Diskuse:Motorová jednotka 840

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rád bych vyvolal hlasování o přejmenování článku na "Motorová jednotka 840 SK" či něco podobného. V Čechách totiž začaly jezdit "štrůdly" RS-1 a ty mají označení 840 (Liberec) a 841 (Vysočina). Zatím je udělám pod 841, ale bude to chtít dechlívaci. Kalanis 16. 1. 2012, 12:44 (UTC)

Ahoj, české 840 a 841 jsou už pod souhrnným názvem Motorové vozy 840 a 841. Systém pojmenování článků o železničních vozidel je na české wiki dost katastrofální, bohužel k žádnému řešení se nedospělo ani po několika letech, takže je zachováván jakýsi status quo z pravěkých wikidob. --Harold 16. 1. 2012, 12:49 (UTC)
Zatím jsem sem vložil aspoň šablonu Různé významy, pro začátek to snad stačí. --Cmelak770 16. 1. 2012, 13:07 (UTC)
Taky bych rád nějakou rozumnou dohodu. Ale byl bych rozhodně pro provizorní přejmenování na Motorová jednotka SK řada 840 nebo Motorová jednotka 840 SK hned (a druhé jako redirect), než se rozumná dohoda najde, když to je problém. Pojmenování tohoto článku vnímám jako opravdu nevhodné. Tommasel (diskuse) 9. 3. 2012, 21:01 (UTC)
Těžko říct, já současné pojmenování nevidím jako nevhodné. Ano, tím že, že ČD mají taky řadu 840 to může trochu mást, ale jednak vše podstatné o jednotce ř. 840 je shrnuto v úvodu a jednak Čmelákovo řešení přes {{různé významy}} je standardním řešením pro články s podobnými nebo stejnými názvy. Čili mně osobně se mi přesouvání nezdá nutné, je totiž rozdíl mezi slovy "vůz" a "jednotka". Myslím, že pokud někdo hledá info o české řadě 840, tak na tento článek by se mohl dostat leda velkou náhodou. Abych to shrnul, nejsem příznivec přesunu, ale pokud už by k němu mělo dojít, tak jedině na "Motorová jednotka 840 ZSSK" (podle vzoru Motorový vůz 811 ZSSK). A nejideálnější by bylo konečně navrhnout a schválit nějaký smysluplný systém pojmenování článků o železničních vozidlech... (to je jen takový povzdech) --Harold (diskuse) 9. 3. 2012, 21:32 (UTC)
Klidně se může stát, že motorovou jednotku 840 začne na Slovensku používat i jiný dopravce, než zrovna ZSSK. Nebo že ZSSK expanduje do jiného státu a začne tam provozovat úplně jiné vozidlo s číslem řady 840. Proto považuji za vhodné tam lepit mezinárodní zkratku toho, kdo o čísle řady rozhoduje a garantuje její jednoznačnost a v úplném čísle tu svoji zkratku proto má podtrženou úplně na začátku. Teď už to není jedno, když monopolu národních dopravců odzvonilo a číslo řady přiděluje úřad. Tommasel (diskuse) 9. 3. 2012, 21:49 (UTC)
Jenže jednotku ř. 840 nikdo jiný na Slovensku neprovozuje a ZSSK se myslím nechystá nikam expandovat... Já souhlasím s tím, aby v názvech článků (všech, včetně ČR) se objevily zkratky států, kde jsou vozidla registrovaná (viz taky poslední diskuse na toto téma Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Železnice#Návrhy pojmenování článků o kolejových vozidlech, která vyšuměla do ztracena), ale v názvech ČR+SR je tu zavedený jakýsi standard (sice hodně blbý, ale je tu), tak by se toho mělo držet. Pokud rozjedeš diskusi na téma pojmenování článků o železničních vozidlech a bude navržen a těmi pár lidmi, co se tomuto tématu zde věnují, i schválen komplexní a smysluplný systém, budu jen rád. Přesun na něco jiného, než na "Motorová jednotka 840 ZSSK" by ale v současné době rozbil jednotný systém, který alespoň v ČR+SR panuje, což bych rád neviděl.
Napadá mě ještě druhá možnost, přesunout i Motorový vůz 811 ZSSK a Motorový vůz 812 ZSSK. Jinak ale jak jsem psal výše, osobně přesun tohoto článku nevidím nijak nutný. --Harold (diskuse) 9. 3. 2012, 22:02 (UTC)