Diskuse s wikipedistou:Bosy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v řadách Wikipedistů. Doufám, že se brzy zaběhnete a Vaše příspěvky budou opravdovým přínosem. Vidím, že jste hned ze začátku docela zvládl vnitřní odkazy a dokonce i kategorie. Bohužel však hned ze začátku Vás musím požádat, abyste se ještě věnoval článku Radhošť, kde se objevily celé formulace z http://www.skialpin.cz/zima/index.htm, http://www.dofra.cz/frenstat/okoli.php nebo http://www.pustevny.cz/radhost.htm. Bylo by dobré také zachovávat jistý skoro až suchopárný tón, tedy nepoužívat obraty typu: "Romantický pohled na Radhošť se stal inspirací pro mnohé literární velikány...". Takové vzletné věty mají své místo v novinách, v reklamních webových stránkách, v lidových kalendářích atp., ale do encyklopedie se příliš nehodí. Zkuste se tedy na to ještě jednou podívat.--Luděk 09:44, 11. 2. 2005 (UTC)

Taky vítám. Ale obávám se, že největším problémem článku Radhošť nejsou ani tak neencyklopedické formulace, jako spíše fakt, že jde o text okopírovaný z [1]. Pokud nejste autorem toho textu, ani nemáte od autora svolení k šíření, nemůžete text jen tak kopírovat a text bude muset být smazán. Předpokládám také, že jste autorem článku Frenštát pod Radhoštěm, který trpí stejným nedostatkem.
Pár rad na závěr: užitečné informace najdete na stránkách nápovědy, také byste si možná chtěl přečíst Wikipedie:Váš první článek.
--Mormegil 09:59, 11. 2. 2005 (UTC)

Děkuji za "pár facek" :-)[editovat zdroj]

Původně jsem si chtěl Wikipedii jen vyzkoušet, ale zalíbila se mi (asi není divu) a tak jsem ji chtěl obohatit o informace o mém rodném městě. Ke kopírování textů se přiznávám a mám dobrou vůli ji napravit (k textu Frenštát pod Radhoštěm už mám práva pod podmínou zveřejnění zdroje). Omlouvám se za tento delikt a slibuji, že i článek Radhošť přepíšu, tak aby práva byla zachována.

Bezva, doufám, že neberete těch pár facek doslovně. Každý z nás ze zpočátku dopouštěl různých chyb a přehmatů. A i teď se každému z nás může něco stát a něco zvorat. Ale chybami se člověk učí. Všem nám jde o dobro věci - o bezplatnou encyklopedii pro každého. Takže hodně štěstí. --Luděk 10:34, 11. 2. 2005 (UTC) (P.S. pokud se chcete v diskusích podepsat, přidejte za svůj příspěvek čtyři vlnovky, asi takto: ~~~~)

Znovu autorská práva[editovat zdroj]

Prosím o vyjádření ke článku Radegast. Podle mého názoru porušuje autorská práva. Pokud jste autorem původního textu, omlouvám se za to, že ruším Vaše kruhy. Dokud nebude problém vyřešen, já nebo ostatní wikipedisté Váš příspěvek zase smažou. -- Pastorius 11:06, 15. 2. 2005 (UTC)

Pane kolego. Oceňuji Vaší snahu rozšířit wikipedii o zajímavé články Vašeho kraje. Váš způsob doslovného kopírování článků nebo odstavců nepatří ale mezi ty šťastné způsoby rozšiřování. Naopak to wikipedii poškozuje. Nic Vám samozřejmě nebrání čerpat informace s různých článků a zdrojů. Pokuste se prosím ale jednotlivé zroje nejpre shromáždit, podrobit je své vlastní analýze a poté syntetizujte nový článek. Svým jazykem, svými slovy. Zapojte svůj um, svou fantazii, svého tvůrčího ducha. Nebojte se. Pokud se něco nepovede, určitě se najde někdo, kdo to opraví. Copy and paste ale má předurčený jediný osud - výmaz. Rozhodně nestačí uvedení zdroje. Je potřeba souhlas autora článku. Ten souhlas ale musí být bezpodmínečný. Neboť v okamžiku uveřejnění patří nám všem. Přijdou další a článek třeba upraví, vylepší a změní. -- Pastorius 22:42, 16. 2. 2005 (UTC)

Bylo mi potěším[editovat zdroj]

Milí kolegové. Vašimi neustálými útoky jsem rozhořčen a vzdávám to. Věřte nebo né, ale Frenštát je malé město a každý každého tady zná. Tedy i já osobně znám webmástra stránek [2] a až po domluvě s ním (s ní, neboť je to žena) jsem začal tyto stránky převádět do WIKIpodoby. Možná Vás to překvapí, ale byli hodně rádi, že se i někdo další snaží, alespoň formou copy/paste (na víc nemám čas), propagovat naše městečko. Chápu, že někteří lidé si na svá písmenka potrpí a jsou schopni se soudit kvůli dněma opsaným větám. Ale nemělo by to být spíše tak, že až se někdo ozve, že mu Wikipedia opsala formulace, tak se tyto přepíšou, či smažou? Už mě fakt nebaví neustále reagovat na dotazy ohledně autorských práv a znovu a znovu vytahovat články z historie. Bylo mi potěším. A Vy si to užijte a články smažte. Snad někdy nashle. Bosy 09:44, 17. 2. 2005 (UTC)

Problémem nejspíše je právě ono „Už mě fakt nebaví … znovu a znovu vytahovat články z historie.“ Jak je na oné stránce napsáno, máte se k problému vyjádřit na diskusní stránce k tomu článku. Ne prostě zrušit označení jako copyvio (Bez jakéhokoli komentáře! Alespoň jste mohl vyplnit shrnutí editace, nemyslíte? Stručný text „uveřejněno se svolením“ by alespoň pomohl.) a článek ponechat v původní podobě. Jak pak může někdo vědět, že ten článek je na Wikipedii umístěn v souladu s autorskými právy? Uvědomte si prosím, že je velice časté, že někdo (obvykle anonymní uživatel) odněkud zkopíruje cizí text a (věřím, že v dobré víře Wikipedii pomoci) jej do Wikipedie prostě vloží. Pokud bychom to ponechávali bez povšimnutí, mohlo by se po nějaké době snadno stát, že by většina Wikipedie byla tvořená ukradenými texty. Proto se tyto problémy řešit musí.
Jestli je původní autor srozuměn s tím, že jeho text bude na Wikipedii uveřejněn (za podmínek její licence GFDL), pak výborně, není problém. Ale jak to mohou wikipedisté vědět, když jediná informace je, že na své diskusní stránce napíšete o jednom konkrétním článku, že jakési oprávnění máte? Pokud je nějaký text copy&paste odjinud a je uveřejněn se svolením, je vhodné to k němu napsat, tím pochybám předejdete.
Věřím, že situaci pochopíte a svůj názor ještě změníte. S pozdravem --Mormegil 10:06, 17. 2. 2005 (UTC)
Pak tedy zřejmě i má chyba. Napravím a snad už nebude potřeba nic dále vysvětlovat. Bosy 12:00, 17. 2. 2005 (UTC)
Výborně, tak nějak jsem si to představoval. :-) Díky za spolupráci. --Mormegil 12:18, 17. 2. 2005 (UTC)

Původ a copyright obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den,
všiml jsem Vašich prvních příspěvků a jsem velmi potěšen, že jste se rozhodl věnovat svůj volný čas Wikipedii. Přesto mám k Vám jednu připomínku. Obrázky, které sem občas vkládáte, jsou samozřejmě vítány, mají však jednu chybu. Nikde u nich není uveden copyright, dokonce ani jejich původ. Prosím Vás tedy, abyste tyto informace doplnil. Jedná se o tyto soubory:

Šablony pro některé licence najdete zobrazené zde, jejich popis na Wikipedie:Popisky licence souborů. Pokud se zde nenachází potřebná, můžete ji doplnit, případně někoho požádejte). Můj požadavek není samoúčelný, dovolím si zde naznačit některé důvody, proč informace o původu a licenci uvádět:

  • Po čase, když už wikipedista odejde, může být prakticky nemožné tyto informace doplnit.
  • Copyright se doplňuje, protože možné způsoby použití v jedné zemi nemusí odpovídat způsobům použití v jiné zemi a ve většině zemí jsou legální možnosti použití autorských děl bez explicitního stanovení práv velmi omezeny.
  • Obvykle je mnohem těžší vytvořit obrázky než text a pokušení porušit autorské právo je proto větší. Obchodní partneři, kteří jsou ochotni nadaci WikiMedia zaplatit sublicenci například za vydání obsahu v tištěné podobě, z tohoto důvodu zvláště dbají na autorská práva obrázků. Obsah, u kterého nejsou známa práva použití, pak musí být zbytečně přepracováván.
  • Pokládá se za znak dobrého chování uvádět (legální) zdroje, odkud byly obrázky zkopírovány. Pokud bude Wikipedia působit seriózně, bude mnohem snadněji získávat práva pro přejímání obsahu z jiných zdrojů.
  • Pokud obrázky tvoříte sám, můžete Wikipedii použít jako výbornou referenci, kde můžete prezentovat svou práci. V tom případě se nezapomeňte uvést jako autor a pokud jako licenci uvedete například GFDL, bude to naprosto skvělé.

Doufám, že se rozhodnete věnovat této záležitosti trochu času a dovolíte tak své práci stát se pokud možno trvalou součástí Wikipedie. --Beren 22:46, 17. 2. 2005 (UTC)


Dobrý den, jelikož byla prodiskutována nová politika ohledně obrázků a obrázky bez základních údajů budou po 30 dnech mazány, prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku

Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťe se na mne, rád Vám pomohu. Vrba 22:29, 30. 12. 2005 (UTC)