Diskuse:Slavík obecný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Drozdovití/Lejskovití[editovat zdroj]

Přesunul jsem slavíka do lejskovitých. Sice si slavíka pamatuju jako drozdovitého, ve všech encyklopediích ho mam jako drozdovitého, ale v anglické wiki píšou že patří do lejskovitých a že to je čerstvá změna. Tak jsem jim uvěřil. Hok 18:50, 5. 4. 2005 (UTC)

Tato čerstvá změna se mi nezdá, pokud jste o ní však přesvědčen klidně ji použijte, ale takovéto taxonomické změny je potřeba uvádět v textu článku. Mohl byste to tam, prosím, doplnit? Děkuji --Karakal 18:57, 5. 4. 2005 (UTC)

tak jsem ještě kouknul po internetu jestli na anglické wikipedii nelžou a zdá se že ne. Viz třeba

[1] tak jsem tam doplnil kratkou větičku.

PS: Tak jsem zjistila, že článek se dost podobá textu na stránce [2]. Je to sice částečně přeformulováno, ale poznat se to dá. Autor se tu však naposledy objevil v lednu. Možná by to chtělo větší rekonstrukci článku. --Karakal 19:03, 5. 4. 2005 (UTC)

A jo :(
Hok 19:23, 5. 4. 2005 (UTC)

slavík obecný[editovat zdroj]

uhnízdil se mi ve výdechu ze sklepa asi 160cm vysoko,průměr výdechu je 50mm,90 cm od hlavního vchodu do RD ptáček pravděpodobně slavík, samička je hnědá s načervenalým ocáskem a sameček černý s bílými pírky. Foto se mi nepodařilo, jsou velmi plašší. Je to možné? ozvěte se mi někdo. Honza

Honzo, bydlíme v paneláku v osmém patře a při relaxaci na křesílku jsem si všimla, že v prázdném květináči hnízdí ptáček. Začla detektivka a zjistila jsem následovné. Ptáček je pravděpodobně slavík, překvapilo mě, že normálně hnízdí ve křoví, ale nikdy neříkej nikdy. U nás hnízdí samička světle hnědá s načervenalým ocáskem, v hnízdě má pět vajíček a sameček se zatím neukázal. Snad později. Foto se mi taky nepodařilo pořídit, je opravdu plach a když držím fotoaparát v ruce, tak se schválně neukáže pěkně dlouho. Lída83.240.43.89 18:44, 17. 5. 2008 (UTC)

Honzo, nedalo mi to a pozvala jsem si domů svého mladého ornitologa a ten mi s jistotou řekl, že se jedná o samičku rehka, slavíkovi je opravdu podobná a samec rehka je černý s bílými pírky. Detektivka je vyřešena. Biotop slavíka neodpovídá tomu, co pozoruji na svém balkóně. S pozdravem Lída.83.240.43.89 08:09, 18. 5. 2008 (UTC)


Hello,

If translated to cs, may be the following info will be of interest for visitors of this article?

Mtcn 19. 1. 2009, 19:42 (UTC)

Drozdovití/Lejskovití 2[editovat zdroj]

Milí kolegové, je sice pravdou, že se objevily informace řadící slavíka mezi lejskovité, to však lze jen zmínit v článku. Není možné napsat, že byl od roku 1993 přeřazen - na základě čeho, jakou autoritou? Nejoficiálnější birdlist Evropy, a to britský, publikovaný v renomovaném časopise Ibis, uvádí stále slavíka mezi drozdovitými a je třeba držet se oficiální taxonomie; není našim úkolem přeřazovat druh jako první, ale následovat/reprodukovat stávající stav. --Martin Vavřík 30. 3. 2009, 18:22 (UTC)

Ještě aktuální vyjasnění stávající situace. Wikipedista citující rok 1993 měl zřejmě na mysli Cheklist Sibleyho a Alquista; zde však autoři spojili Turdidae a Muscicapidae do jediné velké čeledi, v níž od té doby probíhá vyjasňování limitů. Evidentně dnes z Turdidae (drozdovití) v novém pojetí vypadly všechny naše drobně druhy čeledi (červenka , bramborníček, slavík, modruška tajgová). Situace je o to zábavnější, že v se rámci Muscicapidae (lejskovití) objevují dvě samostatné větve, jedna jako podčeleď Muscicapinae zahrnuje rod Muscicapa (s lejskem šedým), druhá jako podčeleď Saxicolinae všechny zmíněné rody, ale včetně lejsků rodu Ficedula (lejsek bělokrký, lejsek černohlavý, lejsek malý). Pravděpodobně neexistuje komplexní publikace, shrnující tyto nové poznatky, proto - jak je obvyklé - je lepší držet se statu quo a očekávat zásadní publikaci, na níž bychom se mohli odvolat. Taxonomové obecně v publikacích změny v čeledích uvádějí jako "doporučení", což není nic jednoznačného. A na závěr zdůrazňuji - pokud se chceme nového pojetí držet (což v budoucnu stejně přijde), musíme do čeledi lejskovití přeřadit všechny zmíněné rody, ne jen slavíka. --Martin Vavřík 9. 6. 2009, 12:21 (UTC)

Drozdovití/Lejskovití 3[editovat zdroj]

Článek jsem poněkud rozšířil a zatím do čeledi nezasahoval (stejný postup jsem dodržel i u slavíka modráčka), je však třeba se dohodnout na jednotném postupu u všech zmiňovaných druhů, kterých se přeřazení týká. Podle mě bude zatím nejlepší nechat všechny mezi drozdovitými, o možném přeřazení případně v článku informovat jednou, dvěma větami a hromadně přeřazovat až po vydání publikace, která klasické řazení vyvrátí. --Jirib (diskuse) 3. 10. 2012, 14:30 (UTC)

Jindřichobudějovicko[editovat zdroj]

Co je to Jindřichobudějovicko? ... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.146.98.128 (diskuse) 11. 3. 2020, 00:46 (CE(S)T)