Diskuse:Reinkarnační terapie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele BobM v tématu „Věrohodné zdroje

Vlákno bez nadpisu[editovat zdroj]

Výtky:

  1. článek působí jako výstřel do tmy. Nikde žádná definice.
  2. je to velmi silné POV. Až tak silné, že to hraničí s PR. To že to jen hraničí, je důvodem, proč jsem to rovnou nesmazal.

--Miraceti 17:05, 5. 6. 2007 (UTC)

Díky. Nyní bych jenom potřeboval vědět, co znamenají tyto zkratky (POV, PR), resp. kde je najdu. --Ingo T. 08:14, 6. 6. 2007 (UTC)
Omlouvám se. PR = Public relations, vztahy s veřejností, eufemistické označení pro reklamu apod. POV je zkratka používaná na Wikipedii. Prosím, přečtěte si WP:NPOV.
Jde zejména o to, že článek vypadá jako reklama. Odkazy na německé zdroje tomu také moc nepomáhají (odkazy na zdroje, jejichž věrohodnost nelze čtenářem snadno ověřit, je tradičním prostředkem manipulace). Prosím, zvažte také, že článek je pro lidi, kteří nemají s tématem nic společného, pouze se o něm chtějí něco dovědět. --Miraceti 08:41, 6. 6. 2007 (UTC)
Doufám, že článek nyní vypadá poněkud přijatelněji. Když mi možná chybí odstup, tak je to tím, že jsem nabral osobní zkušenosti s touto terapií. Když vidím jiné články, kde autor nemá očividně pražádný osobní vztah k danému tématu, může to také působit divným dojmem. Pokud se potom přece jen rozhodnete pro smazání článku, nechci mít pocit, že jste to rozhodl sám, čili bez dalšího názoru. --Ingo T. 07:32, 7. 6. 2007 (UTC)

Kdyz je to terapie, co leci? Proti cemu pomaha?

Stejně jako jiné formy psychoterapie, jako je např. psychoanalýza, se reinkarnační terapie snaží o to dopátrat se příčin stávajících potíží, problémů, duševních — ale i tělesných — poruch, jejichž příčiny i při opakovaném probírání života není vidět. Na rozdíl od běžné psychoanalýzy se reinkarnační terapie nezastaví na hranici stávajícího tělesného života, tj. u narození, ale jde dál - dokud nevypátrá důvod dané poruchy. Časté motivy, které mohou přimět lidi k tomu vyhledat reinkarnačního terapeuta, bývají např. deprese, u které není jasné, odkud pramení, anebo nevysvětlitelné strachy, zábrany v určitých situacích, kdy nedovedeme reagovat, jak chceme, a přitom nevíme, co nás brzdí ..... seznam je dlouhý. --Ingo T. 11:42, 6. 6. 2007 (UTC)
Měl bych dodat, že reinkarnační terapie vychází z toho, že léčení je možné jen odkrytím příčin problémů/ poruch. Jen když se ví, v čem daný problém tkví, je možné ho zneutralizovat. --Ingo T. 13:38, 6. 6. 2007 (UTC)

Pseudověda?[editovat zdroj]

To by se musely považovat za pseudovědu i jiné — byť i veřejně uznáváné — formy psychoterapie. Lidé, kteří popírají existenci duše, čili nehmotnou stránku života, mohou označit celou psychologii za pseudovědu a tvrdit, že tu vědecky nelze dokázat vůbec nic. Fakt je, že dosavadními lidskými vědeckými metodami nelze v oblasti psychologie dokázat nic; ale výsledky mluví samy za sebe - i v oblasti reinkarnační terapie. Bohužel se mi zatím nepodařilo najít český překlad knihy Haralda Wiesendangera, který se reinkarnační terapií kriticky zabývá a podává v této souvislosti zajímavé informace.

K nebezbečnosti reinkarnační terapie je třeba dodat, že každá terapie může být nebezpečná, je-li používána neodborně anebo u případů, k němž by byl na místě jiný přístup.

--Ingo T. 17:24, 29. 7. 2007 (UTC)

Ne to teda nemusely, existence duše nemá vůbec co dělat s uznáváním oboru vědci za vědecký. Není pravda, že vědeckýma metodama nelze v psychologii dokázat nic, byť věda si samozřejmě je vědoma svých mezí. A psychologie jako věda je přinejmenším indifientní k tomu, co věřící jakéhokoliv náboženství označujou za vědu.
Ano, každá terapie může být nebezpečná je-li používána neodborně nestudovanýma jedincema etc.
A tak by mě teda zajímalo, na které respektované univerzitě se učí? Kolik lidí z ní má diplom nebo státem uznávanou atestaci?
V jakých nemocnicích ji používají? Kolik reinkarnačních terapeutů je v lékařské komoře? /Pokud sou psychologové x psychiatří v nějakém státě zvlášť, mimo doktory, tak obdobně; pochopitelně tam musí být jakožto reinkarnační terapeuti, nikoli z titulu jiné odbornosti/. --Nolanus C E 23:54, 2. 8. 2007 (UTC)

To, co bylo vytknuto mně na začátku této diskusní strany, čili VOP, platí zřejmě pro tebe, Nolane, vždyť jsi zde vztyčil vlajku tvého osobního názoru.

Opomíjíš další kritérium, a sice úspěšnost. Anebo si myslíš, že veškerá literatura, která se zabývá reinkarnační terapií, se zakládá na samých výmyslech? Já mluvím ze vlastní zkušenosti. Podstoupil jsem reinkarnační terapii - a pomohla mi. Neproběhla sice tak hladce, jak to bývá popsáno v literatuře, a ubírala se poněkud jinou cestou, než jsem to očekával; ale zabrala. Můj terapeut byl uznaným psychologem.

Svoji specializaci psychoterapeut nezískává během universitního studia, ale skrze další vzdělání. --Ingo T. 12:16, 6. 8. 2007 (UTC)

Zásadní zádrhel tvého vývodu /aspoň, co se kat. psychoterapie týče/ je v tom, že já tu nejsem ten, kdo tu musí něco dokazovat, to ty musíš dokázat, že reinkarnační t. je vědecky či lékařsky uznávaná metoda, aby tam ta kategorie mohla být, to je alfa a omega všech faktů, WP:Ověřitelnost ; ano, je docela dobře možné, že se zakládá na samých výmyslech, tuny literatury na mě nedělají žádný dojem, jde o kvalitu a ne a o kvantitu; to je dejme tomu podobné jako jako např. Trockij kontra Stalin - jejich příznivci taky produkovaly proti sobě tuny literatury, na čemž se sice nic nezměnilo, ale dneska už to nikoho nezajímá.
Vlastní zkušenost je pro WP zcela nepřijatelná, viz WP:Žádný vlastní výzkum, encyklopedie musí vycházet z už prověřených a uznaných faktů, nemůže je vytvářet.
A i kdyby, a v tom je ještě podstatnější zádrhel, úspěšnost neznamená nutně vědeckost jde hlavně o pracovní metodu. --Nolanus C E 12:44, 6. 8. 2007 (UTC)
Netroufám si tady vyslovit soud, zda je tato forma terapie vědecká nebo pseudovědecká, protože nejsem v tomto oboru "doma", ale protože se tato forma nebo metoda dnes stále častěji používá, myslím si, že by heslo mělo zůstat. Snad by bylo dobré, kdyby bylo podrobeno ještě další editaci. Myslím, více faktů o tom, jak to celé funguje. A možná, že odkazy na dílo paní Foučkové nejsou nejšťastnější, protože tato autorka je příliš často kritizována vědci z mnoha oborů - je mimo jiné držitelkou ceny "Bludný kámen" společnosti Sysifos a to trochu celý článek shazuje, zejména u vědecky vzdělaných čtenářů. Přimlouvám se za ponechání a rozšíření, i když se mi z pojmu reinkarnace ježí chlupy na těle, což je samozřejmě POV jako hrom, ale co mám dělat, nemůžu si pomoct, myslím si, že by tady měly být i hesla o takových tématech jako je toto. --Anglos 12:52, 6. 8. 2007 (UTC)
Ponechání hesla zcela jistě, jde o to, aby bylo fakticky správné v podstatě v tom smyslu jaký zmiňuješ. --Nolanus C E 13:48, 6. 8. 2007 (UTC)
Nevím, proč je zde snaha řadit tuto terapii do té ryze POV kategorie Pseudověda a naopak ji odstraňovat z kategorie Psychoterapie, kde je dokonce i Léčení homosexuality. Připadá mi, že se tu zase někdo snaží prosadit vědecký místo neutrálního úhlu pohledu, který je jedním z pilířů Wikipedie. A nechápu, jaktože se někomu „ježí chlupy na těle“ ze slova reinkarnace a třeba ze slova peklo ne (Ale to byla jen taková lpění na křesťanských tradicích kritizující vsuvka). - UP3 01:57, 7. 8. 2007 (UTC)
O léčení homosexuality tu nediskutujem, to sem prostě nepatří.
Představa, že POV pohled by mohl být v rozporu s vědeckým pohledem je nesmyslná, každý spor musí nakonec skončit u dopátrání se toho, jaký je pohled vědecký, vědecký pohled je měřítkem správnosti, jakýkoliv jiný postoj by mohl vést k absurdním závěrům /nechtěl bych se na WP setkat s "neutrálním" pohledem na existenci víl a jezinek ani s "neutrálním" pohledem na Adolfa Hitlera/.
O pekle tu žádný výrok nevidím; a ano, slyším-li mluvit o pekle y náboženského hlediska, ježí se mi chlupy na těle úplně stejně jako u reinkrnační terapii. --Nolanus C E 02:23, 12. 8. 2007 (UTC)

Věrohodné zdroje[editovat zdroj]

Celý článek je vlastní výzkum, mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy. --Wikipedista:BobM d|p 25. 3. 2022, 09:32 (CET)Odpovědět