Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistkou:Taygetos

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatelky Taygetos v tématu „Čím

Čím[editovat zdroj]

--Petr Kinšt (diskuse) 30. 6. 2021, 17:57 (CEST)Odpovědět

Dobrý den Petře
Děkuji za zprávu a za přivítání.
Na Wikipedii jsem krátce, určitě ocením pomoc a direkci.
Co se týče eneolitické historie Čími, kterou jsem dnes přidala, máte pravdu, čerpala jsem z děl několika autorů, ovšem většina textu byla editována, zkrácena a přepsána způsobem, aby se text týkal obce Čím. Můj text není pouhý copy-paste.
Bylo by prosím možné podívat se na text ještě jednou a znovu posoudit, zda jde o porušení práv?
Popř. co mám udělat - pokusit se text napsat jinak, použít ještě více vlastních slov? Bohužel se ale nemůžu vyhnout tomu, abych používala fakta, např. jaké předměty se v nalezišti Čím našli, kolik jich bylo, k čemu se používali... Hlavní studie, ze které jsem čerpala je jen jedna jediná svého druhu - jak se dá toto vyřešit prosím, aby článek obsahoval aktuální poslední informace - na internetu je jich k tomuto tématu spousta zastaralých a chybných. Popř. má se pouze zmínit daná studie, bez rozepisování faktů?
Popř. děje se, že wikipedista kontaktuje autory a požádá o svolení k použití částí textu?
Vaše odpověď mi určitě pomůže do budoucna při práci s jinými články, předem děkuji!
S pozdravem
Pavla Bartonova
~~~~ --Taygetos (diskuse) 30. 6. 2021, 18:50 (CEST)Odpovědět
Dobrý den,
asi jste si všimla, že jsem odstranil rozšíření článku přibližně za poslední čtyři měsíce. Porušení autorského práva se týkalo pouze sekce o pravěku. Nestačí jen přeformulovat část věty a zbytek odstavce nezměněný zkopírovat. Podobné zdroje používám velmi často a není problém z nich vyextrahovat podstatné informace a text formulovat vlastními slovy. Pokud informace doložíte kvalitními zdroji (např. ten Fröhlich a Eigner), nemusíte si dělat těžkou hlavu ze zastaralých informací povalujících se na internetu. U dalších částí textu mám také podezření na porušení autorských práv, ale nemohu jej prokázat.
Ostatní části jsem odstranil z různých důvodů. Obsahovaly text psaný zastaralou češtinou nebo neencyklopedickým stylem, zabíhaly do přílišných podrobností nebo u nich chyběl zdroj. Obrázkové galerie byly příliš obsáhlé a popisky obrázků dlouhé a přitom nicneříkající. Obrázky mají ilustrovat text článku, do kterého mají být v přiměřeném množství začleněné. Galerie jsou spíše nouzové řešení a do článku nepatří, až na naprosté výjimky, obrázky stránek zdrojů.
Rozšířit článek do podobného rozsahu není snadné. Doporučuji podívat se sem, kde najdete seznam článků o sídlech, které na Wikipedii považujeme za kvalitní, a inspirovat se. Já jsem se navíc obrátil na kolegy, aby posoudili, jestli jsem při odstraňování nebyl příliš přísný. A nakonec: shrnutí editace můžete psát česky. --Petr Kinšt (diskuse) 30. 6. 2021, 19:40 (CEST)Odpovědět
Děkuji Petře, to jsou cenné informace.
Budu následovat vašeho doporučení a přepíši podle vašich rad a příkladů.
S pozdravem
Pavla Bartonova
~~~~ --Taygetos (diskuse) 30. 6. 2021, 21:05 (CEST)Odpovědět
Ještě jednou, dobrý večer Petře.
Vrátila jsem se na stránky Čím, abych opravila své editace dle vašich rad, a pochopila jsem až teď, co jste myslel tím, že jste odstranil editace za poslední 4 měsíce - je vymazáno úplně všechno, na čem jsem pracovala, a zbyla pouze velice stručná stránka, tak jak byla před mou editací.
Je to matoucí - nebylo nic, co by na stránkách bylo přínosné, např. ani v úvodu o obci? Nebo bylo něco přínosné a v pořádku, ale funguje to tak, že editor, který má na starosti kontrolu, maže vždy vše, že to jinak nejde?
Pocházím z téže obce, řada informací byla ta, které o ní sama znám a studuji.
Nevím tedy, zda mám vůbec na stránkách pracovat, pokud vše, co tam wikipedian vloží, je smazáno?
Určitě s vámi souhlasím co se týče vašich připomínek, a teď chápu a vidím nedostatky svých editací, o kterých se zmiňujete, jen jsem nepochopila, že se jedná o úplně všechno.
Ovšem, co teď - pokud článek přepíši lépe, je šance, že editace na Wikipedii zůstanou, či je nějaká směrnice, že stránka obce musí být strohá a základní, a pak se editor nemusí namáhat? (stránky obcí v ČR, které jsem doposud viděla, mají tak základní informace, že nápomocné uživateli nejsou)
(snažím se porozumět, jak to funguje)
Děkuji za objasnění, zdravím vás, Pavla
~~~~ --Taygetos (diskuse) 30. 6. 2021, 21:39 (CEST)Odpovědět
To, že něco o vesnici víte, není dostatečné, protože všechny netriviální informace (a těch je většina) mají být doplněny ověřitelným zdrojem. Úvod má obsahovat jen shrnutí nejdůležitějších informací z těla článku.
Většina sídel má opravdu velmi krátké články, protože jich je hodně a není v silách stávajících editorů je účinně rozšiřovat. Proto vítáme i malá doplnění, ale ještě důležitější je dbát na kvalitu. V našem případě je škoda, že Vaše úpravy někdo nezachytil a na nedostatky neupozornil už dříve. Vámi vložené informace nicméně zůstaly v historii článku, odkud se dají snadno obnovit. --Petr Kinšt (diskuse) 1. 7. 2021, 10:47 (CEST)Odpovědět
Ještě doplním. Podíval jsem se znovu na úvodní text. Ten byl dlouhý, ale z velké části se věnoval širšímu okolí, popř. smyslu svazku obcí. Do článků o vesnici však patří informace o sídle samotném a jeho bezprostředním okolí (tj. obvykle katastrální území). --Petr Kinšt (diskuse) 1. 7. 2021, 10:53 (CEST)Odpovědět
Děkuji, budu se řídit vašimi radami a přeformuluji.
S pozdravem ~~~~ --Taygetos (diskuse) 2. 7. 2021, 14:48 (CEST)Odpovědět