Diskuse:Městský okruh (Praha)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesouhlas s přesunem[editovat zdroj]

Nesouhlasím s přesunem z názvu Městský okruh na název Městský okruh (Praha). Jedná se o zřetelně dominantní a naprosto převažující význam názvu Městský okruh, stačí zadat do Googlu. --ŠJů 14:16, 24. 2. 2007 (UTC)

Tomu já rozumím a chápu to, ale je to zavádějící; je tu sice jistá paralela jako u článku Náměstí Svobody; avšak městský okruh je dnes lidově nazývána téměř každá takováhle komunikace. Snadno vychází mnoho výsledků na Googlu, když pražský městský okruh je předmětem tolika debat. --Aktron (d|p) 14:26, 24. 2. 2007 (UTC)
Taky bych si dovolil nesouhlasit s přesunem a připomenout, že, pokud vím, je to název té komunikace, takže by mělo být všude velké M. Zanatic 14:20, 24. 2. 2007 (UTC)
Ehm, po bližším prostudování nabývám dojmu že dominantní je Praha a Brno, ostatní města zde téměř nenacházím. Ale i tak... Každopádně by bylo vhodné aby tohle asi rozhodlo více lidí. Každopádně - nemaťme wikipedisty. --Aktron (d|p) 14:23, 24. 2. 2007 (UTC)
Encyklopedii neděláme pro wikipedisty, ale pro uživatele. Ale čím bychom je mátli? Zanatic 14:24, 24. 2. 2007 (UTC)
To jo, trochu mě to tu už spletlo :-( Ale to je jedno. Mátli bychom je právě tím, že obecný význam by vedl na konkrétní. A to je právě to co jsem odstranil. --Aktron (d|p) 14:28, 24. 2. 2007 (UTC)
Skutečně se to používá v obecném významu? Já myslím, že ne. A i kdyby Městský okruh jasně převažuje, a proto to má být hlavní článek (= to nejočekávanější). Zanatic 14:34, 24. 2. 2007 (UTC)

V případě Brna jsem nalezl pouze názvy Vnitřní městský okruh, Vnější městský okruh a Brněnský okruh, nikdy Městský okruh. A pokud se někdo náhodou pokoušel jej hledat zadáním slov Městský okruh, tak se standardně pomocí šablony {{Různé významy}} dostane na rozcestník, kde najde nejen oba brněnské okruhy, ale i obecný význam silniční okruh. --ŠJů 14:41, 24. 2. 2007 (UTC)

Také si myslím, že pražský Městský okruh je dominantním významem a měl by být hlavním článkem. Ačkoliv se o problematiku liniových dopravních staveb amatérsky zajímám, v jiném významu jsem se tímto označením níkdy nesetkal. --Petr Adámek 14:43, 24. 2. 2007 (UTC)

Mimoto mám pocit, Aktrone, že se zde opět opakuje tendence používat rozlišovače ne jako rozlišovače, ale jako vysvětlující popisky, podobně jako jsi to provedl u stanic metra – v dosavadních diskusích tyto tendence zatím komunita dost zřetelně odmítá.

Hmm... nevím no. U toho metra to tak sice vypadá a může být vzato, ale ten systém funguje v podstatě bez jakýchkoliv nevhodných vyjímek. Důvody, proč jsem to udělal jak jsem udělal jsem popsal již několikrát a nechci to tu už dále rozebírat. --Aktron (d|p) 14:53, 24. 2. 2007 (UTC)

Myslím, že tři názory proti jednomu už jsou dost na to, aby byla zpětná změna provedena okamžitě. Diskutovat se může dál. --ŠJů 14:47, 24. 2. 2007 (UTC)

Ono to není tak jednoznačné, zda tři tady nebo na IRC či kde jinde. Počkám do večera a pak to kdyžtak přesunu --Aktron (d|p) 14:53, 24. 2. 2007 (UTC)

Relevantní jsou diskuse u článku. Diskuse po kanálech mě nezajímají, dokud se výstup z nich neobjeví tady. --ŠJů 14:57, 24. 2. 2007 (UTC)

A jen tak mimochodem, ještě jedna věc. Když bude číst Wikipedii nějaký brňák, hradečák či olomoučák (není jich málo), bude pro něj Městský okruh automaticky značit ten pražský? Chci tím říct, že v Praze je více rozšířené řešit věci po internetu (zájmová združení, petice) a to pak samozřejmě google zohledňuje. Jen namátkou ještě dodám nějaké odkazy z jiných měst. [1] [2] [3] [4] [5] [6] (mohl bych sem dát další, s odkazy pomohl Danny B.) --Aktron (d|p) 15:21, 24. 2. 2007 (UTC)

A proto je Městský okruh nejrozšířenější, a proto by měl být na článku bez rozlišovače. Ty odkazy, co tu jsou, jenom poslední tři odkazují na články, kde není slovní spojení městský okruh součástí většího, tedy zde irelevantního. Ty ostatní použití nemůžou ani zdaleka konkurovat Městskému okruhu, co do významnosti. Zanatic 15:31, 24. 2. 2007 (UTC)
Jenže, i když někoho debaty o postupu na irc nezajímají (irc k tomu vlastně je), a i když ho pak zajímají výsledky googlu: městský okruh je prostě všeobecně mestský okruh, nevím, proč ten pražský je tak výjimečný. Není, to dělá jen český google. V Berlíně máme městské okruhy 2 (dva), jeden vnější, jeden vnitřní, a oba jsou starší a v googlu (německém) jistě snáze k naleznutí než ten pražský. -jkb- (cs.source) 15:27, 24. 2. 2007 (UTC)
Abych upřesnil: máme v Berlíně dva okruhy dálniční ale také dva okruhy S-Bahnu, vždy vnější a vnitřní... -jkb- (cs.source) 15:28, 24. 2. 2007 (UTC)

To snad není míněno ani žertem, že by některý z těch šesti příkladů mohl zpochybňovat dominantnost názvu Městský okruh ve významu toho pražského? Pokud Vás bylo dokonce několik, kdo jste to hledali, a našli jste přes veškeré úsilí jen tohle, tak je to skvělý důkaz toho, že ani náhodou a ani vzdáleně se tomu žádné jiné použití neblíží.

Pro obecný význam máme v naší legislativě stanovené a vžité označení okruh, které teoreticky zahrnuje i okruhy kolem jiných obcí než měst i kolem částí obcí. Co se týče dominantnosti, samozřejmě je snad míněna dominantnost významu českého označení v kontextu rozšíření českého jazyka. A samozřejmě na ty další významy se dá dostat přes šablonu Různé významy, docela přesně k tomu je určena.

Debatovat na IRC nebo kdekoliv jinde mimo Wikipedii jistě může každý, ale nelze se na to odvolávat v případě, když někdo ignoruje diskuse na Wikipedii a pak najednou tady začne dělat hurá změny naprosto proti názorům převažujícím zde, a ohání se tím, že to s kýmsi domluvil kdesi na IRC. --ŠJů 16:05, 24. 2. 2007 (UTC)

Co Vy si myslíte že česká legislativa pod nějakým pojmem označuje je vcelku zcela vedlejší, kolego. Abych zde argumentoval Vašimi slovy: neděláme zde encyklopedii pro legislativu, ani pro googla, ale pro čtenáře, a neměli bychom je mást. Tedy: ve všech řečech i zemích je okruh prostě okruh, nejen objižďka kolem města, též ve všech řečech atp. je městský okruh něco, co dělá nějak okruh kolem města; a až potom přijdou na řadu silniční a jiné okruhy kolem Londýna, Paříže, Berlína, Říma - a na nějakém dosti vzdáleném místě i kolem Prahy. Tak nedělejte jezusmarjá z pražského okruhu něco dominantně přednostního - trochu trpíte čechocentrismem, zdá se mi. -jkb- (cs.source) 16:16, 24. 2. 2007 (UTC)

Pokud nechceme mást čtenáře, tak především musíme zkoumat, v jakém významu se ten či onen výraz používá běžně a v jakém se používá odborně. K tomu je zkoumání výskytu na internetu (popřípadě jiné korpusové zkoumání, je-li dostupné) a zkoumání zavedené odborné terminologie velmi dobrým vodítkem. A zkoumáme-li jaký je v češtině obvyklý význam nějakého českého výrazu, pak asi nebude tak směrodatné, jaké výrazy používají ve svých jazycích Londýňané či Římané. To je zase na místě zohlednit v anglické a italské verzi Wikipedie. --ŠJů 18:39, 24. 2. 2007 (UTC)

Londýňané a Římané ne, ale ono stačí jenom Brňané a Olomoučané. --Aktron (d|p) 18:55, 24. 2. 2007 (UTC)

Je pravda, že Městský okruh je oficiální název pro okružní komunikaci kolem pražského centra. Ale zároveň je pravda, že městský okruh (s malým m) je obecné označení pro jakýkoliv okruh v některém z měst. A rozhodně si myslím, že bude méně matoucí mít na hlavním významu rozcestník a ten pražský nechat s rozlišovačem. JAn 16:10, 25. 2. 2007 (UTC)

O čem se tu debatuje? Přesunout a rychle! Na Wikipedie:Název článku#Očekávaný název se píše Pokud jsou např. ve více městech stejně nazvané objekty, uveďte u méně obvyklého do závorky takzvaný rozlišovač, např. Národní divadlo, tj. v Praze, a Národní divadlo (Brno).
Pražský Městský okruh je jednoznačně termín dominantní, tedy by zde měl být jako hlavní článek s odkazem na rozcestník Okruh s ostatními=marginálními články. Mirekk 20:38, 12. 3. 2007 (UTC)

Prosba o shrnutí[editovat zdroj]

Mohl by prosím někdo uvést jednoznačně závěr této diskuse, který název je tedy správný? Děkuji --Zirland 16:55, 21. 3. 2007 (UTC)

Myslím si, že je to plichta. Rozdělení názorů vidím takto: (--Jvs 09:37, 27. 3. 2007 (UTC))

Článek o rychlostní silnici R29 pražském Městském okruhu by se měl jmenovat Městský okruh:

  • ŠJů
  • Zanatic
  • Petr Adámek
  • Mirekk
  • --Jklamo 12:26, 19. 4. 2007 (UTC)

Článek o rychlostní silnici R29 pražském Městském okruhu by se měl jmenovat Městský okruh (Praha):

  • Aktron
  • -jkb-
  • JAn
  • --Prochaine 12:52, 17. 12. 2007 (UTC)

Délka MO[editovat zdroj]

Chtěl bych ukázat na jednu kuriozitu. V základních údajích o MO je uvedeno, že plánovaná délka je 32.1 km. Když však odečteme 16.5 km (část v provozu) a přičteme 5.1 km (část ve stavbě) a 10.5 km (část v přípravě), dostaneme číslo 31.2. Takže těch 900m ukradli mimozemšťani. --Cons 16:05, 31.1.2011 (UTC)

Mně to teda vychází dobře. ;-) --Harold 11. 2. 2011, 09:55 (UTC)