Diskuse:Oxid arsenitý

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Rozpouštění[editovat zdroj]

Jako fyzik používám termín "rozpouštění" jako čistě fyzikální proces, při kterém nedochází k nevratným chemickým reakcím – například rozpuštěním cukru ve vodě dostanu roztok, a z něj odpařením vody opět cukr. Roztokem je analytická dispersní soustava, ve které je rozpouštěná látka rozpuštěna v rozpouštědle.

Chemici ale často používají věty jako Oxid arsenitý … rozpouští se v kyselinách i v silných zásadách, např. hydroxidu draselném za vzniku solí kyseliny arsenité, arsenitanů, což jako fyzik moc nechápu:

  1. Oxid arsenitý i hydroxid draselný jsou nějaké sypké látky (hydroxid draselný se prodává i v pecičkách). Mám si snad představit, že když tyto dva prášky smíchám, že se mi jeden prášek rozpustí v tom druhém?
  2. A když to pak nějak usuším, vykrystalizuji, vydestiluji nebo kdoví co, tak opět dostanu původní složky?

Anebo v chemii a fyzice znamená termín "rozpouštění" něco docela jiného? To, co se zde popisuje výrazem "rozpouštění" oxidu arsenitého s hydroxidem draselným bych spíš nazval chamickou reakcí, a nikoli rozpouštěním. Viz Rozpustnost, en:Solubility – nikde se neuvažuje o nějakých chemických reakcích, uvžují se pouze fyzikální podmínky. --Kychot 25. 5. 2009, 06:19 (UTC)