Diskuse s wikipedistou:Jan Pospíšil/Archiv 2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Děkuji vám za přispívání, ale prosím, abyste se seznámil s obvyklými postupy na Wikipedii (VŽDY uvádějte v resumé, co a jak jste změnil) a zejména co se týče názorových neshod. Ty se řeší na diskusních stránkách, heslo má obsahovat definitivní, encyklopedickou podobu (v řádném formátování); pokud s něčím zásadně nesouhlasíte, můžete to odstranit/změnit hned a pak to vysvětlit na diskusní stránce, ale Vaše poslední změna hesla Občanský institut nebyla ani ryba, ani rak. Nebylo jasné, jestli máte s OI něco společného, jestli jste se jich zeptal a tohle je jejich vyjádření, nebo odkud se ta věta vzala. Proto jsem ji odstranil a namísto ní přidal odkaz (jeden z mnoha) podporující mou formulaci. Jestli s tím nejste spokojen a soudíte, že se musíme dohodnout na definici, co přesně je "oficiální" názor instituce (a čím se liší od toho, který "jenom" zastávají jeho pracovníci v tiskových polemikách, v nichž se jejich příslušnost k OI uvádí, který je publikován v jeho Bulletinu a kterého je plný website OI), respektive stanovisko OI do článku nějak zapracovat, jsem otevřený debatě - to je podstata NPOV a etikety Wikipedie; nejlépe na na Diskuse:Občanský institut.

Pozri prosim clanok o Wolfovi, zvlast diskusiu! Dik! Liso 07:48, 4. 11. 2004 (UTC)

Vlk je nějaký teoretik esperanta?[editovat zdroj]

Ahoj, odpověděl jsi mi, že "kardinál Vlk je prý esperantista - tedy ovládá esperanto, domluví se, ...". Předpokládám, že se domluví i např. anglicky, italsky či latinsky, možná i německy. Šlo mi o to, proč byl zařazen do kategorie esperantistů. Ale koukám, že někdo už tuto kategorii vyhodil. V kategorii by asi měli být uvedeni jen ti, co se esperantem zabývají nějak více, než že se esperantem jenom domluví. --Luděk 12:54, 7. 12. 2004 (UTC)

Ahoj Honzo, prosim nemuzes mne pomahat delat tento seznam do cestine, ja to bohuzel neumim: Seznam pražských biskupů. Diky Krtek76 14:43, 10. 12. 2004 (UTC)

Ahoj Honzo, klidne muzes mne psat i ve cestine. Jenom zatim nic nemuzu delat ve Wikipedii, protoze sedim v Praze a zitra musim jesto do Brna - mam celkem dost prace. Zkusim to po vanocich. S pozdravem Krtek76 15:02, 18. 12. 2004 (UTC)

Červené kategorie[editovat zdroj]

Ad „proč se nové kategorie Katolictví a Scholastika jeví jako červené-po kliknutí do EDIT režimu???“ – zkuste se podívat na Nápověda:Používání kategorií. --Mormegil 12:30, 7. 1. 2005 (UTC)

Seznamy pojmů[editovat zdroj]

Podívejte se prosím na Diskuse:Seznam základních teologických a filozofických pojmů scholastiky. -- Vít Zvánovec 14:37, 7. 1. 2005 (UTC)

Prosím, pojď hlasovat[editovat zdroj]

Ahoj, prosím Tě, pojď vyjádřit svůj názor v hlasování o pravopisu na Wikipedie:Hlasování o pravopisu. Tvůj názor je důležitý. Díky. Miraceti 21:30, 11. 1. 2005 (UTC)

Odkazy na la: v Seznamu teologických pojmů[editovat zdroj]

PROSÍM, používejte tlačítko Ukázat náhled místo ukládání, poslední změny jsou pak výrazně použitelnější, díky za pochopení. A vaše odkazy na la: tak, jak je píšete, nefungují. Pokud chcete odkázat na cizojazyčnou Wikipedii, použijte syntaxi [[:la:Název|Titulek]]. Vizte též Wikipedie:Mezijazykové odkazy. --Mormegil 14:07, 8. 2. 2005 (UTC)

Připojuji se. --Malýčtenář 15:27, 8. 2. 2005 (UTC)

Nejsem si jist, jestli mi nedůvěřujete, ale opravdu, na články na la: se správně odkazuje pomocí zmíněné syntaxe. Můžete si na Seznam základních teologických a filozofických pojmů scholastiky, který jsem upravil (bylo to pomocí search&replace, takže je možné, že tam bude pár menších omylů, snad jich není příliš mnoho), zkusit, že opravdu fungují, načež se ve zdrojovém textu podívejte, že skutečně [[:la:Dominus|Dominus Deus]] vypadá a funguje takto: Dominus Deus. --Mormegil 19:00, 8. 2. 2005 (UTC)

Aha, já nedal tu úvodní dvojtečku :la:... - proto mi to nefungovalo;
takhle to skutečně funguje uspokojivě;
je to už příliš velké - stále hlásí, že je přes 62kB, rozdělím to na 4 části
proč se teď netvoří ten automatický obsah?
--Honza 05:33, 9. 2. 2005 (UTC)
Protože je jeho tvorba zablokována šablonou/pokynem __NOTOC__ (Mormegile, dej si to do zvlášť aktuálních věcí v helpovém To do :-) na začátku stránky; umažte ji a objeví se. Ale stejně nevím, jestli stránka má ve Wikipedii smysl - jsou to rozsáhlé citáty z konkrétního díla, ne encyklopedický výklad. --Malýčtenář 14:35, 9. 2. 2005 (UTC)
Už jsem si povšiml při editaci NOTOCu. Dodo si pochvaluje, že je to výborné na citace, kde to bude vhodné. Uvažuji, jako to udělat, patřilo by to spíše do Wikisource, tady jako "plán" hesel ke zpracování by mohl zůstat holý seznam. Pak ovšem citace - ještě nevím, co by s tím bylo lépe udělat. Nicméně díky za vaši péči.--Honza 05:27, 10. 2. 2005 (UTC)

Kompaktní obsah[editovat zdroj]

Pokud rozdělíte dlouhou stránku na 4 menší, vložte jednodušše šablonu kompaktního obsahu na každou stránku. Kompaktní obsah obsahuje všechna písmena české abecedy a zabezpečí odskok na nadpis, který má tvar ==písmeno==. Domnívám se, že to bude pracovat přesně tak, jak si představujete. -- Pastorius 18:34, 15. 2. 2005 (UTC)

Aha. Teprve teď jsem asi pochopil Váš záměr. To bude vyžadovat ruční práci. -- Pastorius 07:49, 16. 2. 2005 (UTC)

Aerospace[editovat zdroj]

Nevím jestli jste tento pseudočeský název sám zavedl, ale nikde jsem ho ještě neslyšel. Mylím že neni nutné mít pro každý anglický výraz jednoslovný český ekvivalent. I když se podívám na slovnik.atlas.cz tak aerospace tam je přeložené jako aerokosmický. Takže ten váš aerospace jeszli ho skutečně potřebujete by spíš měl znít aerokosmonautika. Dále spacecraft se překládá jako kosmická loď a nikoliv letadlo. Překlady kosmonatické oblasti lze nalézt na http://www.lib.cas.cz/www/space.40/NORMA/NORMAUV.HTM jako normu ČNS. Li-sung 14:09, 2. 3. 2005 (UTC)

Kategorie:Aerokosmonautika[editovat zdroj]

Mylíte že bude potřeba zavádět kategorii aerokosmonautika?? Nestačilo by dát články do kategorie Letectví a do kategorie Kosmonautika ???

Vývoj raketoplánů nové generace svědčí spíše o tom, že postupně asi
zcela zapomeneme na rozlišování "aeronautics" a "astronautics",
ale jednoduše jen "aerospace flying" (technology, engineering),
protože letadla (či lodi?) budou létat od země až do kosmického prostoru.

--Honza 17:04, 8. 3. 2005 (UTC)

Já Vám ten pojem neberu, jen mě zajímá řazení tady ve wikipedii. Pokud máme již existující kategorie Letectví, Kosmonautika pak by kategorie Letectví měla být podkategorií Aerokosmonautiky což v současnosti neni. I obecně stále zůstane skupina letadel, článků , které patří jen do Letecví (protože nepoletí do vesmíru) a skupina letadel Aerokosmických, které poletí do vesmíru ale články budou jakoby nesmyslně v kategorii nadřazené(Aerokosmonautika), ačkoliv z běžného hlediska obyčejného člověka je spíše Kosmonautika něco extra co by mělo být separované (tzn. vlastní kategorie v rámci Letectví, popř. Aerokosmonautika). Li-sung 17:14, 8. 3. 2005 (UTC)

Přesměrování[editovat zdroj]

Zdá se mi, že vám stále dělá potíže vytvořit přesměrování. Podívejte se na Nápověda:Přesměrování, dozvíte se, že pro vytvoření přesměrování musíte v článku napsat přesně:

#REDIRECT [[Název cíle]]

To znamená: na začátku řádku napíšete křížek, bez mezery za ním REDIRECT, mezera, odkaz na cílový článek. Při uložení svůj úspěch poznáte podle toho, že se vám objeví v článku redirektovací šipka. Pokud místo šipky vidíte text REDIRECT s číslicí na začátku, nebo cokoli jiného, máte to špatně a redirekt fungovat nebude. --Mormegil 12:02, 10. 3. 2005 (UTC)

díky za upozornění - dám si bacha - je to moje nepozornost
chystáte se na Wikimánii do Frankfurtu? (info na Metawiki)

--Honza 14:10, 10. 3. 2005 (UTC)

Ještě nevím, docela bych tam chtěl, ale nevím, jestli to bude stát za to… --Mormegil 22:11, 10. 3. 2005 (UTC)

Milý Jane, jste tu snad už dost dlouho, abyste věděl, že encyklopedické články nemohou začínat slovy "Když vyslovíme slovo cessna, každému fandovi do letectví se rozsvítí oči. Kdo by neznal nejrozšířenější dvousedadlový lehký letoun Cessna...". Také by se mělo šetřit superlativy typu "neuvěřitelný" apod. Upravte tedy svůj právě vložený článek tak, aby se hodil do encyklopedie, současná verze je vhodná třeba do časopisu ABC mladých techniků. V úvodním odstavci by měla být svého druhu definice, co to je "Cessna" - jestli to je celá firma nebo značka letadel, nebo jestli je to jen jedna řada letadel nějaké firmy. Teprve dál se lze věnovat podrobnostem, jako jsou jednotlivé modely, jejich význačnosti atp. Čtenář musí mít po přečtení nedlouhého úvodního odstavce jasno, o co se jedná - protože do encyklopedie se kouká proto, že narazil třeba při čtení knížky či nějakých novin na něco, co nezná a chce mít rychle jasno. Wikipedie jako každá jiná encyklopedie není populární časopis, ale pomůcka při práci či studiu. --Luděk 07:46, 10. 5. 2005 (UTC)

Maria Teresia[editovat zdroj]

Bonvolu cxesi "korekti" en eo:Vikipedio indikojn pri Maria Teresia. Mi verkis cxiujn indikojn laux novajn librojn kaj cxie estas notite, ke sxi estis regxino cxehxa. Do, se vi ne kredas al mi, vi povas memkompreneble verkontroli tion kaj poste ni povu diskuti pri sxi. Kio rilatas pri uzado de sxia nomo - Maria Teresia aux Maria Terezia, vi eble misrigardis, en kiomaj lingvoj sxia nomo estas uzata kun litero "S" en la nomo. Vi mem skribis, ke vi ne tro orientigxas en historio. Bonvolu do unue sercxi en literaturo. Se vi denove volos krei "NOVAJN" artikolojn pri historiaj sxtatetstroj de Cxehxio, bonvolu unue rigardi kaj bone legi tiun cxi artikolon en eo:Vikipedio, kie mi kontribuis pri sxtatestroj ekde Přemyslidoj gxis nuntempaj prezidentoj de Cxehxio. Mi opinias, ke mi skribis tre multe da artikoloj pri la tuta Cxehxio, ecx kiam neniu helpis min. Sxajnas al mi do strange, ke nun venas iu, kiu volus min "korekti". Kio rilatas al via demando, se mi kontribuas ankaux en cxehxa vikipedio, mi respondas:tute ne, absolute "suficxas" al mi, ke mi senpage laboras en eo Vikipedio. Mi do ne scias, kial mi estus subtenonta senpage ankoraux cxehxan vikipedion.

Do ankoraux unufoje: se vi volos venontfoje korekti ion en miaj artikoloj, bonvolu unue legi pri viaj korektotaj indikoj en literaturo! Petro 8. Jun. 10.10 (UTC)

Problém s obrázky[editovat zdroj]

Stává se, že se občas obrázky nezobrazují nebo se zobrazují špatně, pokud jste udělal vše jak ma byt, což jste udělal, zavřete celý prohlížeč a znovu otevřte stranky s Wiki, potomse obrázek zobrazí na správném místě, kolikrát tento postup musím opakovat, stava se mi to především v prohlížeči Opera, ale nejsem odborník mám to jen vypozorované, třeba je chyba jinde. --Jiří Žemlička

Letiště[editovat zdroj]

Letiště mají vlastní kategorii, kterou se napňují pomocí šablony letiště. Nevidím důvod znepřehledňovat kategorii Letecví všemi letišti. Od toho přece podkategorii jsou, ne? --Li-sung 12:32, 17. 6. 2005 (UTC) PS: Letiště Benešov: Měl jsem fotku a chtěl jí nějak uplatnit tak jsem semolil ten článek.

Nemám blízko k letectví, mám jen blízko ke Kladnu. :-) K létání jsem měl nejblíže, když jsem druhdy přehlédl pár schodů a plachtil s kola na náměstí v Hostivici. :-P Miaow Miaow 12:56, 17. 6. 2005 (UTC)

Svatá říše římská[editovat zdroj]

Omlouvám se Jane, ale trochu jsem zasáhl do vašich oprav v Seznamu panovníků Svaté říše římské. Poznámku o Marii Terezii jsem upravil, text o Karlu Bavorském jsem přesunul do samostatného hesla Karel VII. Bavorský. Jirka O. 5. 7. 2005 08:23 (UTC)

P.S. Mám na vás vlastně ještě jednu prosbu, která se týká výrazů Maďarsko - Uhersko. Pro dobu před rokem 1918 užíváme v češtině vždy druhý pojem, tedy píšeme i uherský král, nikoli maďarský. Je to české (a slovenské) specifikum, angličtině ani němčině nic takového není. Jirka O. 5. 7. 2005 11:18 (UTC)

OK, podívám se na to, snad zítra. Jirka O. 5. 7. 2005 18:56 (UTC)

Licence obrázku[editovat zdroj]

U Vámi vloženého obrázku Soubor:InterrupceCR.jpg, u kterého jste se uvedl jako autor, jste si nezvolil jeho licenci. Prosím učiňte tak. (pro další informace vizte Wikipedie:Popisky licence souborů, Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů nebo se neváhejte zeptat). --Beren 14:23, 31. 7. 2005 (UTC)

K obrázku je třeba přidat šablonu licence. Pokud chcete obrázek uvolnit jako volné dílo, přidejte nakonec popisku: {{PD-self}} --Li-sung 18:32, 31. 7. 2005 (UTC)


Mou reakci na Váš názor na hlasování o desysopizaci najdete u svého příspěvku... Cinik 05:17, 1. 8. 2005 (UTC)

Žádost o změnu uživatelského jména[editovat zdroj]

Hotovo. Teď si jen nezapomeňte přesunout svou uživatelskou stránku. Jinak díky za přání. -- Vít Zvánovec 07:07, 2. 8. 2005 (UTC)

Nechci Vám radit, ale podle mého soudu, pokud budete ve své diskuzi přeměrovávat lidi na staré jméno, nebude se Vám zobrazovat oznámení o nové zprávě.--Li-sung 07:20, 2. 8. 2005 (UTC)

Dnes 2.8.2005 jsem vystoupil z poloanonymity jména Jan. Mé plné jméno je Jan Pospíšil. --Jan 07:23, 2. 8. 2005 (UTC)

V tom je právě malý problém, nemohu najít nastavení účtu,
aby mi automatický podpis --~~~~ neprodukoval Jan ale Jan Pospíšil.

--Jan 07:39, 2. 8. 2005 (UTC)