Dolichosuchus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDolichosuchus
Stratigrafický výskyt: Svrchní trias, asi před 208 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Nákres holenní kosti dolichosucha.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádTheropoda
NadčeleďCoelophysoidea
RodDolichosuchus
Binomické jméno
Dolichosuchus cristatus
von Huene, 1932
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolichosuchus („dlouhý krokodýl“) byl rod teropodního dinosaura z nadčeledi Coelophysoidea, žijícího v období pozdního triasu (věk nor, zhruba před 208 miliony let) na území dnešního jižního Německa (geologické souvrství Stubensandstein).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byla objevena pouze jediná kost holenní (tibia), na jejímž základě popsal roku 1932 typový druh Dolichosuchus cristatus německý paleontolog Friedrich von Huene.[1] Původně tohoto dinosaura zařadil do čeledi Hallopodidae, což jsou vyhynulí druhohorní krokodýli. Teprve později se ukázalo, že se nejednalo o krokodýla, ale o teropodního dinosaura z kladu Coelophysoidea. Vzhledem k fragmentárnímu fosilnímu materiálu se jedná o nomen dubium (pochybné vědecké jméno). Holenní kost tohoto teropoda se nicméně značně podobá kostem u rodů Liliensternus a Dilophosaurus.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Huene, F. (1932). "Die fossile Reptil-Ordnung Saurischia, ihre Entwicklung und Geschichte." Monog. Geol. Pal., 4 (1): pts. 1 and 2, viii + 361 pp.
  2. Rauhut and Hungerbuhler (2000). "A review of European Triassic theropods." Gaia, 15: 75-88.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Huene, F. v. (1908). Die Dinosaurier der Europäischen Triasformation mit berücksichtigung der Ausseuropäischen vorkommnisse. Geologische und Palaeontologische Abhandlungen Suppl. 1(1): 1-419.
  • Sues, H. D.; Schoch, R. R. (2013). "Reassessment of cf. Halticosaurus orbitoangulatus from the Upper Triassic (Norian) of Germany - a pseudosuchian, not a dinosaur". Zoological Journal of the Linnean Society. 168 (4): 859. doi:10.1111/zoj.12038

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]