Diskuse:Podobnost (geometrie)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jakub Moc v tématu „Podobnost hyperbol

Širší význam[editovat zdroj]

Kromě podobnosti v geometrickém smyslu se používá podobnost i neformálně, pro (livobolné) jiné věci/objekty. Můj odstavec se do stávajících článku moc nehodí, ale vzdledem k diskusi nechci dělat velké změny.

Myslím ale, že to je ještě jiná podobnost než fyzikální, spomínaná v diskusi výše. Jj14 2. 7. 2011, 18:05 (UTC)

Přesun na "Podobnost (geometrie)"[editovat zdroj]

Škoda, že zapadl návrh na přesun (byl odstraněn jako nezdůvodněný). Zkusím dodatečně přidat "zdůvodnění", třebaže jsem s návrhem na přesun nepřišel:

  • (formální:) korespondence s interwiki
  • očekávatelnost názvu: předpokládám podle vyhledávání na stránkách wikipedie, že nejčastější bude "nevědecké" použití pro vzhledovou či dějovou podobnost; teprve pak budou následovat "exaktní" podobnosti v geometrii, algebře, fyzice a technice.
  • ve fyzikálních a technických oborech má jiný význam (zatím absentuje heslo "Podobnost_(fyzika)" či podobného názvu jako protějšek enwiki stránky "Similitude_(model)"). Podobnost se využívá v oborech jako pružnost a pevnost či dynamika tekutin včetně technických aplikací a je od geometrické podobnosti výrazně odlišná. Jako podobnostní charakteristiky nepoužívá pouze rozměry, ale přidává další fyzikální veličiny (rychlosti, hmotnosti, hustoty, teploty apod.) a zpravidla z nich sestavuje bezrozměrné veličiny - podobnostní čísla (celou řadu jich uvádí ČSN ISO 31-12). Je to právě tato podobnost, která se používá při technickém modelování - pouhé geometrické zvětšeniny či zmenšeniny by neznamenaly podobné chování z hlediska fyzikálních zákonů.
  • v algebře se zavádí pojem Podobnost matic.

Podobnost by si tedy zasloužila rozcestník a uživatel wikipedie by měl být rozlišovačem informován o tom, že dané heslo se týká geometrické podobnosti, již při ajaxovém vyhledávání podle názvu článku.--Petr Karel 18. 2. 2011, 16:14 (UTC)

Jen poznámky - 1) návrh byl opravdu nezdůvodněný a kdyby byl zdůvodněný, nebyl by revertován, 2) formální důvod tam není, u iwiki je to půl napůl, 3) očekávatelnost názvu - zatím je to tak, že rozlišovače se řeší až teprv existuje více článků, které se mohou krýt, takže až do doby, než někdo založí kolidující články se rozlišovač užít nemá. 4) nic Vám nebrání založit například rozcestník, případně i chybějící články, o kterých mluvíte, a pak se vyřeší co je očekávatelnější název a podle toho se zrealizují přesuny stránek. Do té doby je to zbytečné, neúčelné a k ničemu. Palu 18. 2. 2011, 16:39 (UTC)

Nový návrh[editovat zdroj]

Článek podobnost musí být rozcestník. Existuje tolik významů s podobnou významností! Zagothal 28. 7. 2011, 08:02 (UTC)

Prosim Te Zagothale, presun to zatim na Podobnost (geometrie), ja nemuzu -- me zmeny v techto vecech pravidelne revertuje uzivatel Ioannes Pragensis z neznamych duvodu -- rozum mi nad tim zustava stat. Zdravim a diky, Franp9am 28. 7. 2011, 08:05 (UTC)

HotovoHotovo Hotovo.Zagothal 29. 7. 2011, 08:22 (UTC)

Dotaz. Je možné každou podobnost zapsat jako složené zobrazení z jedné shodnosti a stejnolehlosti ? PB

Podobnost hyperbol[editovat zdroj]

Cituji: Naopak elipsy si podobné být nemusí, stejně tak jako hyperboly.

Kde jste na to přišli? Já měl za to, že jsou si všechny hyperboly podobné, ale můžu se mýlit. Dávám tam požadavek na zdroj. --Jakub Moc (diskuse) 5. 1. 2023, 17:38 (CET)Odpovědět

@Jakub Moc Matematika nepatří zrovna mezi moje silné stránky, ale dle enwiki ta podobnost platí pro křivky se stejnou excentricitou. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 1. 2023, 17:50 (CET)Odpovědět
Děkuji, prostuduju to! --Jakub Moc (diskuse) 5. 1. 2023, 17:59 (CET)Odpovědět