Diskuse s wikipedistou:Bohemianroots/Archiv 2011

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

5 polohový vs. 5polohový[editovat zdroj]

Dobré odpoledne, pane kolego. Správná verze je 5polohový, vizte http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=790. Zapracoval jsem to i do Wikipedie:Pravopisné_rady#Slo.C5.BEen.C3.A9_v.C3.BDrazy_z_.C4.8D.C3.ADslovek pravopisných rad. Ale velice děkuji za opravení těch ostatních překlepů. Užívejte víkendu. --G3ron1mo 29. 1. 2011, 15:25 (UTC)

Dík za upozornění, přeci jenom jsem ze pryč školy už trochu déle a pravidla českého jazyka se od té doby několikrát změnila, takže jsem to bral spíš citem než s pomocí podkladů. Přeji pěkný víkend též. --Bohemianroots 29. 1. 2011, 15:39 (UTC)

Dobrý den. Proč zůstaly v kódu kusy anglického textu, byť zakomentované?--Zdenekk2 15. 2. 2011, 00:25 (UTC)

Dobrý večer, není nic snazšího než tyto "kusy" odstranit, není to přece moje osobní stránka. --Bohemianroots 15. 2. 2011, 20:16 (UTC)

K neoprávněnému revertu[editovat zdroj]

Než příště budete revertovat článek o nějakém sídle, tak si nejprve zjistěte, kde se to sídlo nachází! Nemůžu za to, že o zemské hranici nevíte VŮBEC NIC! --Kirk 16. 2. 2011, 17:09 (UTC)

Tady máte mapu se zakresleným průběhem zemské hranice mezi Čechami a Moravou, tak si ji laskavě nastudujte http://www.mapy.cz/#mm=TtTcPA@x=138368512@y=135419136@z=12 . --Kirk 16. 2. 2011, 17:12 (UTC)

Takoví jako vy, jsou schopní tvrdit jistě aji to, že Svitavy nebo Dačice leží v Čechách. V dobách první republiky se ještě o zemských hranicích učilo na základních (tehdy zvaných obecných) školách. Po roce 1949 šly však tyto znalosti nakonec do háje a teď zde jsou jedinci, kteří nejsou schopní si průběh hranic ani nastudovat, což jste předvedl dokonale. --Kirk 16. 2. 2011, 17:31 (UTC)

Před nějakými 20 lety jsem o česko-moravských a moravsko-slezských hranicích taky věděl doslova kulové, ale následně jsem se snažil jejich průběh do detailu nastudovat. Vám doporučuji totéž. Do té doby nejste kompetentní k tomu, abyste prováděl podobné reverty informací, o kterých nic nevíte. --Kirk 16. 2. 2011, 17:51 (UTC)

Kolego, ve svých vyjádřeních by jste se mohl trochu mírnit. --Elm 16. 2. 2011, 17:54 (UTC)
Pro Kirk: Vůbec mě nenapadlo, že Vás můj revert tak rozhodí, o čemž svědčí čtyři diskuzní příspěvky v krátké době za sebou jdoucí. Trochu máte nejasno v pojmech nebo lépe řečeno, máte jiné priority (zemské) než je současné (krajské) uspořádání v našem státě. Původně jsem chtěl napsat víc, ale asi to nemá cenu. Máte pravdu, zemská hranice mě nic, krom toho, že to je historický pojem, nic neříká. Dnes je totiž Cotkytle v okrese Ústí nad Orlicí (česká i moravská část), tedy v Pardubickém kraji, stejně jako v PA kraji jsou Svitavy. Takže uvažuji o tom, že dám ŽOK, aby se přestaly články o obcích nálepkovat Pahýl Čechy, Pahýl Morava, Pahýl Slezsko a bůhví co ještě, protože z toho jenom vyplývají malicherné spory, které Wikipedii vůbec nepřispívají. --Bohemianroots 16. 2. 2011, 20:26 (UTC)
Na rozdíl od komunistického a stávajícího členění, které kopíruje Gottwaldovy kraje vzniklé k 1. lednu 1949, jejichž vznik odsoudil parlament roku 1990, má zemské členění svoje opodstatnění a nenarušovalo a nenarušuje přirozené vazby. --Kirk 16. 2. 2011, 20:53 (UTC)
Navíc nelze vaši změnu podobným stylem zamluvit. Co jsou to historické země je dané. A s těma nemá krajské členění nic společného. Pramen Moravy je stále na Moravě, komunisté se zemskými hranicemi nedělali vůbec nic. Ti "jen" vytvořili úplně jiné členění s úplně jinými hranicemi. --Kirk 16. 2. 2011, 21:22 (UTC)
Pod Kirkovo ostré vyjadřování se nepodepisuju, ale jeho rozhořčení chápu. Věnoval-li úsilí tomu, aby vypátral, zda leží Janoušov na té či oné straně historické zemské hranice, a informaci v hesle opravil, nevidím oprávněný důvod, proč by jeho práce měla přijít nazmar vinou wikipedisty, který ukvapeně revertuje dříve, než se o záležitosti pokusí dovědět více. Pevně věřím, že šlo o pouhé nedopatření, které se nebude již vícekrát opakovat. Zdravím, magairlín 16. 2. 2011, 21:45 (UTC)
Dovolil bych si podotknout, že zemské členění (a tedy i hranice) je normálně používané u Arcidiecézí Pražské a Olomoucké, nejedná se tedy o historický pojem. Tom F. 17. 2. 2011, 10:58 (UTC)

Omlouvám se za ten obrázek s komentářem spíše vážného významu, než vtipného. Nevím, jak přidat obrázek. Nemohl byste prosím přidat ten druhý jako vedlejší. Předem děkuji. Grate45

Druhý příspěvek jste si mohl s prominutím odpustit...
Čekal jsem reakci na mé diskuzní příspěvky dříve, ne až za čtvrt roku, takže jsem už zapomněl o co tam šlo. Tu fotografii z mladších let jsem tam přidal. Zdraví --Bohemianroots 2. 4. 2011, 20:27 (UTC)

Portál Hudba[editovat zdroj]

Ahoj, máš asi rád hudbu (podle tvých editací), nechtěl by jsi třeba nominovat nějaký článek na hudebním portále již na červen (zde), nebo alespoň hlasovat pro nějaký na květen (zde). Na květen byli nominovány jen tři články (Enya, Klavír a Pink Floyd). Chceš-li, tak hlasuj! Zdraví Marek Koudelka 21. 4. 2011, 12:39 (UTC)

Ahoj,díky za příspěvek na mé diskuzní stránce. Hudba (pasivně) je jeden z mých koníčků. Překládal jsem a překládám články z en Wiki a díky tomu si nejen procvičuji angličtinu, kterou používám denně v práci, ale získávám tak i znalosti ze světa hudby. Na ty nominace na portále hudba se podívám. Možná by stálo za to vytipovat některé články a domluvit se kdo co doplní překladem z en Wiki. Doplnil jsem něco na podstránce Portál:Hudba, tak se na to podívej a případně potřebné doplň. Zdraví tě --Bohemianroots 23. 4. 2011, 14:45 (UTC)
Ahoj, díky, že ses ozval a jsem rád, že jsi doplnil ty na rozšíření, tam by se jich muselo ještě doplnit (hlavně ty které jsem psal já). Já zatím dělám pahýly, ale chtěl bych v budoucnu ty články začít doplňovat (snad budu i v budoucnu mít na wikipedii čas). S těma hudebníma znalostma-já je také nejvíc získávám na anglické wikipedii (snad někdy budou ty články i na české) a ještě v jednom rádiu, tam moderuje i Vojtěch Lindaur a ten se v tom opravdu hodně vyzná. Jinak hudba je pro mě taky jen pasivní koníček (já jsem tak blbej, že se nejsem schopnej naučit hrát ani na kytaru). Zdraví Marek Koudelka 23. 4. 2011, 16:35 (UTC)

Pivovar Choceň[editovat zdroj]

Odebral jsem pivovar Choceň ze zaniklých pivovarů, protože už je vedený mezi zrušenýma. O jiným pivovaru v Chocni jsem na pivovary.info nenašel žádnou zmínku. Nemáš nějaký odkaz? Nebo se jedná o ten samý? --Freibo 12. 6. 2011, 14:22 (UTC)

Nevěděl jsem o stránce Seznam zaniklých pivovarů v Česku, měl jsem na mysli ten samý, pivo z tohoto pivovaru jsem kdysi pil. Jinak si ale myslím, že zaniklý a zrušený je prakticky totéž, pokud ne, tak by to v úvodu toho každého seznamu mělo být vysvětleno, co se tím termínem zaniklý/zrušený míní.--Bohemianroots 12. 6. 2011, 15:20 (UTC)
Díky za připomínku, doplním to. Jinak zrušený jsou takový, kde budova stojí, ale pivovar už zde není (např. je přeměněná na dům apod.). Zaniklý je takový pivovar, kde budovy již neexistuje nebo jsou z ní trosky (kromě pár výjimek, kdy je budova kompletně přestavěná, takže budovu pivovaru vůbec nepřipomíná). Minipivovary a rodinné pivovary, kde byl provoz ukončen, dávám automaticky do zaniklých. --Freibo 12. 6. 2011, 15:32 (UTC)

Kategorie školy[editovat zdroj]

Dobrý den, proč vracíte nadřazenou kategorii k průmyslové škole v UO. Pravidla hovoří tak, abyste kategorizoval nejnižší možnou odpovídající kategorií, tak si vyberte tu, která odpovídá lépe a druhou, prosím, smažte. Děkuji.--Railfort 17. 6. 2011, 07:39 (UTC)

Myslíte odbornou školu textilní, jejímž jsem absolventem? Myslím, že zařazení školy SPŠT v průmyslových školách nevylučuje její zařazení do škol odborných, jinak jsme ji asi studovali úplně na ... nic. --Bohemianroots 17. 6. 2011, 20:08 (UTC)
Ano správně, nevylučuje, a pamatuje na to i kategorizační strom. Průmyslové školy jsou podmnožinou odborných, čiže pokud zařadíte školu do průmyslových, automaticky jí tím řadíte i do odborných. Zařadíte-li jí do obou kategorií, jednak porušujete pravidla a jednak je to duplicitní a zbytečné.--Railfort 20. 6. 2011, 12:14 (UTC)

Nominace a hlasování na portále hudba[editovat zdroj]

Ahoj, vím, že se alespoň trochu zajímáš o hudbu a myslím, že už jsi na portále hudba jednou hlasoval. Nechtěl bys proto prosím nominovat nějaký dobrý článek na měsíc červenec na portále hudba (zde)? Nebo alespoň hlasovat (až od zítřka) pro nějaký nominovaný článek (zde)? Díky, --Mates245 17. 6. 2011, 17:25 (UTC)

Ahoj, díky za důvěru, ale já se toho toho prozatím nezúčastním. --Bohemianroots 17. 6. 2011, 20:14 (UTC)

Šablona:Frank Zappa (diskuse)[editovat zdroj]

Ahoj, nevím, zda-li jsi si všiml diskuse k šabloně Frank Zappa (zde). Chtělo by to tu šablonu předělat, protože mezi studiovkama jsou i živáky. Singly nejsou singly apod. Pokud to ty dělat nechceš, udělám to já. Zdraví Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 2. 7. 2011, 10:00 (UTC)

Ahoj, klidně to předělej. --Bohemianroots 2. 7. 2011, 11:19 (UTC)
Takže hotovo. Singly jsem úplně odebral (stejně ta šablona byla moc dlouhá), zrušil jsem sekci Posmrtná alba, alba z ní jsem roztřídil podle typu (studiové, živé), založena nová sekce Soundtracky, ze studiových alb odebrány koncertní. To je snad všechno. No a hlavně už abych ji zamodřil (už toho není tolik, když si vezmu, že jsem založil již přes osmdesát článků Zappovo alb...) Zdraví Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 2. 7. 2011, 12:33 (UTC)

Ravi Šankar[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda jsi četl Diskuse:Ravi Shankar? Předložil jsem tam nějaké ty argumenty a měl věc za vyřešenou. S pozdravem, --Podzemnik 13. 8. 2011, 16:27 (UTC)

Četl, argumenty jsem posoudil a myslím, že pravdu má Marek Koudelka. --Bohemianroots 13. 8. 2011, 19:35 (UTC)
Mohl bys být konkrétnější - v čem přesně myslíš, že má pravdu? Četl jsi třeba některé z těch odkazů, které jsem tam dával? Jeho jediný "argument" se opíral o to, že na ostatních wiki to tak mají, což je argument celkem lichý. Z orientálních jazyků prostě přepisujeme jinak než zbytek světa. S pozdravem, --Podzemnik 13. 8. 2011, 20:13 (UTC)
Když to děláte u Shankara, udělejte to i u Yoko Ono, proč to není Joko Ono? S pozdravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 13. 8. 2011, 20:39 (UTC)
No, mě to je nakonec jedno, jak se bude článek jmenovat, ale důležité je, aby ti, kdo si za řekněme 20 let, dají do vyhledávače jméno Ravi Shankar, které najdou na CD/DVD, našli odpovídajcí článek i na cs Wiki. Přesměrování z Ravi Šankar na Ravi Shankar tady je, takže nic dál řešit nebudu. Ovšem je pravda, že článek je odfláknutý a to nikomu vůbec nevadí, hlavně že se hádáme (jak je v Česku dobrým zvykem) o ........... . --Bohemianroots 13. 8. 2011, 20:43 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Wikipedista III. stupně (od 5. dubna 2010)

Ahoj. Všiml jsem si, že už máš nárok na další vyznamenání Wikipedista III. stupně a ještě Ti ho nikdo neudělil ([1]). (pokud Ti ho někdo udělil, tak ho alespoň nemáš na uživatelské stránce) S podzravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 15. 8. 2011, 11:57 (UTC)

Gratuluji - nicméně mám pocit, že kolega neví o přejmenování uživatelského účtu a že vyznamenání má být podstatně vyšší. MiroslavJosef 15. 8. 2011, 12:00 (UTC)
O Bohemianrootsovo přejmenování vím, původně se jmenoval „Aqualung“. Ono je to vyznamenání podobné tomu prvnímu (delší odpověď na mé diskusní stránce). S pozdravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 15. 8. 2011, 12:13 (UTC)
Díky oběma, potěšil mne váš zájem a uznání i když už nejsem tak aktivní jako dřív. --Bohemianroots 15. 8. 2011, 14:53 (UTC)

Infobox Album[editovat zdroj]

Ahoj. Díky za články, jen bych tě chtěl poprosit o jednu maličkost. Do infoboxu jsi vložil [[Hudební album|Studiové album]], lepší je tam vkládat rovnou [[Studiové album]]. Ty to asi kopíruješ ze starších článků, kde to je špatně, dej si na to prosím pozor. Viz například zde. S pozdravem Marek Koudelka (diskuse / příspěvky) 30. 9. 2011, 19:27 (UTC)

Ahoj Marku, dík za upozornění, ale já si naopak myslím, že to [[Hudební album|Studiové album]] je správnější, protože čtenář toho infoboxu, pokud klikne na "Studiové album" dostane se na stránku, kde jsou vysvětleny rozdíly mezi studiovým albem, koncertním albem a dalšími typy alb. Když tam bude jenom [[Studiové album]], dostane se čtenář na stránku, která hovoří pouze o jednom typu alba. Jde tady o přístup, jestli budeme perfekcionisté a budeme se hádat o slovíčka, nebo upřednostníme spíš informativní hodnotu odkazu. Nechám to tedy na tobě, jestli to necháš ve stavu tvé editace nebo budeš revertovat do stavu, kterému dávám přednost já. Ahoj --Bohemianroots 30. 9. 2011, 20:04 (UTC)
Aha, to mě nenapadlo. Podle mě by o mělo stějně vést na studiové album, když už ten článek existuje, ale já nevím... Je pravda, že v článku Studiové album skoro nic není (je vidět, že jsem ho psal já...) — Marek Koudelka (diskuse / příspěvky) 30. 9. 2011, 20:16 (UTC)