Diskuse:Seznam hradů, tvrzí a zřícenin v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chtel bych se zeptat, budeme tento seznam pojimat jako seznam hradu, nebo i zricenin popr. tvrzi? Omloubam se, ale bylo by dobre si toto ujasnit. Zamky tedy budou v jenem seznamu. Dekuji Vrba 14:24, 4. 5. 2006 (UTC)

Prozatím bych sem dával oboje (a taky tvrze), časem bych byl spíš pro rozdělení hrady,tvrze/zříceniny (již s ohledem na množství hradů aj zřícených v čr se vyskytujících)
Rozdělení by ale mělo předcházet sjednocení názvosloví, mám namysli například zříceninu hradu Krakovec, původně Krakovec (zřícenina) - přejmenováno na Krakovec (hrad)
stejně tak je potřeba sjednotit rozdílné názvy typu hrad název / název (hrad)
Zámky jsou stavebně výrazně odlišné typy staveb a pro ty bych rovnou založil samostatný seznam.
no práce jak na kostele :-)
Jedudedek 14:36, 4. 5. 2006 (UTC)

Souhlas, nebylo by nejlepsi na toto zalozit wikiprojekt, rad pomohu. Vrba 14:47, 4. 5. 2006 (UTC)

Nemám žádnou skušenost s wikiprojekty, takže myslíte-li, že by byl vhodný, budu rád když to rozhýbete :-) Jedudedek 15:04, 4. 5. 2006 (UTC)
Tak zírám, že se za ty dva roky s problémem zřícenin čs.wiki nevypořádala. Našel jsem u nás jen seznam zřícenin v Jihočeském kraji. --Zákupák 3. 8. 2008, 18:24 (UTC)

Litice nad Orlicí × Litice u Plzně[editovat zdroj]

Jak rozlišit tyto dva hrady v názvu článku? Východočeské Litice nad Orlicí mají pro "svůj" hrad už založenou stránku Litice (hrad). Plzeňská část Plzeň 6-Litice zatím pro hrad stránku nemá, ačkoli její hrad je v seznamu. Odkaz v seznamu bohužel zatím odkazuje na zmíněnou městskou část.

Stránka o plzeňském-litickém hradu by šla založit. Ale jak ji pojmenovat? Např. Litice u Plzně (hrad)?

Nautil 08:25, 30. 8. 2007 (UTC)

Ve smyslu návhu wikipedisty Miaow Miaow jsem článek o plzeňském-litickém hradu založil s názvem Litice (hrad u Plzně). --Jik jik (diskuse) 3. 6. 2012, 08:32 (UTC)

Rozlišování (hrad) x zřícenina x tvrz[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že - chápu-li to správně - zříceniny a tvrze z článku dosud nikdo nevypreparoval, vytvářím perex s touto informací a zároveň přesuji článek na adequatní název. Proto také prosím, abychom ke stávajícím i novým položkám pro odlišení od hradu vždy do závorky dopsali zřícenina nebo tvrz (příp. s bližší specifikací, jako např. vodní tvrz) - už jsem s tím začal. Děkuji, --Jiří Janíček (diskuse) 21. 10. 2012, 16:57 (UTC)

Nedobytost[editovat zdroj]

Dále navrhuji, aby se k objektům (hradům, tvrzím, zříceninám), které nebyly nikdy dobyty, toto nějak poznačilo - např. tím, že se to uvede za jejich název (začal jsem Kokořínem). Děkuji, s pozdravem --Jiří Janíček (diskuse) 21. 10. 2012, 16:59 (UTC)