Diskuse:Základní posádky Mezinárodní vesmírné stanice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Jann v tématu „Aktualizace

Zdravím. Vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o překlad seznamu z anglické Wikipedie, chtělo by to někam do Referencí umístit šablonu Překlad (Použití viz Šablona diskuse:Překlad).

Navrhuji také seznam doplnit fotografiemi, viz německá verze seznamu. --Jan.Kamenicek 8. 4. 2009, 22:36 (UTC)

Šablona překladu přidána, převzetí proběhlo nadvakrát (2.5.07 a 28.3.09) lepší způsob vyjádření v položce číslo revize jsem nevymyslel. Foto - znamená obětovat nejméně jeden dosavadní sloupec, přidal jsem aspoň foto ISS navrch.--Jann 9. 4. 2009, 08:18 (UTC)
Navrhuji udělat to tak, jak to mají Němci, kdy není potřeba z tabulky obětovat žádnou informaci: zrušit sloupec Expedice a čísla expedic dát do úzké lišty nad. Ta německá verze vypadá opravdu velice dobře, mnohem lépe než anglická. Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 09:29 (UTC)

Myslím, že pro DČ může vadit ta záplava červenných odkazů. Zagothal 9. 4. 2009, 10:46 (UTC)

Není dobré že seznam je postavený jen na jediném zdroji, každý ency obsah má mít aspoň dva a u hesla aspirujícího na nějakou vyšší metu bychom na to měli dbát. Kritéria pro zařazení do tohoto seznamu myslím jsou celkem jasná, tak sehnání dalších zdrojů myslím, že nemůže být větší problém. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 4. 2009, 11:02 (UTC)

Jeden takový zdroj je uveden v sekci externí odkazy, takže ho v zásadě stačí přenést do sekce reference. Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 11:25 (UTC)

Myslím, že máme dalšího kandidáta na zařazení do zatím neexistující kategorie Nejlepší seznamy. Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 11:28 (UTC)

Obrázky dodány podle žádosti. Zdroje nyní tři, stránku NASA zatím nechám v ext.odkazech (klidně ji případně přehoďte). Odkazy: klíčové - úvod a Expedice jsou modré. Dvě lodi nejsou problém, zamodrat kosmonauty - vedu v patrnosti - je to běh na dlouhou trať wikiprojektu Kosmonautika, pokud se nemají jen formálně nasázet pahýly. --Jann 9. 4. 2009, 13:23 (UTC)
Děkuji, já jsem spokojen. A naprosto souhlasím ohledně zamodřování, také nemám rád uspěchané hromadné zakládání pahýlů, jenom aby to rychle bylo modré. Stačí ujištění, že se na tom pracuje. Raději tomu věnujte potřebný čas, ať vzniknou smysluplné informativní články. Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 13:35 (UTC)

Mám připomínku ke kolonce „doba letu“: moc se mi nelíbí to zašifrování „10d 10h 10m“, myslím že by to mohlo rozepsat:

10 dní
10 hodin
10 minut

místo na to v těch buňkách je, takže tohle řešení by mělo být v pohodě. Další věc, u té poslední mise bych změnil tu formulaci „ve vesmíru“, na něco jako „dosud v akci“, nebo něco podobného, aby to korespondovalo s nějakým časovým úsekem, než s místem momentálního pobytu, v současnosti to vyzní podobně jako kdyby u seznamu amerických prezidentů bylo: „doba ve funkci“ – „v Bílém domě“. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 4. 2009, 16:43 (UTC)

"Dosud v akci" se mi moc nelíbí, pokud se nevymyslí něco jiného, raději bych to nechal takto. Díval jsem se, jak mají ty současné mise vyřešené jinde. Němci tam mají uveden plánovaný konec mise v říjnu 2009, na anglické Wiki mají pro současné mise zvlášť tabulku a mají tam napsané, že astronauti přejdou do expedice 20. Tyto způsoby poskytují více informací, než prosté "ve vesmíru", ale nevím, kdo z nich má pravdu (tj. jestli skončí v říjnu nebo přejdou do další mise).
Teď teprve jsem ale v anglickém seznamu zaroloval dolů, a všiml jsem si, že tam mají ještě devět dalších, již naplánovaných expedic. Uvažoval jste nad tím, jestli by se také neměly zahrnout? Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 18:20 (UTC)
Dny, hodiny upraveny. „Ve vesmíru“ jsem mezitím nahradil plánem s refem na ofic místa. (Pravdu mají obojí,ti dva přistanou v říjnu ale už v květnu se posádka rozšíří na 6 lidí a přejmenuje na Exp.20).
Budoucnost: Uvažoval asi pět vteřin, dospěl jsem k závěru že je dost práce s minulostí, a budoucnost je nejistá. Samozřejmě bude-li takové rozšíření označeno nezbytné pro DČ či NČ, dodám s výše uvedeným refem.--Jann 9. 4. 2009, 18:53 (UTC)
Podle mě osobně seznam Dobrý už je, ale já bych ho raději viděl jako Nejlepší :-) Jan.Kamenicek 9. 4. 2009, 19:05 (UTC)
S tím se počítá ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 4. 2009, 19:20 (UTC)

Dal jsem seznam do Dobrých, gratuluji. Pokud by měl mířit dál, tak bych ještě rozšířil tu textovou část: Jak se posádky vybíraly; že zřejmě probíhá to, že někdo zůstane ve vesmíru déle a pak se vrací s následující posádkou, proč se to dělá; kolik se tam vystřídalo lidí z jakých států a kolik času strávili ve vesmíru, kdo tam byl nejdéle, jaké další rekordy ty posádky zaznamenaly; co tam vlastně dělají, jak dlouho trvá let na místo určení; jakou musí mít účastníci přípravu a jak dlouho trvá atd. Nemusí to být do podrobna, pokud je to již uvedeno jinde, ale tyhle otázky by se měly naznačit a odkázat na články, kde se to rozebírá podrobněji. Jde o to, abychom si my laici udělali obrázek, co to obnáší být takovou posádkou. Seznam sám je celkem krátký, takže je místo k tvůrčímu rozletu. Držím palce,--Ioannes Pragensis 14. 4. 2009, 16:14 (UTC)

Díky za stříbrnou placku i za komentář. Textová část: Tyto informace jsou/měly by být v Mezinárodní vesmírná stanice#Lidé na ISS, o přípravě v Kosmonaut. Takže vyladím delší verzi tam a kratší zde. --Jann 14. 4. 2009, 19:00 (UTC)

Aktualizace[editovat zdroj]

@Jann: Na to, že se jedná o NČ, je tento článek hodně zanedbáván. Provedl jsem alespoň aktualizaci dle en wiki a článků o jednotlivých expedicích. Nicméně nevím, kde sehnat doby letu jednotlivých posádek a další informace. Bylo by dobré se o článek starat, nebo alespoň napsat do diskuze informace pro ostatní editory, kde se dají sehnat potřebné údaje pro aktualizace a jestli se mají aktualizovat nějaké refy v článku, atd.. --MIGORMCZ (diskuse) 16. 11. 2020, 10:10 (CET)Odpovědět

Ahoj, moc díky za aktualizaci.
Potřebné informace se dají získat ohledně provedených letů na kosmo.cz plus astronote plus nasa, budoucí lety [1] a asi nejaktuálnější [2].
(V říjnu 2021 to nejspíš bude jinak, v Sojuzu MC-19 zřejmě poletí dva turisti. Do těch přehledů letů to ale zatím neproniklo.) --Jann (diskuse) 16. 11. 2020, 20:36 (CET)Odpovědět