Diskuse:Oxid dusný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


azoxid je naopak spravny nazev, strukturni vzorec je: N-N-O, takze nejde o oxid

bohuzel sam nejsem tolik kovany v chemii abych si to troufnul zmenit sam..

N2O samozrejme oxid je. Azoxid je trivialni nazev.--hugo (diskuze) 13:42, 17. 8. 2006 (UTC)
Mně to zní logicky, u preferovaného názvu oxidu dusného by člověk čekal spíše N-O-N než NNO. Cinik 18:49, 28. 1. 2007 (UTC)
Jinak ale úvahy o správnosti škrtám, neboť se tak menuje v učebnicích a AVitek ho na tom názvu nechal - takže vrátit jen s pořádným ozdrojováním. Cinik 18:52, 28. 1. 2007 (UTC)


Dobrý den, k článku mám následující připomínky:

1. Jak zde již napsal někdo přede mnou, název "oxid dusný" je poněkud zavádějící. Podíváme-li se na ostatní oxidy jednomocných prvků - např. oxid chlorný Cl2O nebo vodu H2O (záměrně neuvádím jednomocné oxidy alkalických kovů, protože tam se jedná o látky čistě iontové povahy), pak struktura těchto oxidů je X-O-X (X = H, Cl,..) a vzhledem k přítomnosti dvou volných elektronových párů na centrálním atomu (kyslíku) má molekula lomený tvar. Naproti tomu struktura azoxidu je N-N-O a geometrie molekuly je lineární, čímž se zásadně liší od "pravých" oxidů jednomocných prvků. Ačkoliv mě osobně název "oxid dusný" nevadí, nemohu souhlasit s tím, že "azoxid" je triviální název. Pro nedůvěřivé přikládám odkaz na příslušnou stranu ze skript VŠCHT

http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-417-3/pages-img/138.html


2. Reakce přípravy si netroufám komentovat (to by vyžadovalo lepšího anorganika než jsem já), snad jen bych upozornil, že čtvrtá reakce

2 HNO3 + Zn + H2SO4 = ZnSO4 + N2O + 2 H2O

je stechiometricky špatně!! Na levé straně rovnice vidím celkem 10 atomů kyslíku (2x3 z 2 molekul k. dusičné + 4 z 1 molekuly kyseliny sírové), na pravé straně rovnice pak jen 7 atomů kyslíku (4 ze síranu zinečnatého, 1 z azoxidu a 2x1 z 2 atomů vody).

S pozdravem VŠ

Oxidný dusný neexistuje a nikdy neexistoval. N2O je azoxid, jelikož struktura je N=N=O nebo N-N-O a ne N-O-N jako u oxidů. Takže nejedná o xid v pravém smyslu, ale spíše o azosloučeninu kyslíku. Vím, že bohužel spousta učitelů na středních školách (a nejen na nich) této sloučenině říká oxid dusný, ale název je to naprosto nesprávný (na VŠCHT vás za to vyhodí od zkoušky:-)).