Drahoslavice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Drahoslavice
Drahoslavické stavení čp. 10
Drahoslavické stavení čp. 10
Lokalita
Charakterosada
ObecČeský Krumlov
OkresČeský Krumlov
KrajJihočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíSlupenec
Nadmořská výška630 m n. m.
Drahoslavice
Drahoslavice
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drahoslavice (německy Droschelhof, Troschelhof)[1][2] je osada, část města Český Krumlov, od jehož centra je vzdálena 3 km, ve stejnojmenném okrese Jihočeského kraje. Nacházejí se zde dva domy, čp. 9 a 10.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Roku 1347 Petr z Rožmberka vesnici připojil k městu Český Krumlov.[3] V Topograficko-statistickém slovníku Čech z roku 1870 a Seznam míst v Království českém z roku 1907 jsou Drahoslavice zmiňovány jako poplužní dvůr, jehož budovy se na místě nacházejí dodnes a jenž patřil ke 'Sloupenci' (tj. Slupenci),[4][2] mnohdy v souvislosti s nedalekou bývalou osadou Machovice. Kolem drahoslavického dvora vedla od Zátoně přes Přídolí k Netolicím Linecká obchodní stezka.[5]

Drahoslavický dvůr patříval také, stejně jako další prelátské pozemky, pod dnešní městys Přídolí.[6] V 21. století Drahoslavice opět spravuje město Český Krumlov. Leží na katastrálním území Slupenec, pod který osada také v minulosti spadala; zároveň patřila k farnosti Český Krumlov.[2]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Východně od osady roste památný strom Drahoslavická lípa.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česko-německý slovník pomístních názvů obcí a osad regionu Český Krumlov. www.ckrumlov.info [online]. [cit. 2018-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-04-05. 
  2. a b c Seznam míst v Království českém. [s.l.]: [s.n.] 839 s. Dostupné online. (Czech) 
  3. AUGUST SEDLÁČEK. Hrady, zámky a tvrze Království českého, díl 3, Budějovsko. [s.l.]: František Šimáček 347 s. Dostupné online. 
  4. JAN ORTH, Frant Sládek. Topograficko-statistický slovník Čech: čili, podrobný popis všech měst .... [s.l.]: I.L. Kober 1055 s. Dostupné online. (Czech) 
  5. GEOCACHING. Machovice. www.geocaching.com. Dostupné online [cit. 2018-04-05]. (anglicky) 
  6. PŘÍDOLÍ, Městys. Historie - Oficiální stránky městyse Přídolí. www.pridoli.cz [online]. [cit. 2018-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]