet[editovat | editovat zdroj]

14. dubna 2011 došlo k přesměrování na nový web ohinternet.com, který povoluje jen neškodný obsah (žádný rasismus ani cokoli, co by nebylo politicky korektní a košer). To se pochopitelně nelíbilo čtenářům a přispěvatelům Encyclopedia Dramatica, kteří okamžitě začali bombardovat facebookovou stránku webu nenávistnými komentáři.

DeGrippo zrušila ED, protože byla zklamána jejím vývojem, a odmítla zveřejnit zdrojová data. Nepočítala ale s tím, že fanoušky ED bude zanedlouho vytvořeno více mirrorů, mj. z dat uložených v cache vyhledávače Google. Projekt Oh Internet byl mezitím komerčně a co do počtu návštěvníků neúspěšný, protože byl víceméně kopií větších a známějších stránek Know Your Meme. Oh Internet zanikl v říjnu 2013.

Mirror vytvořený fanoušky, který převzal funkci původních stránek, se dnes[kdy?] nachází na encyclopediadramatica.rs.[zdroj⁠?] (V listopadu 2021 nefunkční)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]