Diskuse:Libosad

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K tomuhle (a mnoha dalším) příspěvkům bych měl obrázky, ale nevím jak se vkládají (nenašel jsem popis vkládání obr) a pak nevím, jaká je praxe, pokud jde o reprodukce z knih atp. Poradí někdo? --Martin Šanda 23:20, 22. 1. 2007 (UTC)

Reprodukce z knih jsou obvykle nepřijatelné, neboť je potřeba respektovat autorský zákon. Koukněte na stránku Nápověda:Obrázky a pak zkuste načíst soubor. Zdraví --Adam Hauner 13:02, 23. 1. 2007 (UTC)
No, to je samozřejmě problém. Proto jsem se ptal na praxi a nikoli na striktní výklad. V mém oboru (Dějiny umění) by (alespoň pro české umění) bylo jediným možným legálním způsobem použít vlastní fotografie, což sice lze v případě exteriérů staveb nebo soch umístěných v exteriérech, ale je to talřka vyloučeno například v případě malířských děl. Přitom pokud je zde stránka o Emilu Fillovi bez jediného obrázku, tak to celé trošku ztrácí smysl. V takovém případě není obrázek "ilustrací" ve smyslu obzvláštnění a ozdoby, nýbrž jediným možný způsobem zprostředkování malířského díla...
Nabízené zdroje obrázků jsou v případě českého umění zcela nepoužitelné a fotografovat v galerii většinou nelze, nebo je to za poměrně tučný příplatek, nehledě k tomu, že výsledky jsou většinou prachmizerné...
--Martin Šanda 13:54, 23. 1. 2007 (UTC)
Je to určitá komplikace, ale velmi přísné vstupní podmínky znamenají velkou lehkost použití obsahu Wikipedie kdekoliv jinde. V případě stále existující památných stromů to není takový problém, sám jsem jich řadu objel a nafotil. A i ty galerie se časem vyřeší, ostatně si myslím, že sama fotografie obrazu, který sám o sobě má vyprchaná autorská práva (tj. úmrtí autora max. v roce 1936 včetně, nemusí nutně být autorským dílem chráněna (nevzniklo žádné nové dílo). Ale proberte to nejlépe na stránce Wikipedie:Pod lípou (práva). --Adam Hauner 19:50, 23. 1. 2007 (UTC)