Duby v Třesovicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátné stromy (chráněné)
Duby v Třesovicích
Památný dub v obci Třesovice
Památný dub v obci Třesovice
Evidenční č.105417 (13157)
Poloha
OkresHradec Králové
ObecTřesovice
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
památný dub v obci Třesovice
znak obce

Duby v Třesovicích jsou novodobě vyhlášené památné stromy, které rostou v ulicích Třesovic na Královéhradecku. Přítomnost starých dubů se promítla i do znaku obce, ve kterém jsou znázorněny dva dubové listy. Ochrana jednoho ze stromů byla ukončena roku 2008 z nepříliš obvyklých důvodů.

Dub u domů č. 24 a 64[editovat | editovat zdroj]

Strom byl vyhlášen památným, neboť tvoří krajinnou dominantu, dosahuje nadprůměrného vzrůstu a stáří. Později byly spodní větve stromu poškozeny bouří a přílišně ořezány. Ochrana stromu byla zrušena roku 2009 se značně neobvyklým odůvodněním:

Bylo zjištěno, že předmětný památný strom není významným krajinným prvkem… V současné době nemá parametry památného stromu - došlo také ke snížení estetické hodnoty.[3]

Doporučení a metodika AOPK ČR pro památné stromy ale zmiňuje, že nic jako parametry či kritéria, která musí strom splnit, aby mohl být považován za památný, neexistuje:

Je nutné zdůraznit, že zatím nebyla stanovena kritéria, a snad ani nebudou, ve formě parametrů obvodu kmene, výšky nebo stáří pro výběr dřevin pro kategorii památných stromů.[4]

Zrušení ochrany je dále zdůvodněno zlomením kosterních větví, ze kterého vyplývá možné zhoršení zdravotního stavu stromu. Zrušení údajně doporučili i nejmenovaný pracovník firmy zabývající se péčí o dřeviny a nejmenovaný pracovník ZO ČSOP Orlice Hradec Králové v dopisu. Uvedená citace z tohoto dopisu ale doporučení ke zrušení ochrany neobsahuje, pouze vyjadřuje politování nad stavem stromu.[3]

Doporučení a metodika AOPK ČR pro památné stromy uvádí, že ochrana má být rušena pouze z důvodů veřejného zájmu, nebo zániku památného stromu, přičemž zánikem se rozumí odumření, rozsáhlé poškození nebo nepovolené odstranění památného stromu.[4] V praxi je pak obvyklé, že není rušena ani ochrana stromů, které o korunu přišly zcela (Husova lípa v Chlístově) a které byly v minulosti poškozeny mnohem výrazněji (Kamenická lípa, Běleňská lípa, Bzenecká lípa, Žižkův dub v Lomnici, dub v Borohrádku, Popovický dub a mnohé další).

Stejně tak není obvyklé rušit ochranu z důvodu možnosti zhoršení zdravotního stavu, neboť zdravotní stav se zpravidla postupem času zhoršuje u všech starých stromů. Potenciálnímu zhoršení zdravotního stavu se předchází vhodným ošetřením.[5]

Dub u domu č. 86[editovat | editovat zdroj]

Druhý památný dub roste u silnice vedoucí do vsi Popovice, poblíž domu s číslem popisným 86. Výška a obvod nejsou udané.

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. a b Vyhláška o zvláštní ochraně významných stromů… 1983 drusop.nature.cz
  3. a b Rozhodnutí o zrušení ochrany památného stromu drusop.nature.cz
  4. a b Památné stromy - metodika AOPK ČR. www.ochranaprirody.cz [online]. [cit. 2017-12-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-24. 
  5. HROBAŘ, František. Staré a památné stromy na Žambersku, Králicku a Rokytnicku v Orlických horách. [s.l.]: Svaz spolků okrašlovacích a ochranářských v Praze, 1949. 160 s. Kapitola 2., s. 25. 
  6. a b Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]