Diskuse s wikipedistou:89.190.54.37

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Rosenfeld~cswiki v tématu „Tektit

Tektit[editovat zdroj]

Ty názvy existují v češtině, jaký je smysl tam dávat anglické?--Rosenfeld (diskuse) 17. 7. 2017, 14:35 (CEST)Odpovědět

Aktualizaci stránek tektitů jsem věnoval valnou část dnešního dne, právě z důvodů, že názvy valné většiny z nich v čestině neexistují.
Máte nejspíše větší znalosti než já. Já se tektitům věnuji zatím jen posledních deset let.
Odkazy na tektity v čestině jsem našel na Wikipedii pouze dva (Vltavín a Indočinit) a ty jsem na mnou doplněné stránky ihned navázal.
Všechny další odkazy (které ještě Wikipedie nezná) jsem chtěl dále následně doplnit a provázat.
Nikde na webových stránkách a to nejen českých jsem nenašel ucelený přehled všech tektitů a tak jsem chtěl, aby Wikipedia byla v této věci nejlepší.
Pokud jsem Vás svojí prací urazil nebo pokud jsem dle Vás doplnil něco, co není pro ostatní přínosem, pak netuším z jakého podnětu jste k takovému závěru došel.
Já konal v nejlepší víře a bez honoráře.
17.7.2017 14:47(89.190.54.37 17. 7. 2017, 14:47 (CEST))Odpovědět
OK, ale jaký má smysl převádět české názvy na anglické ve stylu Indochinite (Indočínit), Philippinite (Filipínit), Vietnamite (Vietnamit), Moldavite (Vltavín) apod. Proč tam jsou ty nesmyslné zdvojené odkazy? Pěkný guláš. Nechcete se radši zaregistrovat, založit si pískoviště a tam to nějak propracovat, než vkládat do článků takovéhle polotovary?--Rosenfeld (diskuse) 17. 7. 2017, 15:25 (CEST)Odpovědět
Nemyslím si , že mnou vložené informace jsou polotvarem, (zde se jedná nejspíše jen o Váš subjektivní dojem, pramenícím z neznalosti tohoto oboru), ale na rozdíl od původního seznamu je vložený seznam uceleným seznamem. Z něj plynoucí data mají význam pro toho, kdo se chce v problematice Tektitů orientovat.
Což jsem i já a jelikož jsem požadované informace na Wikipedii nenašel, tak mne napadlo je po shrnutí na Wikipedii doeditovat.
Moje informace asi nejsou zcela kompletní a dala by se asi najít další řada tektitů (a nejspíš se postupně i další objeví a doplní i dalšími uživateli).
Ale v rámci znalostí a možností jsem doplnil vše co jsem věděl a co se dá zjistit a ověřit.
Malý příklad: Pro nás, pro Čechy je výraz Vltavín naprosto běžný, už od malička si každé dítě dokáže přesně představit co je to Vltavín a jak vypadá.
Ale divil byste se jak neznámý pojem je to například v Kanadě. Tam všichni Vltavíny znají pod názvem Moldavit (německého Moldau).
A pokud byste chtěl nakoupit v Kanadě Vltavín, bez informace, že máte hledat Moldavit se prostě neobejdete a já heslo Moldavit na české Wikipedii hledal marně.
Stejně jako jsem marně hledal na české Wikipedii hesla Filipínit, Javanit, Vietnamit, Australit i všechna ostatní.
Pro další Tektity platí stejné pravidlo přidávání koncovky -ite za lokalitu, ve které se nachází (Moldau -ite = Moldavite, Philipines -ite = Philipinite, Australie -ite = Australite) , to platí ve světě, ale nikoliv ve všech počeštěných výrazech. Můžeme diskutovat o Filipínitech, Australitech a těch pár co bylo počeštěno, ale co si počít s výrazy jako Kärnäite(Finsko), Aouelloul glass, Thailandite (Thajsko)apod? vytvoříme strojeně podle shodných pravidel české výrazy Kärnäit, Aouelloulit nebo Thajlandit nebo dokonce Thajskit (z českého Thajsko)?
Proboha to si snad ta čeština opravdu nezaslouží.
V přehledu jsem se snažil podchytit i všechny existující české byť velmi strojené verze názvů k jejich anglickým verzím, ale nutno podotknout, že správně jsou ty anglické výrazy a pokud někdo bude hledat tektity (byť na české Wikipedii), měl by najít informace v takovém formátu, v jakém jsou známy na celém světě (a v závorce následně případně jejich českou mutaci, pokud vůbec existuje.), protože taková informace pro něj bude relevantní. Právě taková ucelená informace však na českém webu chybí a po Vaší reakci zjevně bude bohužel chybět i nadále.
Přeji mnoho štěstí s Wikipedií, mě osobně jste však od podobných dobrých skutků velmi rychle a zbytečně odradil.
89.190.54.37 17. 7. 2017, 16:33 (CEST)Odpovědět
Nikdo zde žádné nové české výrazy vymýšlet nechce, kvůli tomu tady nejsme. Pokud existuje článek vltavín, mělo by na něj být odkázáno zcela jednoduše vltavín, popřípadě vltavín (moldavit) nikoli Moldavite (Vltavín). To, pod jakým názvem ho hledají v Kanadě je úplně jedno, tohle je encyklopedie určená pro české čtenáře (kteří si anglický název zjistí zcela jednoduše kliknutím na english v odkazech na další jazykové verze článku). To, že jste zde moldavit nenašel je zvláštní, protože na vltavín existuje přesměrování moldavity. Opravdu vás nechci odrazovat od dalšího přispívání sem, ale zkuste to upravit, aby to bylo jednoduché a srozumitelné: kde existuje český název, tam ho použít, kde neexistuje, tam použít anglický, ale nikoliv nahrazovat české názvy anglickými. To vše pokud možno řádně ozdrojovat (viz Wikipedie:Ověřitelnost, Wikipedie:Věrohodné zdroje, Wikipedie:Reference), což jste neučinil. Klidně si tam můžete dát svou verzi zpátky, nikdo vám v tom nebrání, kdokoliv jiný to ale zase může odstranit. P. S. názvy nerostů se v češtině píší s malým počátečním písmenem.--Rosenfeld (diskuse) 17. 7. 2017, 18:11 (CEST)Odpovědět

Bediasit[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Bediasit. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --Vojtasafr (diskuse) 17. 7. 2017, 18:07 (CEST)Odpovědět

P. S. Pokud potřebujete s čímkoli poradit, pomoci, atd., neváhejte se na mne obrátit, rád Vám poradím. A ke sporu s kolegou - doporučuji přečíst stránky WP:ŽVV a WP:O. Pěkný den přeje --Vojtasafr (diskuse) 17. 7. 2017, 18:07 (CEST)Odpovědět