Diskuse k Wikipedii:Bot/Žádosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Inflace přidělování příznaků[editovat zdroj]

Prosím byrokraty, aby začali přidělování příznaku bot řešit trochu podrobněji a ne vícě méně /taková je aspoň můj dojem/ pouze formálním automatickým přidělením. Např. na interwiki je tu podle mě už robotů dost. A mělo by být bráno v potaz např. nadměrné zaplácávání historie roboty, které už podle mého začíná být neúnosné. Viz např. [1]. --Nolanus 18:52, 23. 1. 2007 (UTC)

Připojuji se. Ačkoliv mi nejde zrovna právě o historii, fatální je počet robotů, obzvlášť robotů doplňujících interwiki. Wikipedie se v této oblasti bohužel vydala směrem anarchie a naprosté nekoordinovanosti. Většina článků (až na výjimky) má své ekvivalenty v anglické, německé nebo francouzské Wikipedii. Jenže namísto toho, aby roboty když už musí editovat články mimo Wikipedii editovaly články například jen v jedné Wikipedii centrální, tedy například jedné z výše jmenovaných kam by doplňovaly jen svůj jazyk a odkazy na další jazyky odsud čerpaly, jejich majitelé se snaží získat oprávnění všude a pracovat kde to jen lze. Výsledkem je anarchie a zbytečné vytěžování serverů – interwiki roboty jsou v tomto ohledu velmi náročné. To vše bez jakéhokoliv výraznějšího přínosu.
I já si stejně jako Nolanus myslím, že tudy cesta nevede.
--Martin Kozák 01:52, 26. 1. 2007 (UTC)

Žádná Wikipedie není centrální. A vzhledem, k tomu, že spousty doposud malých Wikipedií, taktéž rostou tak se zvyšuje celkový počet článků, které musí robot projít a které je třeba editovat. Neříkim neomezovat, jen bych chtěl slyšet jaká kritéria si pro přidělení představujete. Nedokážu si představit, že mi tu náhle zakázaním jakýchkoliv dalších botů vyřešíme tu vznikající anarchii. --Li-sung 09:28, 26. 1. 2007 (UTC)

Samozřejmě, že žádná Wikipedie není „centrální“. To je můj terminus technicus z pohledu interwiki robota označující Wikipedii, kam standardně všechny interwiki roboty přidávají odkazy na svůj jazyk a čerpají odkazy na další jazyky. Dost teorií, tahle část mého předchozího příspěvku byla víceméně jen úvaha mimo – k závěrům jež z ní vyvozuji – podotýkám, že jde o můj osobní názor – domnívám se, že by české Wikipedii stačil pouhý jeden (nebo více úměrně k počtu článku a výkonu počítačů na kterých roboti běží) interwiki robot jež by procházel a editoval výhradně českou Wikipedii ve smyslu doplňování všech interwiki odkazů a pouze odkaz na českou Wikipedii by doplňoval do dejme tomu pěti největších Wikipedií. Asi tak. Obávám se, že to stejně není překousnutelné, na to je Wikipedie příliš, ehm, ehm, „demokratická“. Je to tak asi bohužel spíš jen teorie o tom, jak by měla činnost interwiki robotů na Wikipedii vypadat. --Martin Kozák 11:17, 26. 1. 2007 (UTC)
Hmm, abych to shrnul a hlavně správně adresoval, za svou osobu prosím o to, aby počet robotů jež mají přidělený příznak byl držen na rozumné úrovni, čili alespoň aby jich byl konstantní, jasný a pevně daný počet – neaktivní a méně aktivní roboti aby jej ztráceli ve prospěch nově příchozích aktivních. Možná by bylo vhodné tento počet vnést i do diskuse. Tož tak. Díky. --Martin Kozák 09:44, 29. 1. 2007 (UTC)
Tak teď se tu zjevně směšuje několik věcí. Nejprve zde byl vznese požadavek na nepřidělování dalších příznaků a teď odebírání příznaků neaktivním. Zřejmě nebude problém odebrat jej skutečně dlouhodobě neaktivním. Avšak z druhé strany stále nevidím nějaké porovnatelné kritérium, které by omezilo přidávání dalších. Nevím zda se zaměřit na počty editací v ukázkovém týdnu (což nevypoví nic o dalším), nebo na množtví příznaků na jiných Wikipedií, či na nějaké zákulisní jednání "známých" jmen. Chtěl bych podotknout, že stále se jedná o dobrovolníky, kteří věnují nějaký výpočetní čas svých strojů a přenosové kapacity, takže není žádná jistota, že ti kdož mají dnes příznak se náhle neodmlčí a půl roku neudělají ani jednu editaci. --Li-sung 10:12, 29. 1. 2007 (UTC)
Takže co s tím teď? Je tu jedna žádost o příznak pro dalšího interwiki bota. Přidělit, nepřidělit? (Zatím přidělit, protože o jednoho více už nic nezmění, a pak začít vymýšlet nová pravidla?)
Souhlasím s tím, že činnost botů je v hodně článcích až trapně dominující. V podstatě bych souhlasil s Martinem Kozákem; IMHO by ideální systém údržby interwiki měl vypadat zhruba tak, že bude existovat automaticky aktualizovaná centralizovaná databáze interwiki odkazů, nejspíše na toolserveru, kterou by pak do každé Wikipedie jednou za čas (tzn. nikoli okamžitě při každé změně) promítal na každé Wikipedii jeden bot. (Nápad, že by se tato databáze mohla používat rovnou místo editací článků, je už věc až příliš vzdálená a nejednoznačná.) Jenže to by se musel najít někdo, kdo se interwiki botům věnuje, a začít takový systém vymýšlet a prosazovat.
Konkrétní aktuální situace se podle mě nevyřeší tím, že přestaneme přidělovat příznaky bot (a případně je začneme i odebírat): důvodem, proč v článcích interwiki boti mají tolik editací, není to, že je příliš botů. Počet interwiki botů s tím AFAICS nemá mnoho společného. Důvodem je, že se interwiki odkazy v čase skutečně mění tím, jak jsou editovány jednotlivé Wikipedie, zakládány články atd. I pokud bychom tu měli jen jednoho bota, pokud u nějakého článku vznikne v nějakém období jedna další jazyková verze každý týden, bude prostě tento robot příslušný článek editovat jednou týdně.
Proto plánuji žádajícímu příznak přidělit, pokud nebudou zásadní námitky. Dalším návrhům pravidel se samozřejmě meze nekladou.
--Mormegil 15:51, 20. 2. 2007 (UTC)

Navrhoval bych ihned začít minimálními standardy - když bot dělá interwiki, ať řádně vyplňuje shrnutí a to včetně toho, že do shrnutí dá interaktivní odkaz na nové interwiki, což je pak mj. pro člověka usnadnění kontroly. A když už heslo zedituje, tak najednou, neměl by se vracet za 2 hodiny s šokující informací, že v čerokízské Wikipedii dokončili heslo o nedávno zesnulém starostovi okresu Tangapanga v zemi Kualungta.--Nolanus C E 17:53, 30. 4. 2007 (UTC)

Opravdu na to dosavadní roboti nestačí?[editovat zdroj]

Když se podívám na roboty do posledních změn, vidím tam od několika existujících robotů desítky přidaných interwiki; opravdu na to dosavadní roboti nestačí? A opravdu je takový problém, když se případně o tom, že o dané věci existuje heslo už i v amharštině nedovíme hned, ale až za 14 dnů? --Nolanus C E 14:16, 8. 2. 2008 (UTC)

Přeneseno z Wikipedie:Bot/Žádosti. --Luděk 14:21, 8. 2. 2008 (UTC)

No tak navrhněte nějaký systém, pravidlo, doporučení, prostě něco, co by vyjasnilo, jak to má být. Jestli se dohodneme, pro mě za mě můžeme zakázat přístup všem robotům a nechat tu interwiki dělat jenom JAnDbota, třeba. --Mormegil 08:42, 11. 2. 2008 (UTC)