Diskuse:Zlato

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele ListickaFox v tématu „Sloučení


Pokud nahráváte do Wikipedie nějaké obrázky, dodržujte prosím tato jednoduchá pravidla (viz en:Wikipedia:Image use policy):

  • Pokud je to schéma, použijte formát PNG.
  • Pokud je to fotografie, použijte formát JPEG (JPG).
  • Žádné jiné formáty obrázků nepoužívejte (rozhodně ne BMP).

Důvody jsou jednoduché: fotografie zlaté horniny, kterou jste použil, zabírá přes 170 KB; po převodu do formátu JPEG zabírá (s minimální ztrátou kvality) necelých 12 KB. Ve formátu PNG by tato fotografie zabírala cca 70 KB.

Pro schémata (typické jsou zde např. velké jednobarevné plochy, jednoduchá čárová grafika, maximálně pozvolné barevné přechody) se formát JPEG nehodí, protože kvůli použité ztrátové kompresi jsou na schématech vidět artefakty (stínování u ostrých hran apod.).

--Mormegil 08:34, 9. 8. 2004 (UTC)

ekologická rizika těžby zlata[editovat zdroj]

zmíněný odstavec neodpovídá realitě. Nechci ho přemazávat a hrát na přetahovanou, ale doporučil bych podrobnější studium materiálů, pokud možno na lepší úrovni, než jsou články o těžbě zlata v denním tisku. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Chobotnice (diskuse)

Tak aspoň napiš, co tam je špatně. --hugo (diskuze) 28. 3. 2009, 06:55 (UTC)
V tom Rumunsku šlo hlavně o únik kalů. Kyanid se používá ve slabých roztocích 0,5% a v maximální možné míře se recykluje. On také není úplně levný... Určitě to není tak, že by se okolo dolu povalovaly hromádky kyanidu. Kyanid je v přírodě značně nestabilní sloučenina, ve vodném roztoku dochází rychle k okysličení a rozkladu na neškodné látky. Na haldě odpadu od kyanidového loužení u Roudného u Vlašimi (Těžba ukončena před cca 80ti lety) je dnes borový les a REZERVACE kvůli výskytu brouka svižníka. A kvanta hlušiny po těžbě rozličných surovin po sobě v důsledku nechává každý člověk žijící v moderní společnosti.Chobotnice 28. 3. 2009, 07:07 (UTC)
Bagaletizace ekologických rizik těžby zlata je myslím mimo mísu, ostatně bohata historie ekologických katastrof způsobených těžbou zlata je dostatečně varující. Speciálně rizika kyanidového loužení jsou zdokumentována velice dobře, a proto je tato metoda v České republice zákonem zakázána. --Sumivec 28. 3. 2009, 11:46 (UTC)
Samozřejmě, že je potřeba s tím zacházet zodpovědně. Ale abych vysvětlil postupy a rizika těchto metod tak, jak se používají ve světě, to už je asi nad rámec této diskuze.

--Chobotnice 28. 3. 2009, 16:32 (UTC)


Využití[editovat zdroj]

Víte někdo, jak jsou rozděleny celosvětové zásoby zlata podle využití (kolikaprocentní podíl má šperkařství, kolik průmysl, kolik bakovnictví)?

Nutno říci, že drtivá většina problémů s kyanidy při loužení zlata vznika nesprávným postupem či dokonce naprostým ignorováním bezpečnostních předpisů...

Známá havárie při povodních v Rumunsku vznikla tak, že se Tizsa rozvodnila a rozmyla hráz odkalovací nádrže, která měla mít hrází několik a vůbec se nesměla stavět v blízkosti vodních toků, které by ji mohly poškodit... O bagatelizaci nelze mluvit... Když přetopíte parní kotel, tak zákonitě vybouchne, ale není to žádný legitimní důvod k zákazu parního stroje...

Externí odkazy[editovat zdroj]

Vysvětlení revertu a odstranění ext. odkazů:

  • jsou to pouze odkazy na periodickou tabulku (klidně ale dejte přímý odkaz, mě se je nechce hromadně opravovat)
  • investiční zlato taky pryč. --Wikipedista:BobM d|p 12. 10. 2010, 13:33 (UTC)
OK. --Elm 12. 10. 2010, 13:44 (UTC)

Zlaté medaile (sport)[editovat zdroj]

Chybí mi odstavec nebo odkaz pojednávající o zlatých medailích. Prosím doplnit. Děkuji.--Kusurija 25. 11. 2011, 19:01 (UTC)

Zlato a jod[editovat zdroj]

Zlato je rozpustné v lugolovom roztoku? Niak se mi to nezdá. Morsagh (diskuse) 12. 6. 2013, 15:50 (UTC)

Na googlu se k tomu dá něco málo najít (např. http://forum.alchemyforums.com/showthread.php?645-Iodine-dissolution-of-gold), zkusím pohledat něco důvěryhodnějšího. --hugo (diskuze) 12. 6. 2013, 16:53 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]