Dmitrij Kartvelišvili

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dmitrij Kartvelišvili
Narození13. prosince 1927 nebo 23. prosince 1927
Tbilisi
Úmrtí2009 (ve věku 81–82 let)
Alma materGruzínská technická univerzita
Povolánípolitik
OceněníŘád rudého praporu práce
Politická stranaKomunistická strana Sovětského svazu
Funkceposlanec Nejvyššího sovětu SSSR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dmitrij Levanovič Kartvelišvili (gruzínsky დიმიტრი ქართველიშვილი) (23. prosince 19272009) byl gruzínský komunistický politik, jenž čtyři roky působil jako předseda Rady lidových komisařů Gruzínské SSR.

Kariéra mimo politiku[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Tbilisi do právnické rodiny. V roce 1951 ukončil studia na Gruzínském polytechnickém institutu v oboru inženýr-mechanik. V září téhož roku nastoupil do automobilového závodu v Kutaisi na nejprve nižší inženýrské pozice, poté se v roce 1955 stal spolupracovníkem šéfkonstruktéra závodu, jehož o deset let později v této funkci nakrátko vystřídal, aby se pak stal hlavním inženýrem.

Politika[editovat | editovat zdroj]

V roce 1956 vstoupil do KSSS. V politice byl z důvodu zaměstnání sice nečinný, ale v 70. letech svou politickou kariéru už odstartoval. V červnu 1971 se stal předsedou výkonného výboru města Kutaisi, odkud se přesunul do Tbilisi, kde v roce 1975 nastoupil jako náměstek ministra průmyslu, dopravy a o rok později jako místopředseda Rady ministrů Gruzínské SSR.

Po tragické smrti předsedy Rady ministrů Zuraba Pataridzeho nastoupil 2. července 1982 na jeho místo a setrval ve funkci premiéra Gruzínské SSR čtyři roky. Po svém odchodu z funkce se na čas stáhl z politiky a od roku 1988 působil jako ředitel projektantského a technologického institutu. Od listopadu 1989 byl opět náměstkem ministra průmyslu. V říjnu 1990 odešel do důchodu.

V souvislosti s politickými funkcemi se jako delegát účastnil 10. a 11. sjezdu Nejvyššího sovětu SSSR.

Byl držitelem Řádu Rudého praporu práce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Předseda Rady ministrů Gruzie
Předchůdce:
Zurab Pataridze
2.7. 198212.4. 1986
Dmitrij Kartvelišvili
Nástupce:
Otar Čerkezia