Přeskočit na obsah

Eevee

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Eevee (kapela).
Eevee
Kostým pro maskota v podobě Eevee
Kostým pro maskota v podobě Eevee
SériePokémon
První výskytPokémon Red & Blue (1996)
VytvořilSatoši Tadžiri[1]
NavrhliMotofumi Fudžiwara[1]
Ken Sugimori (finální podoba)[1]
NamluvilyČinami Nišimura[2]
Aoi Júki (videohry)[3]
Informace o postavě
Rasapokémon
Typnormální
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eevee (japonsky イーブイ, Íbui) je druh pokémona normálního typu první generace. Poprvé se objevil ve hře Pokémon Red & Blue franšízy Pokémon. Pokémona vymyslel Satoši Tadžiri, jeho podobu pak navrhl Motofumi Fudžiwara a dokončil Ken Sugimori. Objevuje se jako startovní pokémon ve hře Pokémon: Let's Go, Pikachu, Let's Go, Eevee!. V pokédexu má číslo 133.

Eeveelutions jsou zkratkou pro osm evolucí Eevee, což je nejvíce ze všech pokémonů. Podle seriálu je to způsobeno tím, že Eevee má nestabilní genetický kód. Evoluce nastávají za různých podmínek a Eevee se může proměnit do těchto evolucí:

  • Jolteon (サンダース), elektrický typ, číslo v pokédexu: 135
  • Vaporeon (シャワーズ), vodní typ, číslo v pokédexu: 134
  • Flareon (ブースター), ohnivý typ, číslo v pokédexu: 136
  • Espeon (エーフィ), psychický typ, číslo v pokédexu: 196
  • Umbreon (ブラッキー), temný typ, číslo v pokédexu: 197
  • Leafeon (リーフィア), travní typ, číslo v pokédexu: 470
  • Glaceon (グレイシア), ledový typ, číslo v pokédexu: 471
  • Sylveon (ニンフィア), vílí typ, číslo v pokédexu: 700

Ve videohrách

[editovat | editovat zdroj]

Eevee se objevila v první videohře, Pokémon Red & Blue, kde šla získat ve městě jménem Celadon City. V edici Pokémon Yellow šla získat od profesora Oaka. V dílu Pokémon Sun & Moon obdržela schopnost zvanou Z-Crystal, díky které mohla využít v souboji útok zvaný Extreme Evoboost. V titulu Pokémon Sword & Shield pak mohla použít schopnost zvanou Gigantamax.

Eevee se kromě hlavních her objevila i v řadě vedlejších, například Pokémon Conquest, Pokémon Go, Pokémon Unite New a Pokémon Snap.

V ostatních médiích

[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se objevuje již v první řadě anime seriálu Pokémon v epizodě „Íbui 4 kjódai“, kde vystupuje chlapec jménem Mikey, který skrývá svoji Eevee před svými bratry, kteří chtějí, aby se vyvinula. Naposledy se objevila ve 25. řadě. Vyskytla se též ve filmu Pokémon: Detektiv Pikachu, v sérii Super Smash Bros. či v karetní hře Pokémon.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eevee na anglické Wikipedii.

  1. a b c MORRISSY, Kim. Pokémon Designers Reflect on History of Eevee's Design. Anime News Network [online]. 2018-09-10 [cit. 2024-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-11-26. (anglicky) 
  2. NELKIN, Sarah. Pokémon's Mewtwo ~Kakusei e no Prologue Trailer Streamed. Anime News Network [online]. 2013-06-27 [cit. 2024-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-09-13. (anglicky) 
  3. Pokemon: Let's Go Pikachu/Eevee - Masuda talks Eevee voice actor, keeping things kid-friendly, doing away with established ideas, and more. GoNintendo [online]. 2018-11-16 [cit. 2024-07-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-11-26. (anglicky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]