Diskuse:Vilemína z Milána

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Juniperbushman v tématu „Otázka českého původu

Vilemína Česká a Vilemína z Milána[editovat zdroj]

Jen bych poznamenal, že existuje článek Vilemína Česká, což bude nejspíš totožná osoba. --marv1N (diskuse) 17. 12. 2012, 21:21 (UTC)

Jj, je...--Meluzína (diskuse) 26. 1. 2013, 16:11 (UTC)
Ano, je to tatáž osoba (editor, můj student, si asi existence článku nevšiml), ale sloučit by se mělo pod Vilemína z Milána, protože většina současných badatelů se přiklání k tomu, že její český královský původ je legenda šířená pár jejími stoupenci. Navrhuji proto opačné sloučení - pod Vilemína z Milána. Začlenění Palackým do genealogie Přemyslovců je tedy zpochybněno a myslím, že by mělo být odstraněno. Dz (diskuse) 27. 1. 2013, 15:37 (UTC)
Dobře, že se to začalo řešit, myslel jsem, že k tomu dojde dřív, tak jsem ani nedával onu šablonu a pak jsem na to pozapomněl. K názvu: Historie nás poučuje, že jména udělená aposteriorně (a jak se později ukáže, tak nesmyslně) mají velmi silnou perzistenci, takže okolnost, že by Vilemína nebyla příbuzná s Přemyslovci nutně neimplikuje, že komunita historiků přestane používat jméno Vilemína Česká. Ale konkrétně o Vilemíně toho mnoho nevím, takže to ponechávám na posouzení jiným. --marv1N (diskuse) 28. 1. 2013, 16:09 (UTC)

Literatura - členění[editovat zdroj]

Není důvod členit na Literaturu, pod kterou je sekundární literatura, a Sekundární literaturu, kde je 1 titul sekundární literatury. Dz (diskuse) 27. 1. 2013, 15:40 (UTC)

Upravila jsem literaturu dle formátu Wiki a zaznačila do textu několik míst, kde by bylo vhodné doplnit reference. Arachne39 (diskuse) 18. 4. 2013, 19:00 (UTC)

Otázka českého původu[editovat zdroj]

Věta:"Spekulovalo se o tom, že Vilemína byla pravděpodobně nucena odejít z českých zemí z důvodu porážky jejího bratra Přemysla Otakara II. habsburským vojskem." je nesmyslná. Přemysl Otakar II nemohl být jejím bratrem.--Juniperbushman (diskuse) 8. 3. 2015, 03:54 (CET)Odpovědět