Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Portály/Komponenty

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ano, nějaká navigační komponenta je jistě potřeba - ideálně jednotící, částečně barevně ovlivnitelná (pozadí, hlavní barva) - kvůli sladěním s portálem. Otázkou je, co vše má být součástí takovéto šablony. Uvedu zde, po čem všem se mi stalo, že jsem mělo potřebu navigovat při přeorávání portálů:

  1. Důležité články tématu (hlavní článek, významné články - dějiny, geografie, politika státu, apod.)
  2. Kvalitní články tématu - jedním nástrojem je {{Článek}}, ovšem ta není úplně ideální (pro skupiny článků), chybí doporučení pro ikony - kvalitní/tématické články
  3. Kategorie - hlavní, strom kategorií, vybrané vedlejší - lze většinou řešit jinak
  4. Jiné wikimedia projekty (Jinojazyčná wikipedie, zprávy, citáty, zdroje - to asi hlavně + průvodce, wikiverzita, u zemí i cizí slovník... apod.)
  5. Související portály - těch bývá poměrně hodně a je třeba je občas i nějak uspořádat.
  6. obligátní odkaz na veškeré portály - současná verze mi přijde dost plýtvající.

Na co z toho se má komponenta zaměřit?/Obsáhnout. Pro co dalšího vyrobíme jednotící prvek?--Fafrin 4. 2. 2011, 19:17 (UTC)

Takže řeším 3 různé komponenety.

portálové odkazy[editovat zdroj]

  1. Navigační pruh nahoře je pěkný nápad, ale nevím jak by se moc ujal a asi by mohl dost trpět proměnlivým množstvím odkazů a otázkou co na levou stranu. Textový či textově-ikonkový pruh přes horní stránku by asi nebyl to pravé ořechové.
  2. U tématicky blízkých portálů se setkávám s tím ,že je potřeba je nějak třídit. (Nadřízené/podřízené/sousední státy...) To by s velkými ikonkami asi moc něco, vůbec je na to asi vhodnější něco jako seznam:
Ohledně různých skupin portálů - toto řeší na anglické v hlavě portálu, resp. těsně nad ní - je to čistě textově a malým písmem. tam bych se insporoval--DeeMusil 4. 2. 2011, 23:54 (UTC)
Můžete mi dát konkrétní příklad? Vysledoval jsem, že nahoře mají šablonu pro jednotlivé skupiny portálů (což mi nahože příjde zbytečné, takovou navigaci máme schovánu dole v podobě odkazu na portál obsah). Související portály pak občas bývají textově pod tím, někdy v sekci portálu někde níž.--Fafrin 5. 2. 2011, 00:46 (UTC)
Jasně, takovým příkladem je např. en:Portal:Religion, tam to mají včetně hvězdiček, u nás by to byly puclíky. Každý z portálů to realizuje trochu jinak, stačí se porozhlédnout. Každopádně to nevylučuje navigaci velkýma ikonama níže... možná až moc velkou navigaci... každopádně přes linky na vrchu stránky se dá dostat na jednotlivé hlavní tematické portály a na hlavním termatickém portále je pak pod čarou seznam portálů podřízených. Z toho pohledu je portal Religion ideální příklad.--DeeMusil 5. 2. 2011, 02:29 (UTC)
Co bych taky rád udělal je standardní header portálu ve stylu Portál:Geografie - některé headery vypadají dost obludně, např. ta Itálie, škoda mluvit.--DeeMusil 5. 2. 2011, 02:29 (UTC)

Sisterlinks[editovat zdroj]

3. Co se sisterlinks týče, odkaz na hlavní stranu projektu není (nemusí být) to nejlepší, a taky by se většinou hodil popisek co se za ikonou přesněji skrývá:

logo Wikizprávy logo Wikislovníku logo Wikipedie
Wikizprávy Italský
Wikislovník
Italská
Wikipedie

Teď si samozřejmě děsně vymrčuju, zamysleme se nad tím, co z požadavků je reálné. Jinak určitě velké ikony. Předpokládám, že se to bude umisťovat za patu, a nikoliv do ní.--Fafrin 4. 2. 2011, 22:03 (UTC)

Když to tak vidím, ak ikona určitě může bát generická - obecná. Když nebudeme podporovat dva stejné projekty zároveň (české i italské zprávy o itálii), tak potřebujeme sadu pojmenovaných parametrů pro každý projekt. ano/ne, jazyk, odkaz(bližší určení), popisek. Ano/ne se dá schovat do jednoho z parametrů.--Fafrin 4. 2. 2011, 22:38 (UTC)
No vidíš, (teda jestli můžu tykat), ale je to značně jednodušší. parametry jsou: 1. Ikona (jméno souboru), 2. odkaz i s popiskem. Jestli se zobrazí a nebo ne závisí zda je či není parametr zadán.--DeeMusil 4. 2. 2011, 23:10 (UTC) Ohledně sisterlinks samozřejmě bych doporučoval pevný seznam typu s = Itálie udělá oodkaz na Wikislovník stránku Itálie, ale na začátku mohou být parametry ikona1, odkaz1, ikona2, odkaz2 ...--DeeMusil 4. 2. 2011, 23:42 (UTC)
No, radši bych byl k uživalei vstřícný a nenutil ho vybírat obrázky. Tím také zajistíme, že budou všude stejné a půjdou globálně změnit (když se změní ikona slovníku, nebo čehokoliv.) Zkusím někde vytvořit svoji představu, již volatelnou.--Fafrin 5. 2. 2011, 00:40 (UTC)
Proč ne, já to bral jako možnost.. ale pojďme se omezit na české projekty. jazykových verzí je... mnoho.--DeeMusil 5. 2. 2011, 02:17 (UTC)
Ještě nápad: Sisterlinks by se mohly zobrazovat standardně všechny jako na hlavní straně s tím, že odkaz bude směřovat na téma jen v případě, kde bude uvedeno parametrem. Pak mi stačí jeden parametr, jako u šablony Sisterlinks.--DeeMusil 5. 2. 2011, 02:32 (UTC)
Tak se zobrazováním všech nevím - přece jen chceme informovat o tématu, nikoliv o tom, že máme nějaké další projekty. Jazykové verze by při pohledu na {{Sistelinks}} nemusel být problém. Popisek (pro jeho změnu) bude nepovinný parametr.--Fafrin 5. 2. 2011, 12:55 (UTC)
ten poslední návrh je docela dobrý. Jen by to mělo být myslím následovně: Název_wikiprojektu (tučně) / Jméno článku (malé). Z ikony není moc poznat, o jaký Wikiprojekt se jedná.--DeeMusil 6. 2. 2011, 11:26 (UTC)
Já si naopak myslím že tučně by mělo být to, na co odkazujeme (kniha, heslo, název kategorie...). O rozlišení projektu se postará právě ikona. A hlavně co je imho důležitější než kde. Název projektu je ponechán jako defaultní, takže by to mohlo být dobré. Teď spíš přemýšlím o tom, jestli by nebylo vhodnější umožnit více odkazů na stejný projekt, viz Portál:Jóga -> zdroje. To by ovšem vyžadovalo složitější šablonu. --Fafrin 24. 2. 2011, 19:50 (UTC)

Browserbar[editovat zdroj]

Broeserbar je pěkný, něco takového tu být určitě může, sice na to ještě nemáme moc materiálu, ale proč ne. Návštěvníku to pomáhá se orientovat - Kde jsem a kam mohu jít. Gastronomii bych ovšem nahoru nedával - ta nějak patří pod společnost. Určitě se taký dají vytvořit šablony více úrovní, než dvou - hlavní, odpovídající hlavní straně. Podřízené pro každou z oblastí zastoupených na hlavní straně a pak vždy ještě nižší.--Fafrin 5. 2. 2011, 15:24 (UTC)

Jistě, já vyšel ze seznamu portálů na Portál:Obsah. To jen ukazuje, že tato část Wikipedie je těžce neaktuální.--DeeMusil 6. 2. 2011, 11:17 (UTC)