Dixton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dixton
Llandydiwg
hřbitov
hřbitov
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměWales
HrabstvíMonmouthshire
Dixton
Dixton
Dixton, Wales
Správa
Telefonní předvolba01600
PSČNP25
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dixton (velšsky Llandydiwg) je malá vesnička na jihovýchodě Walesu. Nachází se v hrabství Monmouthshire na březích řeky Wye necelé dva kilometry na severovýchod od Monmouthu. Původně se jednalo o soubor dvou panství Dixton Newton a Dixton Hadnock, přičemž každé z nich leželo na jedné straně řeky.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Podle reverenda Sabine Baring-Goulda má jméno Dixton svůj původ ve jméně svatého Tydiwga či Tydiuca, jemuž byl zasvěcen místní farní kostel. Z velšského jména Llandydiwg se pak později stalo anglické Dukeston a ještě později Dixton. Farnost se původně skládala ze dvou panských sídel Dixton Newton a Dixton Hadnock na různých březích řeky. V roce 1868 byl Dixton uváděn pod jménem Dixton Newton a měl se skládat ze dvou osad Dixton Hadnock a Wyesham. Další možné jméno vesnice bylo Newton-Dixton. V roce 1901 už jednoznačně převládla varianta jména Dixton, ale stále ještě přežívalo druhé možné jméno Dixton Newton.

Kostel svatého Petra[editovat | editovat zdroj]

Kostel v Dixtonu

Farní kostel svatého Petra v Dixtonu stojí na místě staršího keltského kostela nebo kláštera, který byl zasvěcený svatému Tydiwgovi nebo Tadeocusovi a který zde stál v osmém století.[1] Nejstarší části současné budovy pocházejí nejméně z 12. století a většina budovy je ze století třináctého a čtrnáctého. V devatenáctém století byl kostel opraven a rozšířen.

Kostel zůstává součástí Herefordské diecéze a tak i Anglikánské církve a to přestože se nachází v Monmouthshiru, tedy ve Walesu. V roce 1844 se sice stal součástí Llandaffské diecéze, ale v roce 1920, kdy se oddělila Velšská anglikánská církev, bylo hlasováním rozhodnuto, že farnost svatého Petra v Dixtonu zůstane u anglikánské církve, takže se stala opět součástí Herefordské diecéze.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

V Dixtonu jsou dvě lokality ze seznamu chráněných staveb: Newton Court je neoklasicistní dům postavený na stráni nad Dixonem v letech 1799-1802 pro Georgeho Griffina, možná podle návrhů architekta Anthonyho Kecka z King's Stanley v Gloucestershiru. Seznamem chráněné jsou zároveň i k němu příslušející stodola, stáje a zahrada.

Nedaleká Newton Hall, která je také na seznamu, pochází původně pravděpodobně ze sedmnáctého století, ale v devatenáctém století byla přestavěna.

Dixton Mound[editovat | editovat zdroj]

Dixton Mound je oválná kruhová zemní stavba neznámého původu v nejširším místě s průměrem čtyřicet metrů a s výškou zhruba dva metry. Na svém okraji má příkop. Archeologický průzkum v roce 1848 přinesl nálezy věcí z jedenáctého a dvanáctého století. Nalezen byl dokonce i materiál římského původu z druhého století. Cadw označil objekt za památku a klasifikoval jej jako mottu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dixton na anglické Wikipedii.

  1. Lower Wye Valley 010 Dixton Transport Corridor [online]. Glamorgan-Gwent Archaeological Trust [cit. 2012-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Dixton na Wikimedia Commons
  • KELLY'S DIRECTORY OF MONMOUTHSHIRE 1901 – DIXTON (or DIXTON NEWTON) [online]. [cit. 2012-03-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-23. (anglicky)