Diskuse ke kategorii:Nositelé Bludného balvanu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Wikipedista:BobM d|p 16. 9. 2011, 09:03 (UTC)

Tato nevhodná kategorie potřebuje úpravy. Její jméno je "Nositelé", ale tuto tzv. anticenu (rozuměj pomluvu) nikdo nenosí. Navíc je monologicky přiřknutá i organizacím, které z principu nemohou být "nositelem", neboť nejsou ani osobou. Pojmenování kategorie je tedy nepřesné a neodpovídá zvyklostem na Wikipedii ohledně pojmenování kategorií. Jde navíc o kategorii pomlouvačnou a nálepkující a tedy bych nedoporučil, aby jí jakýkoliv Wikipedista k čemukoliv přiřazoval. Měla by být nahrazena seznamem, který by měl být odkázán z článku o skepticích z tzv. klubu Sysifos. Nálepkování jakéhokoliv subjektu touto kategorií je nevhodné, jelikož tato pomlouvačná tzv. anticena je pro postižený subjekt většinou naprosto bezvýznamná a lze ji vnímat spíše jako nepříliš japná snaha sebezviditelňování na úkor postiženého subjektu. Pokud tuto kategorii umisťujete do článku, buďte si vědomi kontraverze takového počínání a sporů, které to může vyvolat. --DeeMusil (diskuse) 8. 4. 2013, 21:06 (UTC)

Ohledně pojmenování kategorie si prosím povšimněte jejího začlenění do vyšších struktur: Nositelé anticen a Nositelé ocenění. Alternativní označení používané u jiných obdobných kategorií je „Držitelé“, přestože lze obdobně předpokládat, že ty ceny nikdo běžně nedrží v ruce. Jde jistě o přenesený význam. Ku příkladu v kategorii Držitelé Oscara najdeme i subkategorii Filmy oceněné Oscarem, přičemž filmy jistě také nelze pokládat za osoby. Máme tu dokonce i kategorii Držitelé ceny Zlatá malina za nejhorší film, aniž bychom pochybovali o schopnosti filmu držet cenu. Můžeme ale uvažovat o jiném možném pojmenování, např. Ocenění Bludným balvanem, které z řad držitelů/nositelů anticeny nebude diskvalifikovat žádnou skupinu nebo instituci.
Jde jistě o poměrně kontroverzní kategorizaci, s tím souhlasím, byť asi ne tolik jako třeba Pejorativa nebo Zločinci. --Bazi (diskuse) 8. 4. 2013, 21:43 (UTC)
Jak napsal Bazi, pojmenování nositelé je užito v přeneseném významu, a to tak, aby bylo v souladu s většinou ostatních podobných kategorií. Kategorie prošla dvěma diskuzemi o smazání, je tedy jasné, že její používání je zcela legitimní. --G3ron1mo 8. 4. 2013, 22:25 (UTC)