Dolomitový důl ve Velké Chuchli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolomitový důl Velká Chuchle
Chybí zde svobodný obrázek
Základní údaje
Typ dílahlubinný důl
Těžbadolomit
Poloha
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
ObecVelká Chuchle
Souřadnice
Map
Provozní údaje
Období těžby1912-1964
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolomitový důl ve Velké Chuchli je zrušený důl v západní části obce, který se nacházel severně od Pacoldovy vápenky při silnici z Velké Chuchle do Slivence.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V bývalém dolomitovém lomu vlastněném od roku 1912 Pražskou železářskou společností byl ve 20. letech 20. století založen hlubinný důl pro těžbu krystalických vápenců, které se jako struskotvorná přísada přidávaly v kladenské huti do nučických a chrustenických železných rud. V dole se těžilo v šesti těžebních patrech, na povrchu propojených takzvanou svážnou. Svážna byla obsluhována vzduchovým vrátkem zabudovaným v nejvyšším patře.

Po ukončení těžby roku 1964 přestavěl nový vlastník nejnižší patro u silnice na sklad trhavin. V dole a na jeho povrchu zůstala některá technologická zařízení. Protože byla část z nich rozkradena (například vybavení kompresorovny, rozvodny a dílen), rozhodlo se o přemístění unikátního těžního vrátku a vzdušníků do skanzenu Solvayovy lomy.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vladislav Konvička: Pacoldova vápenka a dolomitový důl v Praze - Velké Chuchli. In: Technické památky. 2010. podzemi.solvayovylomy.cz. [cit. 2018-11-23] Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HROMÁDKA, Tomáš a VYSLOUŽILOVÁ, Markéta, ed. Malá a Velká Chuchle. Praha: Maroli, 2010. 117 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-86453-28-6. S. 55-56.
  • RŮŽIČKA, Václav. Dolomitový důl u Slivence a jeho okolí = Dolomite mine at Slivenec and surrounding ...: Několik poznámek ke stratigrafii a tektonice staršího palaeozoika mezi Velkou Chuchlí a Slivencem. Praha: Přírodověd. fakulta, 1925]. 13, 1 s. Spisy, vyd. přírodověd. fakultou Karlovy univ.; 30. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]