Diskuse:VOR (radiomaják)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Mykhal v tématu „Chyba v článku

Vliv GPS na použití VOR[editovat zdroj]

Opravdu se od VOR upouští? Je to obecný trend v letectví nebo se to týká jen malých letadel. Pokud vím, dopravní letadla (i když lítají podle GPS) mají stále VOR jako doplňkový navigační systém. -- Tento příspěvek přidal(a) Yxen (diskusepříspěvky) 21. 11. 2006

Nesouhlasím, že by se upouštělo od navigace pomocí VOR, tím méně vlivem rozšíření GPS, který naprosto oprávněně není certifikován pro použití jako primární navigační prostředek v letecké dopravě. VOR je jeden ze základních radionavigačních prostředků. V dopravním letectví je používán systém R-NAV (prostorová navigace), která vypočítává pozici a další trasu letu kombinovaným použitím VOR, DME, INS a GPS. -- Tento komentář byl přidán 11. 5. 2007

Chyba v článku[editovat zdroj]

Nejsem si jist, ale pokud (podle jiných zdrojů než je wiki) chápu fungování VOR navigace správně, tak ve článku v odstavci "Princip činnosti" je chyba. Pokud letoun letí na radiále 0° (tzn. na radiále jdoucí z majáku přesně na sever), tak aby flag ukazoval "TO", muselo by letadlo být od majáku jižně, nikoliv severně, jak je zde uvedeno. Pokud by se letoun nacházel na sever od majáku (jak je zde uvedeno) a flag by ukazoval "TO", musel by letět po radiále 180° (pokud by se nacházel na sever od majáku a letěl po radiále 0°, flag by ukazoval "FROM").

Jakub Z. -- Tento komentář byl přidán 7. 9. 2010


Připojuji se k Jakubovi Z., v článku je chyba.

Špatně:
Příklad: pokud je letadlo na radiálu nula a přístroj indikuje "FROM" je JIŽNĚ radiomajáku, pokud je indikováno "TO", je SEVERNĚ od něj.

Správně:
Příklad: pokud je letadlo na radiálu nula a přístroj indikuje "FROM" je SEVERNĚ radiomajáku, pokud je indikováno "TO", je JIŽNĚ od něj.

Odpovídá tomu i anglický článek
https://en.wikipedia.org/wiki/VHF_omnidirectional_range
In the illustration on the right, notice that the heading ring is set with >>>360°<<< (North) at the primary index, the needle is centred and the To/From indicator is showing >>>"TO"<<<. The VOR is indicating that the aircraft is on the 360° course (North) to the VOR station (i.e. the >>>aircraft is South of the VOR station<<<).

A dále je v článku chyba.

Špatně:
Otáčením knoflíku OBS (omni bearing selector) tak dlouho až směrové břevno bude veprostřed a žlutý trojúhelníkový praporek bude ukazovat na „TO“ pilot zjistí na jakém radiálu se nachází (dole pod menší žlutou šipkou). Zároveň vidí, jaký kurs musí nasadit aby doletěl k radiomajáku (nahoře nad větší šipkou). Nasadí tento kurs a směrové břevno mu ukazuje směrovou odchylku od radiálu po kterém letí k majáku. Po přelétnutí majáku přepadne žlutý trojúhelník na „FROM“.

Správně:
Otáčením knoflíku OBS (omni bearing selector) tak dlouho až směrové břevno bude veprostřed a žlutý trojúhelníkový praporek bude ukazovat na „FROM“ pilot zjistí na jakém radiálu se nachází (dole pod menší žlutou šipkou). Otáčením knoflíku OBS tak dlouho až směrové břevno bude veprostřed a žlutý trojúhelníkový praporek bude ukazovat na „TO“ vidí, jaký kurs musí nasadit aby doletěl k radiomajáku (nahoře nad větší šipkou). Nasadí tento kurs a směrové břevno mu ukazuje směrovou odchylku od radiálu po kterém letí k majáku. Po přelétnutí majáku přepadne žlutý trojúhelník na „FROM“.

89.177.39.241 31. 8. 2016, 02:08 (CEST)Odpovědět
Děkujeme Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Pokud máte dojem, že článek je potřeba vylepšit, nebojte se učinit v něm libovolné změny, které považujete za vhodné. Nováčci jsou vždy vítáni! --Mormegil 31. 8. 2016, 11:17 (CEST)Odpovědět
První problém byl teď opraven. Kromě chybějící čárky ve větě, asi by bylo dobré to více rozvést ve smyslu: při indikaci FROM (a samozřejmě s vycentrovaným břevnem) hodnota odpovídá radiálu, na kterém letadlo je (potažmo azimutu vůči majáku; mimochodem, stupnice je 〈0,360)°, nikoli 〈0,±180)°, tak není radiál spíše polopřímka než orientovaná přímka?); a při TO vlastně hodnota odpovídá naopak azimutu majáku vůči letadlu? —Mykhal (diskuse) 18. 1. 2022, 11:43 (CET)Odpovědět