Diskuse:Textilní barviva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování[editovat zdroj]

Bylo by dobře, kdyby Atila zdůvodnil svůj návrh. (Protože není přihlášený, nemůžu ho přímo oslovit). Proč by měl být titul v singuláru, když má označovat ne jeden, ale větší počet předmětů? Nejsem filolog ani filozof a selským rozumem to jaksi neumím pochopit. Nebo je to nějaká konvence na WIKI, o které nic nevím? --Ryj (diskuse) 26. 9. 2013, 12:59 (UTC)

Jo, řekněme, že je to konvence: Wikipedie:Název článku#Dávejte přednost jednotnému číslu. Existují sice výjimky, ale řekl bych, že pokud článek tank je o tancích, tak stejně tak dobře může být článek textilní barvivo o textilním barvivu, nebo chcete-li textilních barvivech. Atila M. Rof (diskuse) 26. 9. 2013, 14:56 (UTC)
Tedy jak rozumím tomu "Doporučení", dá se pro tento případ vykládat jak se komu líbí (Uvedený příklad pták/ptáci: V naučných slovnících se samozřejmě používá množné číslo a pojmenování skupiny věcí stejného druhu by mělo být stejné jako pro druh zvířat). Mimochodem, na kterém hlasování (průzkumu, odhadu, domněnce, konvenci) je založeno to tvrzení, že většina wikipedistů s těmi tézemi z Doporučení souhlasí? Víc k tomu nemám co říct, k soudu k kvůli tomu jít nemíním. --Ryj (diskuse) 27. 9. 2013, 10:22 (UTC)
Doplnění: ze slov „barvivo“ i „barviva“ je přesměrování na článek pigment. Článek pigmenty ovšem neexistuje (resp. je z něj přesměrování na článek pigment). Atila M. Rof (diskuse) 30. 9. 2013, 09:49 (UTC)
Proti přesunu - nesouhlasím s návrhem (jedná se o skupinu látek, k jednotnému číslu není důvod). --Wikipedista:BobM d|p 14. 11. 2013, 09:21 (UTC)
Proti přesunu - nesouhlasím s návrhem s odvoláním na podobnost s článkem Ptáci. Zde je název pojímán jako taxon na rozdíl od hesla Pták, které by patřilo do Wikislovníku, kdyby nepotřebovalo rozcestník. Obdobně vnímám Textilní barvivo — do slovníku a Textilní barviva — skupina barviv pro textilie, tedy něco jako taxon. Herigona (diskuse) 28. 11. 2013, 17:22 (UTC)
Odebírám návrh jako zamítnutý. --Wikipedista:BobM d|p 4. 12. 2013, 08:42 (UTC)