Diskuse:Palestinská autonomie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 188.75.177.218 v tématu „Smysl článku

Nechci zasahovat do aktuálně zpracovávaného článku, ale už jen popis roku 1948 si šablonu zaujatosti zaslouží... Cinik 17:08, 27. 4. 2005 (UTC)

Jen opravím něco v historii, a hned poskytnu možnost i druhým, aby provedli své zásahy... --Ansgar 17:29, 27. 4. 2005 (UTC)

Udělal jsem tam odkaz na rok 1948. Tak to tam může někdo připsat. (Uživatel Aktron)

Šablona:Liga arabských států[editovat zdroj]

Kam m vést odkaz na Palestinu, když je členem ligy arabských států, ale tato stránka se více zabývá územím než těžce se rodícímu státu. Z toho důvodu jsem šablonu na konec článku nepřidal. PaD 13:46, 28. 4. 2005 (UTC)

Ano, psal jsem tuto stránku jako popis historického území, nikoliv státu Palestina. Rozhodně jsem tím nechtěl vyjádřit názor, že Palestinské samosprávě patří území Izraele. Bylo by třeba asi vytvořit ještě speciální článek Stát Palestina (Uživatel Aktron)

podle meho nazoru tam to NPOV patri, rozhodne to neni psano seriozne --Jvano 18:08, 3. 8. 2005 (UTC)

Editujte s odvahou. -- Vít Zvánovec 18:19, 3. 8. 2005 (UTC)

stát vs. území[editovat zdroj]

Pokud tomu hovím, tento článek pojednává zejména o Palestině území; v ostatních wikipediích je skutečně často rozdíl - Palestina stát a Palestina území; ovšem zde uvedené odkazy ukazují, jak si všímám, spíše na články Palestina stát. Dá to někdo dohromady? -jkb- 08:41, 17. 8. 2005 (UTC)

podle mě tenhle článek je o obojím, takže pokud se to nerozdělí budou stále mezijazykové odkazy sporné. --Li-sung 08:43, 17. 8. 2005 (UTC)
IMHO rozdělení na článek o státu a článek o historickém území je zbytečný. Pojem Palestina dnes označuje především stát; pokud někdo chce odkazovat na historické území, musí na to většinou explicitně upozornit, aby předešel nedorozumění. Hlavně ale popis historického území je celkem logicky součástí historie dnešního státu (byť je současně součástí historie Izraele). Určitě najdeme mnoho dalších příkladů, kdy území státu bylo v historii větší než dnes a přitom se označovalo celé dnešním jménem. Třeba pojmem Indie se do roku 1947 rozumělo i dnešní území Pákistánu a Bangladéše, ne? Eritrea byla donedávna součástí Etiopie, Polsko kdysi sahalo hluboko do ukrajinského vnitrozemí atd. --Dan Zeman 18:36, 26. 6. 2006 (UTC)


Připojuji se k prosbě za rozdělení článku a témat. Palestina jako stát (byť zatím fakticky neexistující) by měla mít vlastní stránky (Stát Palestina), narozdíl od Palestiny jako území - což by mohlo alespoň sloužit jako rozcestník; stejně tak by měl mít vlastní odkaz Palestina - britský mandát. Co se týče námitky kolegy Zemana, musím podotknout, že zatímco historické území jménem Eritrea i Polsko (v hranicích dál na východě) skutečně existovalo, stát „Palestina“ nikdy neexistoval, resp. kromě římské provincie Syria Palaestina, britského mandátního území a dnešní PA (autonomie) neexistoval v historii žádný státní útvar jménem Palestina (obývaný národem jménem Palestinci hovořící palestinsky...) - a priori je to označení území stejně jako Levanta, Kanaán a jako takové je ve většině české literatury používáno. Podobně jako je tomu i s rozdělením Izrael (stát) a Země izraelská. --Thomazzo 18:35, 17. 3. 2008 (UTC)

Souhlas. Měl by tady být článek Palestina a Palestinská autonomie. Míchat by se to moc nemělo. --Daniel Baránek 18:40, 17. 3. 2008 (UTC)
Taktéž souhlasím. Současný název článku je zavádějící. Pokusím se něco sepsat.--Faigl.ladislav 09:23, 26. 3. 2008 (UTC)

Možná by stačilo, aby se současný článek přesměroval na nový název Stát Palestina (což bych klidně udělal sám) a původní heslo Palestina předělat na zeměpisně-geografický článek o území Libanonu - Izraele - PA - Jordánska (což ale nevím jak, aby se ty články nepřesměrovávaly mezi sebou, to snad může jen správce, ne?) a to by mohl napsat Ladislav, když tu geografii vystudoval + údaje o vývoji názvu atd. doplníme časem.--Thomazzo 22:28, 27. 3. 2008 (UTC)

Stát Palestina, bych článek nejmenoval, protože žádný takový státní útvar v současnosti neexistuje. Obsah současného článku bych přesunul na Palestinská autonomie a v článku Palestina bych nechal článek o historickém území, jak navrhoval Dan. Udělám rámcový překlad článku Palestina, tak jak by měl vypadat. Vzájemné přesměrovávání by problém být neměl, když se odstraní redirecty, což může udělat "obyčejný" uživatel.--Faigl.ladislav 21:00, 6. 4. 2008 (UTC)
No pak by to ale chtělo trochu sjednotit názvosloví. Někdo sice změnil v Infoboxu český "úřední" název ze "Stát Palestina" na "Palestinská autonomie", ale ponechal tam arabské znění دولة فلسطين / Dawlah Filasṭīn, což, pokud vím, znamená "Stát Palestina". Naopak v těle článku nově uvedený arabský název "السلطة الوطنية الفلسطينية / As-Sulta Al-Wataníja Al-Filastíníja" podle slovníku znamená "Národní palestinská vláda" (doslova "sulta" = "vláda", "wataníja" = "národní", "filastíníja" = "palestinská"). --Dan Zeman 10:18, 14. 7. 2008 (UTC)

Norsko, Bolívie http://www.presstv.ir/detail/155810.html

OSN jedná o nezávislosti Palestiny. Barack Obama je zatím proti http://zpravy.ihned.cz/svet-usa/c1-52837720-osn-jedna-o-nezavislosti-palestiny-barack-obama-je-zatim-proti

Uznání OSN[editovat zdroj]

Vzhledem k uznání Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu OSN bude nutné tento článek aktualizovat. Nějaký dobrovolník? --Ragimiri 29. 11. 2012, 23:46 (UTC)

Smysl článku[editovat zdroj]

Přijde mi, že 1. polovina článku pojednává o území Palestina a zbytek o administrativním celku Stát Palestina a absolutně netuším, proč jsou v jednom článku, když na obojí existují vlastní články. Podle názvu navíc netuším, o čem by měl pojednávat (resp. přijde mi, že se to kryje s článkem o státu Palestina). Navrhuji tedy příslušné části přesunout do těchto článků a tento smazat. 188.75.177.218 25. 1. 2021, 10:09 (CET)Odpovědět