Diskuse:Lachtan jižní

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Podzemnik v tématu „WPQ

WPQ[editovat zdroj]

Borzywoy[editovat zdroj]

Další pěkný článek. Pročetl jsem, opravil pár stylistických a pravopisných drobností, žádné faktické ani další připomínky nemám - líbilo se mi to. Za mě zralé na stříbrný puclík. --Borzywoy (diskuse) 23. 5. 2021, 07:42 (CEST)Odpovědět

@Borzywoy: Díky za shlédnutí i podporu puzzliku! S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 25. 5. 2021, 11:01 (CEST)Odpovědět

OJJ[editovat zdroj]

@Podzemnik: Okej, tak ať se s tím pohneme. Považuji to za hezký kvalitní článek, zkusím něco vypíchnout. Neprocházím to na čárky a nezlomitelné mezery, spíš nějaké postřehy od oka, které mne trkly.

  • Binomický název druhu zní Arctocephalus tropicalis. – chybí závorky, takže očekávám, že tento název použil sám Gray.
  • VyřešenoVyřešeno Hmmm převzal jsem to z taxonomických webů, ale závorky by tam být měly. Myslel jsem, že se to univerzálně používá, ale evidentně ne. Vysvětlil jsem to tam v textu + dodal refy. --Podzemnik (diskuse) 16. 11. 2021, 09:22 (CET)Odpovědět
  • IUCN uvádí, že Subantarctic Fur Seals were formerly referred to as Arctocephalus elegens , Arctocephalus gazella and Arctocephalus tropicalis tropicalis. They are now known as Arctocephalus tropicalis (Repenning et al . 1971, Rice 1998). – na taxonomii lachtanů jsem se nikdy nedíval, každopádně by bylo dobré zjistit, co to vůbec znamená. Z toho lze vyvodit různé závěry.
  • VyřešenoVyřešeno Z toho se dá tak vyvodit, že v tom je dost zmatek. To jsou synonyma, co píše IUCN. Jak jsou různé populace považovány někdy za poddruhy, někdy za "genetically unique stock", navíc s množstvím hybridů, tak to je asi hodně těžké ty lachtany nějak rozumně rozdělit. Ostatně viz tu kapitolu taxonomie, kde jsem to rozebral trochu + doplnil do taxoboxu. --Podzemnik (diskuse) 16. 11. 2021, 09:22 (CET)Odpovědět
  • Rozměry lebky?
  • U hybridizace bych se nebál dohledat a rozvést genetickou podstatu problému. Někteří hybridé nemusejí být plodní vůbec, u velkých kočkovitých šelem bývají plodné samice ([1]). Nevím, jak je to u lachtanů.
  • Úmrtnost mláďat jsi někde vyčetl?
  • Co mně v rozmnožování chybí: celková doba laktace (to bude ta doba osamostatnění) a především kdy dosahují lachtani pohlavní dospělosti. U samic a samců se to podstatně liší, viz [2].
  • Od té doby k lovu těchto mořských šelem nedochází a populace lachtanů se dokázala zotavit na svou původní velikost. – zákonná ochrana? Chtěl bych upozornit, že ty ostrovy patří vícero státům (a to zřejmě i v roce 1921) a nedovedu si představit, jak mohl být lov tak jednoduše zastaven během jediného roku.
  • Nějaké infekční nemoci? Zde třeba zajímavý článek k lachtanům kalifornským.

OJJ, Diskuse 1. 7. 2021, 15:46 (CEST)Odpovědět

@OJJ: Zralé na stříbro myslíš, nebo ještě něco budeš mít? --Podzemnik (diskuse) 9. 12. 2021, 00:25 (CET)Odpovědět