Diskuse ke kategorii:Katolické církve

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Derebeg v tématu „Přejmenovat kategorii

Přejmenovat kategorii[editovat zdroj]

Přejmenování z „Kategorie:Katolické církve“ na název „Kategorie:Katolická církev“ navrhl 20.10.2014 Derebeg s odůvodněním „vztahuje se ke katolické církvi jako celku, není potřeba množné číslo“.

  • Nevím - otázkou je co má v kategorii být, církve zde skutečně nejsou. --Wikipedista:BobM d|p 23. 10. 2014, 09:16 (UTC)
  • Proti přejmenování - měním názor přejmenování je neopodstatněné. Množné číslo odpovídá obsahu kategorie --Wikipedista:BobM d|p 4. 11. 2014, 08:55 (UTC)
  • Ponechat – ponechat množné číslo, neboť vedle Římskokatolické jsou další katolické církve zařazeny zde do podKategorie:Východní katolické církve. U hlavního článku kategorie Katolická církev je na podobné téma už dlouhá diskuse a dále jsou Diskuse:Církve sjednocené s Římem a …ve společenství s Římskokatolickou církví.
    – Můj pohled na věc: Valná většina křesťanů vyznává, že věří v „v jednu svatou, všeobecnou apoštolskou Církev“ („unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam“), ano, Církev je jedna, ale realita je taková, že církví (organizačně, jurisdikčně) je více, a to ve třech hlavních větvích: Vedle pravoslavných a protestantských se některé církve nazývají „všeobecné“ (katolické): Největší je Římskokatolická církev (v níž dle LG čl. 8 subsistuje ona jediná Církev). Dále jsou tu autonomní (sui iuris) Východní katolické církve (bez starobylých) včetně řeckokatolických, které jsou „sjednocené s Římem“ (22×). Pak je tu autokefální (samosprávná) Starokatolická církev s apoštolskou posloupností, která uznává „primát cti a služby“ římského biskupa (ale bez neomylnosti) a považuje se za „katolickou“ (míním, že do této kategorie také patří, ale kolega/bratr ji odtud vyřadil). Tuto realitu rozděleného křesťanstva si musíme přiznat, že jsou i ti, „kteří nechodí s námi“ (Mk 9,38n).
    – Jak z toho ven (na Wikipedii)? V běžné mluvě se pojmy „katolík“/„katolická církev“ rozumí římskokatolík a ŘKC (i na WP je to nejednotné např. zde a podobné je toto: Přejmenování kategorií "Americké..." na "...v USA"), je to „očekávaný název“. WP je ale encyklopedie a běžný čtenář (běžný „katolík“ či nekřesťan; neteolog, nereligionista) by se měl dovědět, že i další církve vedle ŘKC a) jsou katolické; b) samy se nazývají katolické; c) není jednota v tom, které jsou sub a). WP není Katopedie a měla by obsahovat i jiné názory, použijme religionistický přístup, určitý nadhled. Názvy kategorií jsou na WP častěji v množném čísle. --Jirka23 26. 10. 2014, 23:00 (UTC)

Je ale v pořádku, že do kategorie s názvem Katolické církve jsou zařazeny články o něčem, co není církví, ale pojmem týkajícím se katolické církve jako celku? V kategorii Katolické církve bych očekával pouze církve, stejně jako v kategorii Města v Rakousku očekávám rakouská města. Derebeg (diskuse) 5. 11. 2014, 00:16 (CET)Odpovědět

Pokud jde o katolické pojmy, mohou patřit do nadřazené Kategorie:Katolictví. Projdu-li namátkou historii článků, tak Kněžský seminář a Synoda o rodině (2014) sem přišly z Kategorie:Římskokatolická církev, Ordinář je tu od založení a článek Biskupská konference má složitější (diskutabilní?) kategorizaci a navíc píše dnes pouze o (římsko)katolických BK a pomíjí např. Mezinárodní biskupskou konferenci starokatolických biskupů církví Utrechtské unie (až budu mít čas, doplním). Přikláním se stále k tomu postupovat s rozvahou, co je „jen“ římskokatolické a co „obecněji“ katolické, a hlavně nadhledem (jak píši výše). Kategorie by neměly sloužit k definování obsahu, ale ke třídění pojmů. Do záhlaví kategorie navrhuji přidat stručný text, např. „V této kategorii jsou (křesťanské) církve, které jsou považovány či se samy považují za katolické.“ Zdraví Jirka23 10. 11. 2014, 17:23 (CET)Odpovědět
To zní celkem rozumně. Návrh na přejmenování této kategorie stáhnu, v této kategorie budou katolické církve a jiné pojmy týkající se katolické církve budou v kategorii katolictví. Pokud nějaký článek pojednává o určitém pojmu vyskytujícím se v katolické církvi i jinde, například v pravoslaví, pak samozřejmě není problém, aby byl zatříděn do obou příslušných kategorií. Derebeg (diskuse) 11. 11. 2014, 17:03 (CET)Odpovědět